Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Właśnie jestem na etapie końcowego projektowania i zakupu materiałów potrzebnych do budowy Wędzarni .  

Chciałbym się poradzić starszych braci w sprawie kanału dymowego , tzn. jaką zrobić jego długość , wg zaleceń, które widziałem w kilku artykułach to piszecie , aby zrobić o długości 1 m - 1,6 m  , a czy jak bym zrobił dłuższy, czyli taki 2 - 2,5m będzie zły ? 

Tak mi wychodzi z wielkości mojej altany w którą chcę ją wbudować na jednym z boków  , czy i jakie będą plusy i minusy takiego długiego kanału ? Czy lepiej zrobić krótszy kanał ?

Będę zobowiązany za podpowiedzi w tym temacie .

Pozdrawiam

Darek z Aleksandrowa Łódzkiego

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9948-kana%C5%82-dymny/
Udostępnij na innych stronach

Optymalna długość kanału to 1,5 m. Nie wiem, czy budujesz wędzarnię kanałową typu pomnik, czy masz beczkę i kawałek rury?

Człowiek, który mówi: tego się nie da zrobić, nie powinien przeszkadzać TEMU, który TO robi.

 

                                                                     przysłowie chińskie

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9363-lokomotywa-inspirowana-projektem-pana-wojtka-minora-etapy-budowy/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9948-kana%C5%82-dymny/#findComment-356269
Udostępnij na innych stronach

Witaj kombiii . Dzięki za zainteresowanie moim tematem i zapytaniem . Jestem laikiem w tym temacie i dopiero zaczynam tą zabawę . 

Chcę pobudować wędzarnie z grillem wg wzoru i coś w podobie projektu ; " Jacka z Tanzanii " .

Przy czym szerokość mojej budowli po zewnętrznych wymiarach wychodzi mi 3 m i dlatego pytałem czy można zrobić długość kanału dymnego taką , bo w wg mojego projektu ta długość wychodzi mi w przybliżeniu 2,3 m i jak to się ma do efektów wędzenia ? 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9948-kana%C5%82-dymny/#findComment-356937
Udostępnij na innych stronach

Siaku zrób szkic (projekt) wędzarni i całej altanki - może będzie można Ci coś podpowiedzieć

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9948-kana%C5%82-dymny/#findComment-356941
Udostępnij na innych stronach

Powiedzcie mi na miły .... czemu wszyscy nowi idą w kierunku wędzarni z kanałem dymowym ?

Nie czytają forum, czy o co biega ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9948-kana%C5%82-dymny/#findComment-356943
Udostępnij na innych stronach

Powiedzcie mi na miły .... czemu wszyscy nowi idą w kierunku wędzarni z kanałem dymowym ?

Nie czytają forum, czy o co biega ?

Zdaje mi się ze czytają ale czemu robią tak nie inaczej?;(    Zauważyłem też ze i ekspertów przybyło   np. po  jednym wędzeniu lub dwóch.  ;(   Taka postawa dla mnie wprowadzą zamieszanie i innych w błąd. Wczoraj zadawał pytania co do swej wędzarni a dziś ekspert od budowy. Ale jak na każdym forum. Trzeba umiejętnie i cierpliwie cedzić przez sito.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9948-kana%C5%82-dymny/#findComment-356950
Udostępnij na innych stronach

To jak już to może ktoś mi odpowie czemu ludzie robią kominy w najwyższym punkcie centralnie w środku komory ??

Patrząc się na stare piece kaflowe czy kuchenne w starszych domach na wsiach nigdzie nie było centralnie - zawsze było na ścianie bocznej na nie na stropowej. Czemu teraz ludziska się upierają i robią dziurę w stropie ?? Czy jest na to wytłumaczenie lub jakieś przesłanie, że tak jest dobrze ?

