Skocz do zawartości

wędzonki na kolor czy na czas


Michał Koperski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przeglądałem forum w poszukiwaniu odpowiedzi na poniższe pytania ale nie znalazłem. Jeśli szukałem niezbyt dokładnie to proszę Adminów o wykasowanie tego postu i wskazówki.

Tyle wstępu. 

Dość często czytam i słyszę " wędzę nie na czas tylko pod kolor". I widzę opis: wędziłem 6 godzin, 8 godzin. Z drugiej strony w opisach receptur czytam :" wędzić około 3 godzin i podpiekać lub parzyć....."

Pytam bo ja wędząc w temperaturze około 55-60 st po około właśnie tych 3 godzin uzyskuje kolorek wędzonek taki sam jak inni po wędzeniu 8 godzin.

Czy wędzenie np.; 6 godzin daje coś więcej niż 3 godziny - chodzi mi walory smakowe, technologiczne?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy wędzenie np.; 6 godzin daje coś więcej niż 3 godziny

 

na pewno daje więcej WWA :laugh:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Michale.

Każdy z nas ma inne oczekiwania jeśli chodzi o kolor wyrobu.

Do tego należy dodać gęstość dymu, a od gęstości zależy kolor.

Mam taką zasadę, że jeśli wyrób ma być parzony, wędzę do uzyskania odpowiedniego koloru i parzę.

Jeśli wyrób ma być podpiekany, wędzę do uzyskania mojego koloru i podpiekam.

 

Czy wędzenie 6 godzinne daj coś więcej ?

To zależy od tego o czym pisałem wcześniej, czyli gęstości dymu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@ZLeP, to już zażarcić spokojnie nie można? :tongue:;):D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Michał zasada jest prosta wędzimy po dokładnym osuszeniu do uzyskania pożądanego koloru ... im wyższa temperatura tym szybciej go uzyskasz ;)

Nie szedł bym w gęstość dymu bo prosto wtedy o "problem" ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.