-
Postów
30 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
O masakrator
- Urodziny 30.09.1977
Informacje o profilu
-
Płeć
Mężczyzna
-
Miejscowość
Warszawka/Rymanów
-
Zainteresowania
kuchnia szeroko pojęta
Ostatnie wizyty
Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.
Osiągnięcia masakrator
-
Spryskałem już podobnym środkiem (ta sama substancja czynna - Deltametryna).
-
Sprawa wydaje się być bardziej zagmatwana, niż pierwotnie zakładałem. Liczyłem, że szerokie grono forumowiczów spotkało się kiedyś z podobnym zjawiskiem. A tym czasem, profesjonaliści zajmujący się na co dzień dezynsekcją nie są w stanie zidentyfikować "moich" robaczków. Sprawa trafiła do entomologa z SGGW profesora Ignatowicza. Po przedstawieniu faktów telefonicznie i obejrzeniu zdjęć również nie był w stanie jednoznacznie określić z jakim owadem mamy do czynienia. Jedynie co z pewnym powątpiewaniem stwierdził, to że może to być jakiś podgatunek roztocza. Do "standardowych" warunków występowania nie pasuje liczba okazów, miejsce bytowania itp. Przesłane zostały mu "pojmane" w naczynko laboratoryjne okazy do empirycznego badania. Obiecał wkrótce przekazać swoje zdanie w przedmiotowym temacie. Zatem czekam...
-
Drodzy forumowicze. Jeżeli ktoś może pomóc w rozpoznaniu tych owadów, które widać na załączonych zdjęciach to proszę o pilną odpowiedź. Generalnie wygląda to na ziarenka rozsypanej kawy, ale dopiero po uważnym przyjrzeniu się widać, że te ziarenka żyją. Użyłem mikroskopu (mocno amatorskiego) mojego syna i po powiększeniu 150x widać je bardziej dokładnie. Przypominają kształtem chrząszcze, maja 6 odnóży i czułki. Nie potrafię dojrzeć czy mają skrzydła, natomiast widać prążkowany odwłok. Są koloru brązowego i na głowie można zauważyć czarne oczy. Poruszają się bez skakania, poprostu przebierają nóżkami. Jak widać wychodzi ich całkiem sporo i w mocno nietypowym miejscu. Jest to pokój z wyjściem na balkon, w którym na podłodze jest deska z bambusa klejona do podłogi (tak jak parkiet). Miejsce jest dość charakterystyczne, gdyż ewidentnie interesuje je granica cienia od ramy okiennej. Wychodzą jedynie w ciągu dnia i w dniu dzisiejszym jest to trzecie rojenie. Udałem się z ta sprawą do specjalistycznej firmy zajmującej się dezynsekcją. Pędzelkiem wmiotłem je do naczynka laboratoryjnego i pokazałem ekspertowi, który nie umiał odpowiedzieć co to jest. W szczególności dziwne i niespotykane jest ich upodobanie zajmowania stanowiska bytowania i czas wyrojenia. Jak już wcześnie wspomniałem proszę o pomoc w rozpoznaniu, bo nie wiem jak bardzo trzeba się bać tej inwazji!!!
-
Wędzarnia z dymogeneratorem - Prośba o pomoc (chyba)
masakrator odpowiedział(a) na slodziaksos temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Używam DG od kolegi Miro i moim zdaniem spisuje się dobrze. Ilość skroplin przy wędzeniu na zimno i pełnym załadunkiem zrębkami nigdy jeszcze nie przekroczyła objętości 150 ml. Moja komora wędzarnicza to zaadoptowana zmywarka , więc jest ocieplona "fabrycznie". Opisany problem nigdy mi się nie zdarzył, dlatego też przychylam się do zdania, że przyczyną może być brak właściwego odprowadzenia dymu z komory wędzarniczej. Na załączonym filmie dziwi mnie fakt bardzo gęstego dymu, który wychodzi też gdzieś z okolic pokrywki - nigdy nie zaobserwowałem tego u siebie. Jakie zrębki zostały użyte do wędzenia? - chodzi mi po głowie, że być może zastosowano zrębki z drzew iglastych . Nigdy nie testowałem takiego drewna w DG, a być może to dało taki efekt. -
Szanowna Forumowiczko daj nam malutkim szanse na własnoręczne wykonanie podobnego wyrobu i opisz szczegółowo proces produkcji. Szczególnie interesuje mnie moczenie w serwatce, a dokładnie co to jest za serwatka? Czy chodzi o serwatkę jaką otrzymuje się z produkcji tradycyjnego twarogu, czy też z produkcji skrzepu serowego otrzymywanego z zaszczepienia odpowiednimi kulturami bakterii?
-
Ma ktoś z Was doświadczenia z tym sprzętem? dodatkowy link http://www.beeketalpolska.eu/zam%C3%B3wienia/view/productdetails/virtuemart_product_id/104/virtuemart_category_id/22.html
-
Podpinam się pod pytanie. Imponujące rozwiązanie!!! :clap: :clap:
-
Wygląda jak urządzenie do skręcania papierosów.
-
Zdaje się trafiona odpowiedź!! Gratulacje :clap:
-
Jestem świeżo po zakupie. Też polecam. Jedno tylko ale :grin: nie występuje już w takiej obudowie tylko w takiej. Nie jest to istotne, ale w moim przypadku, gdzie wcześniej przygotowałem "kieszeń" na sterownik nazwijmy to poziomy musiałem potem przerabiać na pionowy!!! Może ta wiadomość pomoże komuś uniknąć takiej przeróbki.