Jak ktoś by mi odpowiedział było by miło

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9948-kana%C5%82-dymny/#findComment-356978
Udostępnij na innych stronach

Tam chodziło tylko o temperaturę i taki układ bardziej się sprawdzał, a tutaj chodzi o jak najbardziej równomierne rozłożenie dymu w wędzarni.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9948-kana%C5%82-dymny/#findComment-356979
Udostępnij na innych stronach

Tak jak wcześniej pisałem wzoruję się na projekcie i wykonaniu wędzarni Jacka z Tanzanii , ponieważ mam takie akurat miejsce wolne w ogrodzie , gdzie chciałem zrobić podłużną altanę i na jej wschodnim boku zbudować wędzarnię z grillem.

Fundamenty wylałem w zeszłym roku,a  w tym roku zrobiona została izolacja ,natomiast kostkę pod altanę już też położyłem, a teraz przyszedł czas na samą budowę .

Przez okres jesienny i zimowy z racji nie wypasionego portfela zbierałem systematycznie kolejny materiał na budowę samej wędzarni .

Teraz jeszcze kilka fachowych porad i pora zacząć budowanie .

:)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9948-kana%C5%82-dymny/#findComment-356980
Udostępnij na innych stronach

 

Teraz jeszcze kilka fachowych porad i pora zacząć budowanie .

:)

Trzymam kciuki!

Człowiek, który mówi: tego się nie da zrobić, nie powinien przeszkadzać TEMU, który TO robi.

 

                                                                     przysłowie chińskie

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9363-lokomotywa-inspirowana-projektem-pana-wojtka-minora-etapy-budowy/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9948-kana%C5%82-dymny/#findComment-357017
Udostępnij na innych stronach

Maxell z całą powagą to napisałeś czy tylko by robić żarty ze mnie ??

Piec kaflowy w pokoju starego budownictwa kumulował ciepło w szamocie ale wylot dymu miał w ściance bocznej a nie w stropowej więc powiedz mi o co chodzi z temperaturą ??

Wylot boczny dymu w wędzarni  BogdanaB sprawdza się wyśmienicie i rozprasza (odprowadza) dym tak, że Bogdan nigdy nie nażekał.

Nie chce nikogo pominąć ale takich rozwiązań z brakiem komina jest kilka i sprawdzają się znakomicie - dla tego zadałem pytanie ---- po co komin centralnie na środku stropu ?? Co to za nowoczesne pomysły, po co i jaki jest cel takiego murowania ??

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9948-kana%C5%82-dymny/#findComment-357117
Udostępnij na innych stronach

Absolutnie nie mam zamiaru żartować. Po protu palenisko pieca kaflowego służyło innym celom, niż palenisko w wędzarni. Logicznym jest, że w przypadku komory dym szuka najkrótszej drogi do jej opuszczenia. Jeśli na środku mamy ustawiony deflektor, to optymalną drogą ujścia dymu jest centralnie umieszczony otwór wylotowy. Oczywiście w niektórych przypadkach takie usytuowanie wylotu jest niemożliwe. Uważam jednak, że z uwagi na niewielkie gabaryty naszych wędzarni, nie powinno to mieć szczególnego znaczenia dla prawidłowego przebiegu procesu wędzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9948-kana%C5%82-dymny/#findComment-357120
Udostępnij na innych stronach

Maxell próbuje drążyć temat "komina" centralnie umieszczonego by pokazać (uzmysłowić), że dawniej było to niedopuszczalne.

Komin nie mógł wchodzić ze stropu bo - brak wyczystki i skropliny (choćby z deszczu) by wpływały na zły ciąg i złą prace komina ( tak na mój rozum).

Jak robiłem kominek to wyjście z kominka do góry i pod kątem do komina a poniżej wyczystka - jakiekolwiek skropliny z komina by mogły być to poszły by w kierunku wyczystki a nie do kominka - to taki najprostszy przykład.

To teraz pytanie ponawiam dla czego tu jest preferowane w budowlach murowanych by komin wychodził centralnie ze stropu i drugie pytanie co ze skroplinami.

Komin w domowych warunkach ma co najmniej 3 metry wysokości a i wygrzewa się cały czas a warunkach wędzarni tenże komin ma około 0,5 metra i jest grzany okazyjnie ---- skropliny w okresie zimowym w domowym kominie raczej wyparują a w wędzarni chyba raczej nie.

 

OKI wiem, że się czepiam ale chciałbym jakoś dojść prawdy czemu ludzie robię wędzarnie w taki a nie inny sposób.

Ostatnio już nie czepiam się rodzaju wędzarni (czy kanał czy brak kanału) ale pewne pytania pozostają

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9948-kana%C5%82-dymny/#findComment-357182
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

No własnie, ja w swoim projekcie również przewiduję wylot kominowy z komory mniej więcej na środku - oczywiście zaopatrzony w szyber do regulacji wypływu dymu z komory. Dlatego ciekawi mnie ta sprawa. 

Ja w swoim projekcie mam tak wylot ponieważ tak mi po prostu wygodniej budować - poza tym za altaną w której stoi mój WGK jest ścieżka więc dostawienie tam komina było by nieopłacalne. 

Moim zdaniem wcześniej wspomniane piece w starych domach miały pełnić również rolę pieca grzewczego - dlatego stopień skomplikowania wylotu kominowego był aż tak skomplikowany, aby ciepłe spaliny oddały jak najwięcej ciepła do wewnątrz pomieszczenia. Przy użytkowaniu "okazyjnym" naszych wędzarni moim zdaniem efekt skroplin i tym podobnych "zimnych kominów" powinien się sam rozwiązać podczas procesu wygrzewania komory przed osuszaniem. Dodatkowo samo osuszanie wyrobów powinno całkowicie załatwić sprawę skroplin.... niestety moje rozważania są "czysto teoretyczne" - na logikę brane więc czekam na odpowiedź bardziej nasiąkniętych dymem Braci i Sióstr :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9948-kana%C5%82-dymny/#findComment-357537
Udostępnij na innych stronach

Dodatkowo samo osuszanie wyrobów powinno całkowicie załatwić sprawę skroplin...

Absolutnie nie.

W ciepłym powietrzu i dymie zawarta jest para wodna, która zawsze się wykropli na zimnym elemencie.

Dobrze obrazuje to efekt "zimnych okularów"

 

 

niestety moje rozważania są "czysto teoretyczne"

:facepalm:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9948-kana%C5%82-dymny/#findComment-357571
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

@EAnna - Jak najbardziej rozumiem "zażenowanie" :) ale chcę znaleźć rozwiązanie....... ( nie czuje że rymuje :P ) 

A tak wracając do meritum..... jak przy wygrzewaniu komory rozgrzeję komorę no i komin oczywiście... rozumiem że na początku mogą pojawić się skropliny ale przy dłuższym wygrzewaniu komory to komin również się nagrzeje więc efekt wykroplenia nie powinien wystąpić aż w takim stopniu jak piszesz  - dodatkowo proces osuszania jest bardzo dynamicznym procesem - duża tempera, duży przepływ powietrza - komin powinien szybko nabrać temperatury. Wiadomo w zimie proces ten na pewno będzie dłuższy. Paliłem już w różnych kominkach - z komorą otwartą, zamkniętą, z kominem prostym..... ale nigdy nie miałem aż takich problemów - raz był brak "cugu" ze względu na zimny komin, ale rozpalona gazeta załatwiła sprawę...

Sam mam zamiar budować bardzo podobny komin i chciałbym się nie mieć takiego problemu.

Słucham więc rad bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9948-kana%C5%82-dymny/#findComment-358131
Udostępnij na innych stronach

A ja mam pytanie w sprawie rury jak powinna być w kanale dymnym. Wiem, że najlepsza byłaby rura ceramiczna kominowa, a czy zamiast niej można zastosować rurę wentylacyjną, albo jakąś stalową??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9948-kana%C5%82-dymny/#findComment-358138
Udostępnij na innych stronach

Artur Dor... :facepalm:  Przecież Kolega Siaku   pytał o ,,kanał dymny'' , a nie o komin wylotowy.... :hmm: To ja sie zapytam .. po kiego grzyba w ogóle strop i deflrktor...? Im więcej ''zakamarków'' , tym mniejszy cug ... chyba logiczne ? Siaku ... Powiedz czy będziesz robił murowaną komorę , czy drewnianą ? Pozdrawiam! :)


Szymkal... Najpierw , to się WITAMY , ale żeś ''nowy i z częstochowy'' , to wybaczymy... chyba... :) Rura stalowa może być byle nie ocynkowana :thumbsup:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9948-kana%C5%82-dymny/#findComment-358139
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

a czy zamiast niej można zastosować rurę wentylacyjną, albo jakąś stalową??
Ja w swojej realizacji mam rurę stalową spalinową dymową ( np taką  http://askot.krakow.pl/pl/p/RURA-STALOWA-SPALINOWA-ZAROODPORNA-BERTRAMS-O-SREDNICY-FI180-100-CM/111 ), ja mam z trójnikiem ( ponieważ robię hybrydę) i Fi 200 . Jednak muszę uprzedzić nie jest to zbyt tanie rozwiązanie   :rolleyes:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9948-kana%C5%82-dymny/#findComment-358146
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam,

1) rura dymna- im dłuższa tym większe mogą być problemy z dostarczeniem wystarczającej temperatury do komory wędzarniczej ( straty ciepła na większej powierzchni )

2) materiał na rurę dymną- musi być odporna na wysokie temperatury czyli jak już to w rodzaju stosowanych w kominkach. Cienka pokroju nierdzewki stosowanej w piecach co przepali się szybko. Ja wybrałem ceramiczną bo ma jeszcze 1 zaletę- długowieczność. Stalowa zawsze może skorodować a wymiana jest praktycznie niemożliwa.

 

Powiedzcie mi na miły .... czemu wszyscy nowi idą w kierunku wędzarni z kanałem dymowym ?

Nie czytają forum, czy o co biega

Nie każdy musi jeździć Bentleyem, nie wszyscy lubią Skody itd :angel:

A poważniej- nie każdy ma czas ( albo po prostu ochotę ) czytać totalnie wszystkie dostępne informacje na dany temat. Być może te wędzarnie z kanałem dymnym są "gorsze" od tych bez kanałów, ale biorąc pod uwagę "paszę", jaką karmią nas w sklepach to śmiem twierdzić, że nawet gdybym uwędził szczura w wędzarni z kanałem dymnym to będzie to zdrowsze, niż podmalowywana i napompowana chemią "padlina" dostępna w większości sklepów ;)

Edytowane przez GaPio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9948-kana%C5%82-dymny/#findComment-360355
Udostępnij na innych stronach

 Być może te wędzarnie z kanałem dymnym są "gorsze" od tych bez kanałów

:facepalm:

Człowiek, który mówi: tego się nie da zrobić, nie powinien przeszkadzać TEMU, który TO robi.

 

                                                                     przysłowie chińskie

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9363-lokomotywa-inspirowana-projektem-pana-wojtka-minora-etapy-budowy/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9948-kana%C5%82-dymny/#findComment-360369
Udostępnij na innych stronach

Powiedzcie mi na miły .... czemu wszyscy nowi idą w kierunku wędzarni z kanałem dymowym ?

Nie czytają forum, czy o co biega ?

 

 

miro - to trudność wielka dla coraz to większej ilości gawiedzi , co miast w polu robić , przed fejsem siedzi

 

A rozumienie tego , co napisano przerasta ichne jesiestwo...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9948-kana%C5%82-dymny/#findComment-360402
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.