hubsonnn Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) Witam wszystkich. Przejdę do rzeczy otóż kupiłem maszynkę do mielenia mięsa i chciałbym zrobić kiełbasę. Jako że mieszkam w bloku i nie mam działki nie mogę wędzić. Chciałbym zrobić kiełbasę suchą ale w domowych warunkach jeśli to możliwe lub jeśli niemożliwe to chociaż białą. Prosiłbym o zlinkowanie przepisów lub napisanie porad. Pozdrawiam ! Edytowane 10 Listopada 2014 przez hubsonnn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Listopada 2014 Balkon masz? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Listopada 2014 Prosiłbym o zlinkowanie przepisów lub napisanie porad. pierwszy ważny link, porada i prośba jednocześnie, jest tutaj jak się z tą pracą domową uporasz, to daj znać Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubsonnn Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) @Biotit Mam ale niestety to nie wypali ponieważ probowałem zrobic takiego malego grila na balkonie (ten jednorazowy) i sasiad zadzwonil na straz miejska...@Maad zrobione Edytowane 10 Listopada 2014 przez hubsonnn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Listopada 2014 No to skoro tak to poczytaj tutajhttp://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kielbasa-bez-wedzenia/?hl=kie%C5%82basa+suszona&do=findComment&comment=129358 Czytaj od pierwszego posta Edytowane 10 Listopada 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Listopada 2014 sasiad zadzwonil na straz miejska... współczuję może zainteresuj się w takim razie wyrobami z szynkowara? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Listopada 2014 Niestety myślę że w miejscowości , którą podałeś w nicku nikt z nas nie mieszka... , bo my tak sobie pomagamy że jak ktoś nie ma beczki to wędzi u tego co ma. Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) białą kiełbasę zrobisz, potrzebujesz mięso, przyprawy, jelita, nóż i maszynkę Edytowane 10 Listopada 2014 przez mankotom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Listopada 2014 Możesz też zrobić palcówkę i powiesić gdzieś przy oknie Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubsonnn Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) @roger poprostu powiesić nad kuchenką czy owinąć w coś ? Ile taki proces potrwałby? @Pioro Mieszkam w Toruniu , ale i tak na tą chwile interesuje mnie kiełbasa suszona. Dziekuje wszystkim za pomoc! @edit Gdyby ktoś mógł wrzucić przepisik klarowny, ile czego co i jak na taką suchą kiełbasę w warunkach domowych byłbym wdzieczny! Edytowane 10 Listopada 2014 przez hubsonnn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Listopada 2014 Tu masz cały wątek o takiej kiełbasie https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?/topic/819-Palcówka Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubsonnn Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) Dobra więc czytając temat o palcówce doszedłem do wniosku że najpierw zrobię palcówkę z takiej proporcji mięsa 1kg szynki 1kg łopatki wieprzowej i 0,5kg boczku.Szynkę i łopatkę zmiele, a boczek pokroje w drobniutkie paseczki. Na każdy 1kg mięsa dam koło 20g soli (chce żeby kiełbasa była dosyć słona ale nie za bardzo) i 20g cukru, ponadto dużo czosnku(1 główka), pieprz, jałowiec,kolendra, co byście jeszcze dali? Suszyłbym przy oknie które jest czasami uchylone tak z 2h w dniu, ewentualnie zostaje mi balkon (chociaż podejrzewam że o tej porze to troche za zimno) lub piwnica. Wszystko prawidłowo nic wody nie dodać?Czy zmieni coś dodanie samej soli lub soli himalajskiej zamiast peklosoli?Mogłby ktoś podać na oko ile kupić metrów jelit? Pozdrawiam Edytowane 11 Listopada 2014 przez hubsonnn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubsonnn Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Listopada 2014 Przepraszam że post pod postem ale edytować nie mogę. Dobre mięsiwo wybrałem czy macie jakies lepsze opcje typu podgardle itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) Hubsonnn, zrób na początek białą kiełbasę dokładnie według receptury i nic nie kombinuj. Nabierzesz trochę wprawy, poczytasz jeszcze trochę forum i będzie dobrze. Wierz mi, że na takie eksperymenty jak opisujesz to szkoda surowca i czasu. http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/122-poradnik-poczatkujacego-domowego-masarza-czesc-ihttp://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/122-poradnik-poczatkujacego-domowego-masarza-czesc-ii Edytowane 11 Listopada 2014 przez Maad Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubsonnn Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) @Maad Ok . W takim razie zrobię białą, z tego mięsiwa wyjdzie?Bo nie wiem zabardzo co wchodzi w skład wieprzowiny 1 klasy. Jako wieprzowinę 1 klasy dam tutaj łopatkę bedzie jej koło 33dag, wieprzowina 2 klasy będzie to szynka 1,2kg , wołowina 2 klasy dam taką na gulasz ~20dag. Soli dam 13/kg , czosnku 13/dag kg, pieprzu 15g/kg .Przepraszam że tak co chwile edytuje i piszę ale naprawdę zależy mi na zrobieniu dobrej kiełby. Dzięki za pomoc! Edytowane 11 Listopada 2014 przez hubsonnn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Listopada 2014 tak w skrócie:klasa I to mięso chude - bez tłuszczu, bez ścięgien (które potem mogłyby wchodzić między zęby) i bez błonklasa II to połączenie klasy I z mięsem tłustymklasa III to mięso z błonami, żyłkami, ścięgnami lub wołowina to się nazywa klasyfikacja - poczytaj o tym, bo bez tego nie ruszysz do przodu i nie będziesz w stanie zrobić trudniejszych i ciekawszych wyrobów i przede wszystkim weź coś na uspokojenie, bo na razie jesteś taki nakręcony, że nie rozumiesz co czytaszgdzie znalazłeś 15g pieprzu na kg???? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Listopada 2014 gdzie znalazłeś 15g pieprzu na kg????Pozostałe ilości też z sufitu, soli za mało a czosnek 130 g/kg??? ale naprawdę zależy mi na zrobieniu dobrej kiełby. To na pewno będzie dobra kiełbasa. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Listopada 2014 Czy podejrzewasz to samo co ja? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubsonnn Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Listopada 2014 W tym przepisie na biąłą od chudziaka proporcje przypraw są podane na 1kg czy na 5kg surowca bo już się pogubiłem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Listopada 2014 W tym przepisie na biąłą od chudziaka proporcje przypraw są podane na 1kg czy na 5kg surowca bo już się pogubiłem.. Napisane jest pod zdjęciem, że na 5 kg. Czytaj tu, może jaśniej będzie dla Ciebie: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-by-paweljack/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubsonnn Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Listopada 2014 Dzięki Ci dobry człowieku. Wcześniej czytając tamten przepis trochę się zamotałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubsonnn Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Listopada 2014 Mój wybór padł na szynke lub łopatkę, podgardle i boczek, jeśli nie będzie mam zamiar kupić pachwinę lub karkówkę i gulasz wołowy. Jeszcze raz dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dolorosa Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Witam, ja parę razy zrobiłam już chorizo...http://straga.pl/wyroby-domowe/przepis-na-domowe-chorizo-czyli-hiszpanska-kielbase/, to było przy okazji robienia białej kiełbasy... biała zamrożona a chorizo miała wisieć 2 miesiące...już po 2 tygodniach "znikła"..pyszna.. Polecam też pieprzową do piwa http://janwedzi.pl/kielbasa-suszona-z-pieprzem/, lub http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=859&Itemid=4...świetna do piwa. Pozdrawiam. Barbara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kar_zaj Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Wygląda apetycznie No i do piwka! Pierwsza klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.