-
Sprawdź co tam jeszcze poleca kolega Miro. Myślę, że ta 5l jest godna uwagi. A Miro to „swój chłop” więc raczej w kanał nie wpuszcza http://www.wyroby-domowe.pl/nadziewarki-c-71.html. Wracając jeszcze do opinii, to nie wiem jakie są twoje oczekiwania co do wielkości. Jak dla mojego domowego i jedynie na swoje potrzeby wyrobu, to 7L jest trochę przesadzone i myślę, że 5l spokojnie by wystarczyło.
-
Jacinto, Odnoszę wrażenie, że wszystkie te nadziewarki produkowane są u jednego producenta i zdaje się, że w Chinach – a na pewno na tym samym „patencie”. Osobiście posiadam taką nadziewarkę (cała nierdzewna) z naklejką Hendi - jestem z niej bardzo zadowolony. Znajomy posiada taką tyle, że lakierowaną. Mechanicznie się niczym nie różnią. Elementy które posiadają styk z żywnością są nierdzewne w obu przypadkach. Jak dla mnie, jeżeli będziesz przechowywał sprzęt w godnych warunkach to ta malowana będzie służyć tak samo jak cała nierdzewna. Poydrawiam
-
Pozdrawiam i uwaga na pieski :grin: http://www.youtube.com/watch?v=c8z-VqmaMV4 http://www.youtube.com/watch?v=3A9rgXQD3OA
-
Pytania dotyczące budowy wędzarni - ogólnie.
masakrator odpowiedział(a) na Maxell temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Nowa wędzarnia Masakratora Szanowni Państwo, Proszę o zaopiniowanie mojego projektu wędzarni: Wędzarnia zostanie wybudowana w altance narzędziowej o wymiarach wewnętrznych ~2mX~1,8m. Ściany altanki wykonane są jako murowane z pustaków, podłoga żelbetowa, a sufit z blachy trapezowej (nieocieplony). Wędzarnia będzie ustawiona w rogu tej altanki. Miejsce zostało tak dobrane, aby warunki atmosferyczne nie przeszkadzały w wędzeniu i aby mieć dostęp do elektryczności. 1. Opis 1.1. Palenisko Samo palenisko to bratrura - czyli piekarnik z kuchni kaflowej zaizolowany wełną mineralną i obudowany cegłą klinkierową. Do paleniska celem zapobieżenia szybkiemu przepaleniu się blachy „piekarnika” (czarna gr. 1 mm), będzie wsuwana dodatkowa skrzynka z blachy stalowej czarnej o grubości 4 mm. Między tą blachą, a „piekarnikiem” zostawiam niewielką dylatację. Wylot dymu wykonam z dwóch kolanek fi 120 pomiędzy którymi będzie szyber. 1.2. Komora wędzarnicza. Podstawą komory wędzarniczej będą profile stalowe o szer. 50 mm - takie jak do budowy ścianek gipsowych. Z tych profili wykonam „prostokąty” i wypełnię matami z wełny mineralnej, które będą spełniały funkcję izolacyjną. Z powstałych nazwijmy to paneli wykonam ścianki wędzarni. Od środka wędzarnia zostanie obita blachą nierdzewną, a od zewnątrz płytą OSB. W podobnej technologii zostaną wykonane drzwi. Sufit wędzarni od środka zostanie dodatkowo wyłożony jesionową boazerią . Nad kolankami doprowadzającymi dym będzie deflektor. Podłoga komory wędzarniczej będzie wysypywana piaskiem chłonącym to co skapnie z wędzonek. Wylot z komory będzie pionowo w dachu, po czym rurą Spiro zostanie wyprowadzony poza altanką kominem o długości około 2m. Na wylocie zabudowany zostanie szyber, a pod wylotem w komorze będzie naczynie wyłapujące ewentualne skropliny z komina. Komora zostanie wyposażona w dwa termometry. Jeden do pomiaru temperatury wewnątrz komory (bezprzewodowy). Drugi na przewodzie do pomiaru temperatury wewnątrz wędliny 1.3. Dymogenerator. Na ściance zabuduję dymogenerator od kolegi Mira - na wypadek wędzenia na zimno. Wlot dla DG od zewnątrz i wewnątrz będzie zamykany szczelnymi „śluzami”. W planie jest też aby w otwór ten montować elektryczną opalarkę do osuszania wędlin - nie wiem czy to będzie działało(!!!). Konstrukcja deflektora będzie też podstawą dla grila elektrycznego do pracy z DG. Nad pracą grzałki grila będzie czuwał sterownik PAMEL z czujnikiem temperatury itd. http://imageshack.us/photo/my-images/5/masakratornia.jpg/ Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i z pokorą przyjmę ew. krytykę. Pozdrawiam wszystkich serdecznie Masakrator- 2 116 odpowiedzi
-
- Problem z budową wędzarni
- komora wędzarnicza
- (i 4 więcej)
-
Wręcz przeciwnie!!! Tyl co kupiłem u Ciebie szanowny Miro kały kilogram suszonej krwi - już jest u mnie . Miałem jednak nadzieję na oryginał, niemniej jednak na Święta zjem własną kaszankę - bez względu jaka wyjdzie :grin: