Skocz do zawartości

Bułczanka


oli

Rekomendowane odpowiedzi

Oli, podaję Ci na razie link do kiszki bułczanej krwistej - http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=969

Po południu zobaczę, bo zdaje się mam jeszcze kilka przepisów na bułczanki.

Pozdrawiam

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znalezione w sieci :)

 

Składniki:

20 dag skórek wieprzowych, 1,5 kg kawałków mięsa wieprzowego z okrojonych płuc, serca, śledziony, 10 dag słoniny, kg kaszy jęczmiennej, pół litra krwi wieprzowej

przyprawy: majeranek, pieprz, ziele angielskie, kolendra, tymianek

Sposób przygotowania:

Najpierw mięso gotujemy do miękkości. Wybieramy chrząstki, które najlepiej potem zmielić razem z przyprawami. W wywarze po gotowaniu mięsa gotujemy kaszę, parząc ją na wolnym ogniu. Łączymy wszystkie składniki, dodając przetartą krew. Jelita napełniamy tylko do połowy, zawiązujemy i wrzucamy do przegotowanej, ale nie wrzącej wody o temperaturze 80 stopni i gotujemy pół godziny bez przykrycia, po czym wyjmujemy i osuszamy.

 

Śląskim przysmakiem jest także żymlok, czyli tak naprawdę krupniok, tylko z bułką zamiast kaszy

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wybieramy chrząstki, które najlepiej potem zmielić razem z przyprawami

Przepraszam, gdzie to mielić w młynku do przypraw, a może w moździerzu?

Chrząstki trzeba najpierw wysuszyć przed zmieleniem, aby nie zapchały elementów trących w młynku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może w maszynce :question: :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to może w blenderze + odrobina wody ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
Trudno mi podac konkretny przepis bo u nas w domu robiło się to na oko i do smaku .Gotuje głowy i ogny wieprzowe , serca i nerki .Bułkę kroje wyłącznie w kostke bo tarta to tylko w kupnych bułczankach .Z przypraw : sol , ziele angielskie, pieprz i majeranek . Bułkę zalewa się letnim rosołem spod mięsa .Proporcje które bierzemy to mniej więcej 3 kg masy mięsnej na półtora kg bułki .Obawiam się że zbyt wiele nie pomogłam bardzo mi przykro .Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tak, mówicie bułczanka. A z opisu kojarzę, że u nas mówi się na ten wyrób czarne, tzn. mówiło się. Nie jadłam go już z 10lat :cry: bo w żadnym sklepie się już teraz nie pokazuje. Ale jeszcze do tej pory pamietam smak. Pozostaje nic innego tylko znów samemu wyprodukować.

Chyba, że sie mylę i nie o ten wyrób chodzi.

Pozdrawiam i czekam na relacje o bułczance.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie Bunia. Czarne inaczej "Kiszka łódzka" jest innym produktem od "bułczanki".

Niemniej oba sa dobre. :wink:

Przepis na czarne jest na stronce: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=53

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie "popitoliłaś". :wink: Składy sa bardzo podobne, ale jak pewnie pamietasz, podgardle w "czarnym" było krojone w kostke, która ładnie wyglądała na przekroju produktu. Smak specyficzny i oryginalny.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.