oli Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Października 2006 Poszukuję przepisu na bułczankę, czy to taki sam przepis jak na kiszkę łódzką.Jeśli mógłby ktos poratować sprawdzoną recepturą to bedę wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Października 2006 Oli, podaję Ci na razie link do kiszki bułczanej krwistej - http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=969Po południu zobaczę, bo zdaje się mam jeszcze kilka przepisów na bułczanki.Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Października 2006 Znalezione w sieci Składniki: 20 dag skórek wieprzowych, 1,5 kg kawałków mięsa wieprzowego z okrojonych płuc, serca, śledziony, 10 dag słoniny, kg kaszy jęczmiennej, pół litra krwi wieprzowej przyprawy: majeranek, pieprz, ziele angielskie, kolendra, tymianek Sposób przygotowania: Najpierw mięso gotujemy do miękkości. Wybieramy chrząstki, które najlepiej potem zmielić razem z przyprawami. W wywarze po gotowaniu mięsa gotujemy kaszę, parząc ją na wolnym ogniu. Łączymy wszystkie składniki, dodając przetartą krew. Jelita napełniamy tylko do połowy, zawiązujemy i wrzucamy do przegotowanej, ale nie wrzącej wody o temperaturze 80 stopni i gotujemy pół godziny bez przykrycia, po czym wyjmujemy i osuszamy. Śląskim przysmakiem jest także żymlok, czyli tak naprawdę krupniok, tylko z bułką zamiast kaszy Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Października 2006 Wybieramy chrząstki, które najlepiej potem zmielić razem z przyprawamiPrzepraszam, gdzie to mielić w młynku do przypraw, a może w moździerzu? Chrząstki trzeba najpierw wysuszyć przed zmieleniem, aby nie zapchały elementów trących w młynku. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Października 2006 Może w maszynce :question: :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 19 Października 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Października 2006 Chodziło mi właśnie o ten drugi przepis tzn kaszanka (krupniok) a zamist kaszy pocieta czerstwa bułka.Podejrzewałem że przepis jest podobny ale nie że taki sam. Dzieki Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Października 2006 Może w maszynceChodziło mi po głowie bardziej dokładne rozdrabnianie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Października 2006 No to może w blenderze + odrobina wody ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Stycznia 2007 jeżeli dobra maszynka to pójdzie. najpierw przez większe oczka później przez drobniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornelia Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Kiedyś czytałam wypowiedzi na temat suszonej krwi ale nie mogę ich odnależć.Mam 100 gram suszonej krwi.Ile dodać do niej płynu.Wody czy rosołu?O jakiej temperaturze?Czy to musi odstać,jeżeli tak to jak długo.Będę wdzięczna za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzerzol Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 ...100 g krwi suszonej + 700 g wody o temp. pokojowej.Dobrze rozmieszać. pozdrawiam - Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornelia Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Dziękuję serdecznie.Jutro robię bułczankę to w moim rejonie [wielkopolskie]większy rarytas niż kaszanka.Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zamiast wody możesz dodać rosół z gotowanych podrobów.Proporcja bez zmian.Powodzenia,pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khalina Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Kornelio, a z jakiego przepisu korzystasz robiąc swoją bułczankę? Czy to taki sam przepis jak podawał wcześniej Maxell? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornelia Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Trudno mi podac konkretny przepis bo u nas w domu robiło się to na oko i do smaku .Gotuje głowy i ogny wieprzowe , serca i nerki .Bułkę kroje wyłącznie w kostke bo tarta to tylko w kupnych bułczankach .Z przypraw : sol , ziele angielskie, pieprz i majeranek . Bułkę zalewa się letnim rosołem spod mięsa .Proporcje które bierzemy to mniej więcej 3 kg masy mięsnej na półtora kg bułki .Obawiam się że zbyt wiele nie pomogłam bardzo mi przykro .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khalina Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 :-)) Całkiem porządny przepis podałaś. Dziekuję Bułczanka Maxella zawiera krew. czy do swojego wyrobu dodajesz krew, Kornelio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornelia Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Tak, daję krew ale tyle żeby zabarwiło a nie pływało bo jak tego za dużo to trochę obrzydliwe mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 z której części wielkopolski jesteś Kornelio? Dla mnie bułczanka to też wilki przysmak. Pozdrawiam Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornelia Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Pochodzę z Opalenicy a mieszkam w Nowym Tomyślu, tj,60km od Poznania na trasiePoznań-Rzepin.Jestem poznańską pyrą z pokolenia na pokolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bunia Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 No tak, mówicie bułczanka. A z opisu kojarzę, że u nas mówi się na ten wyrób czarne, tzn. mówiło się. Nie jadłam go już z 10lat bo w żadnym sklepie się już teraz nie pokazuje. Ale jeszcze do tej pory pamietam smak. Pozostaje nic innego tylko znów samemu wyprodukować.Chyba, że sie mylę i nie o ten wyrób chodzi.Pozdrawiam i czekam na relacje o bułczance. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Nie Bunia. Czarne inaczej "Kiszka łódzka" jest innym produktem od "bułczanki".Niemniej oba sa dobre. :wink: Przepis na czarne jest na stronce: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=53 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bunia Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Dzięki Maxell, wiedziałam, że coś popitolę :blush: :grin: :grin: przejrzałam przepis na kiszkę łódzka czyli to moje niezapomniane czarne :lol: i chyba dam sobie spokój , trochę przeraża mnie ta obróbka krwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Nie "popitoliłaś". :wink: Składy sa bardzo podobne, ale jak pewnie pamietasz, podgardle w "czarnym" było krojone w kostke, która ładnie wyglądała na przekroju produktu. Smak specyficzny i oryginalny. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwarka Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 w koncu moge zabrać głos ;Miro do bułczanki jak sama nazwa wskazuje dodaje sie bułki a nie kaszy a do żymloka daje sie kasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwarka Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 przepraszam ale z tego wszystkiego ze pisze pierwszy raz sama sie pomyliła ;ma być krupniok a nie żymlok bo to to samo co bułczanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.