Nowa wędzarnia Masakratora Szanowni Państwo, Proszę o zaopiniowanie mojego projektu wędzarni: Wędzarnia zostanie wybudowana w altance narzędziowej o wymiarach wewnętrznych ~2mX~1,8m. Ściany altanki wykonane są jako murowane z pustaków, podłoga żelbetowa, a sufit z blachy trapezowej (nieocieplony). Wędzarnia będzie ustawiona w rogu tej altanki. Miejsce zostało tak dobrane, aby warunki atmosferyczne nie przeszkadzały w wędzeniu i aby mieć dostęp do elektryczności. 1. Opis 1.1. Palenisko Samo palenisko to bratrura - czyli piekarnik z kuchni kaflowej zaizolowany wełną mineralną i obudowany cegłą klinkierową. Do paleniska celem zapobieżenia szybkiemu przepaleniu się blachy „piekarnika” (czarna gr. 1 mm), będzie wsuwana dodatkowa skrzynka z blachy stalowej czarnej o grubości 4 mm. Między tą blachą, a „piekarnikiem” zostawiam niewielką dylatację. Wylot dymu wykonam z dwóch kolanek fi 120 pomiędzy którymi będzie szyber. 1.2. Komora wędzarnicza. Podstawą komory wędzarniczej będą profile stalowe o szer. 50 mm - takie jak do budowy ścianek gipsowych. Z tych profili wykonam „prostokąty” i wypełnię matami z wełny mineralnej, które będą spełniały funkcję izolacyjną. Z powstałych nazwijmy to paneli wykonam ścianki wędzarni. Od środka wędzarnia zostanie obita blachą nierdzewną, a od zewnątrz płytą OSB. W podobnej technologii zostaną wykonane drzwi. Sufit wędzarni od środka zostanie dodatkowo wyłożony jesionową boazerią . Nad kolankami doprowadzającymi dym będzie deflektor. Podłoga komory wędzarniczej będzie wysypywana piaskiem chłonącym to co skapnie z wędzonek. Wylot z komory będzie pionowo w dachu, po czym rurą Spiro zostanie wyprowadzony poza altanką kominem o długości około 2m. Na wylocie zabudowany zostanie szyber, a pod wylotem w komorze będzie naczynie wyłapujące ewentualne skropliny z komina. Komora zostanie wyposażona w dwa termometry. Jeden do pomiaru temperatury wewnątrz komory (bezprzewodowy). Drugi na przewodzie do pomiaru temperatury wewnątrz wędliny 1.3. Dymogenerator. Na ściance zabuduję dymogenerator od kolegi Mira - na wypadek wędzenia na zimno. Wlot dla DG od zewnątrz i wewnątrz będzie zamykany szczelnymi „śluzami”. W planie jest też aby w otwór ten montować elektryczną opalarkę do osuszania wędlin - nie wiem czy to będzie działało(!!!). Konstrukcja deflektora będzie też podstawą dla grila elektrycznego do pracy z DG. Nad pracą grzałki grila będzie czuwał sterownik PAMEL z czujnikiem temperatury itd. http://imageshack.us/photo/my-images/5/masakratornia.jpg/ Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i z pokorą przyjmę ew. krytykę. Pozdrawiam wszystkich serdecznie Masakrator