Jagg Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Września 2007 Na wstępe witam wszystkich. jak w temacie kupie drewno do wędzenia najlepiej owocowe kilka pytań do... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/997-drewno/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Września 2007 Witamy na forum Jaggpolecam najblizszego lesniczego :tongue: pytaj o sucha olche ,dabnapewno cos ma na zrebachPozdrawiam serdecznie Jasiu wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/997-drewno/#findComment-17587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagg Opublikowano 16 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Września 2007 ok dzięki ale jakie to są ceny???? kilka pytań do... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/997-drewno/#findComment-17588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Września 2007 Witaj Jagg. Do wędzenia ryb polecam drewno grabowe. Moim zdaniem bardzo dobre.W lutym odwiedź sadowników. Robią wtedy cięcie drzew. Coś napewno dostaniesz.PZDR. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/997-drewno/#findComment-17589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Września 2007 Nie bardzo rozumiem zwrotu Jasia by ,,na zrąbie szukać suchej olszyny i dębu ''Dlatego że drzewa które uschły i dość długo stały nie nadają się do wędzenia .Ponieważ są przeważnie zbutwiałe i bardzo lekkie . Drewno do wędzenia musi być pozyskane zdrowe a następnie wysuszone .Jak je odróżnić bardzo prosto mimo że jest suche, to jest ciężkie .Drewno uzyskane z drzew które uschły jest lekkie takie reg. bzdziuchowate. Pozdrawiam Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/997-drewno/#findComment-17590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Września 2007 jezeli chodzi o ceny w lesie to okolo 60-100zlza metr przestrzenny,ale wszystko zalezy od regionu u sadownikow nie mam pojecia ale przypuszczam ze za groszew koncu ulatwisz im utrzymanie porzadku w sadzie :lol: wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/997-drewno/#findComment-17591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagg Opublikowano 16 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Września 2007 wielkie dzięki :grin: :grin: kilka pytań do... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/997-drewno/#findComment-17601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Września 2007 Jeśli chodzi o owocowe drzewo to winno być jak najgrubsze aby było mało kory tak więc gałązki z obcinki nie bardzo drzewo po likwidacji sadu, wyrwane w całości i z pnia to najlepsze /suche/pzdr Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/997-drewno/#findComment-17629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Września 2007 W czasie wiosennego cięcia sadów często sadownicy muszą wycinać grube gałęzie a czasami i całe drzewa. Napewno w takim tradycyjnym sadzie na wiosnę coś do wędzenia się znajdzie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/997-drewno/#findComment-17636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagg Opublikowano 23 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Września 2007 witam ponownie mam jeszcze jedno pytanie a mianowici czy można wędzić świeżą olchą czy musi ona wyschnąć (oraz jak długo schnie drewno pocięte na kawałki gotowe do wędzenia) Pozdrawiam kilka pytań do... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/997-drewno/#findComment-17961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Września 2007 Witam Jagg. Na forum trafiają się osoby co wędzą drewnem mokrym , zresztą były na ten temat dyskusje . Ja wiem że należy wędzić drewnem suchym . Drewno powinno mieć poniżej 20%wilgotności czyli już pocięte na kawałki minimum rok w przewiewnym miejscu powinno się suszyć . Serdecznie pozdrawiam Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/997-drewno/#findComment-17966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Września 2007 Gdy wedzi sie drewnem suchym łatwiej jest uzyskać zakładany efekt. Jednak są pewne stare przepisy w których mędzonki robi się przy pomocy drewna mokrego, świeżego.Jeśli jesteś początkujący stosuj suche jest łatwiej.PZDR. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/997-drewno/#findComment-17968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Września 2007 Chciałbym, celem wyjasnienia, odnieśc sie do wczesniejszej wypowiedzi Dziadka w sprawie drewna liściastego z lasu.Otóż, Jasio miał niewatpliwie na mysli drewno, które zakupiliśmy dla potrzeb zlotu w lesnictwie ŁękawaII, u bardzo sympatycznego zreszta lesniczego. Drewno to pochodziło ze ścinki zdrowych i dorodnych olszyn, których wyrąb był celowy, a nastepnie sezonowane w kubikach przez okres ok. roku. Lesniczy wiedział do czego potrzebujemy drewna i jakie ma spełniać wymagania - takie właśnie nam wybrał. Jak potwierdziło zycie, drewno było idealne zarówno do wędzarni, jak i rożna.na pewno nie bralibysmy drewna z wycinki tzw. higienicznej, o parametrach jakie Dziadek opisuje.Wystarczy po prostu powiedzieć w lesnictwie, czy nadleśnictwie, do jakiego celu drewno ma służyć, a oni znając teren, na pewno nam coś dobrego wybiorą. Informacyjnie - za 2 m sześć. takiej sezonowanej olszyny zapłaciliśmy ok. 180 zł. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/997-drewno/#findComment-17970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagg Opublikowano 23 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Września 2007 Aż rok musi schnąć drewno myślałem że to kwestia kilku tygodni (w ciepłym suchym miejscu) a nie roku. kilka pytań do... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/997-drewno/#findComment-17977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesiorek Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Września 2007 Witam.Potwierdzam to co napisał Maxell. Drewno którym paliliśmy na zlocie było suchutkie i zdrowe.Nie wiem jak w wędzarni , ale w parniku i pod rożnem paliło się super. Pozdrawiam Wiesiorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/997-drewno/#findComment-17980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Września 2007 Drewno którym paliliśmy na zlocie było suchutkie i zdrowe. Potwierdzam. Jedyną wadą tego wysezonowanego drewna było gniazdo szerszeni , które poznaliśmy osobiście :tongue: fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/997-drewno/#findComment-17981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Września 2007 To szerszenie też są dobre do wędzenia? :question: Jestem zaskoczony. :shock: To jakieś nowe metody czy wada?. :grin:Jak smakuje wędzonka na szerszeniach? :tongue: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/997-drewno/#findComment-17986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lysy Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Września 2007 To szerszenie też są dobre do wędzenia? Do wędzenia to nie wiem. Pewne jest jednak to, że napewno Cię upier.......lą jak chcesz im zabrać troche drewna. Fentel coś o tym wie o mnie już nie wpomnę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/997-drewno/#findComment-17988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadys Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Września 2007 Witam do palenia w parniku nie używaliśmy drewna olchowego tylko specjalnie przywiezione drewno sosnowe. pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/997-drewno/#findComment-18006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesiorek Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Września 2007 Witam.Masz rację dadys. Do parnika nie podkładałem za wiele a jak już to, to, co mi weszło w rękę. Jak rąbałem trochę klocków , to było również drewno sosnowe. Pozdrawiam Wiesiorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/997-drewno/#findComment-18011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi