Skocz do zawartości

Sucha kiełbasa w domowych warunkach


hubsonnn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Przejdę do rzeczy otóż kupiłem maszynkę do mielenia mięsa i chciałbym zrobić kiełbasę. Jako że mieszkam w bloku i nie mam działki nie mogę wędzić. Chciałbym zrobić kiełbasę suchą ale w domowych warunkach jeśli to możliwe lub jeśli niemożliwe to chociaż białą. Prosiłbym o zlinkowanie przepisów lub napisanie porad. Pozdrawiam !

Edytowane przez hubsonnn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prosiłbym o zlinkowanie przepisów lub napisanie porad.

 

pierwszy ważny link, porada i prośba jednocześnie, jest tutaj

 

jak się z tą pracą domową uporasz, to daj znać ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

sasiad zadzwonil na straz miejska...

współczuję :(

 

może zainteresuj się w takim razie wyrobami z szynkowara?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@roger poprostu powiesić nad kuchenką  czy owinąć w coś ? Ile taki proces potrwałby? @Pioro Mieszkam w Toruniu , ale i tak na tą chwile interesuje mnie kiełbasa suszona. Dziekuje wszystkim za pomoc! @edit Gdyby ktoś mógł wrzucić przepisik klarowny, ile czego co i jak na taką suchą kiełbasę w warunkach domowych byłbym wdzieczny!

Edytowane przez hubsonnn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tu masz cały wątek o takiej kiełbasie

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?/topic/819-Palcówka

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobra więc czytając temat o palcówce doszedłem do wniosku że najpierw zrobię palcówkę z takiej proporcji mięsa 1kg szynki 1kg łopatki wieprzowej i 0,5kg boczku.Szynkę i łopatkę zmiele, a boczek pokroje w drobniutkie paseczki. Na każdy 1kg mięsa dam koło 20g soli  (chce żeby kiełbasa była dosyć słona ale nie za bardzo) i 20g cukru, ponadto dużo czosnku(1 główka), pieprz, jałowiec,kolendra, co byście jeszcze dali? Suszyłbym przy oknie które jest czasami uchylone tak z 2h w dniu, ewentualnie zostaje mi balkon (chociaż podejrzewam że o tej porze to troche za zimno) lub piwnica. Wszystko prawidłowo nic wody nie dodać?Czy zmieni coś dodanie samej soli lub soli himalajskiej zamiast peklosoli?Mogłby ktoś podać na oko ile kupić metrów jelit? Pozdrawiam

Edytowane przez hubsonnn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hubsonnn, zrób na początek białą kiełbasę dokładnie według receptury i nic nie kombinuj. Nabierzesz trochę wprawy, poczytasz jeszcze trochę forum i będzie dobrze. Wierz mi, że na takie eksperymenty jak opisujesz to szkoda surowca i czasu.

 

http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/122-poradnik-poczatkujacego-domowego-masarza-czesc-i

http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/122-poradnik-poczatkujacego-domowego-masarza-czesc-ii

Edytowane przez Maad

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Maad Ok . W takim razie zrobię białą, z tego mięsiwa wyjdzie?Bo nie wiem zabardzo co wchodzi w skład wieprzowiny 1 klasy. Jako wieprzowinę 1 klasy dam tutaj łopatkę bedzie jej koło 33dag, wieprzowina 2 klasy będzie to szynka 1,2kg , wołowina 2 klasy dam taką na gulasz ~20dag. Soli dam 13/kg , czosnku 13/dag kg, pieprzu 15g/kg .Przepraszam że tak co chwile edytuje i piszę ale naprawdę zależy mi na zrobieniu dobrej kiełby. Dzięki za pomoc!

Edytowane przez hubsonnn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tak w skrócie:

klasa I to mięso chude - bez tłuszczu, bez ścięgien (które potem mogłyby wchodzić między zęby) i bez błon

klasa II to połączenie klasy I z mięsem tłustym

klasa III to mięso z błonami, żyłkami, ścięgnami lub wołowina

 

to się nazywa klasyfikacja - poczytaj o tym, bo bez tego nie ruszysz do przodu i nie będziesz w stanie zrobić trudniejszych i ciekawszych wyrobów

 

i przede wszystkim weź coś na uspokojenie, bo na razie jesteś taki nakręcony, że nie rozumiesz co czytasz

gdzie znalazłeś 15g pieprzu na kg????

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gdzie znalazłeś 15g pieprzu na kg????

Pozostałe ilości też z sufitu, soli za mało a czosnek 130 g/kg???

 

 

ale naprawdę zależy mi na zrobieniu dobrej kiełby.

 

To na pewno będzie dobra kiełbasa.  :facepalm:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy podejrzewasz to samo co ja? ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tym przepisie na biąłą od chudziaka proporcje przypraw są podane na 1kg czy na 5kg surowca bo już się pogubiłem.. 

Napisane jest pod zdjęciem, że na 5 kg. Czytaj tu, może jaśniej będzie dla Ciebie: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9734-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-by-paweljack/

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Witam, ja parę razy zrobiłam już chorizo...http://straga.pl/wyroby-domowe/przepis-na-domowe-chorizo-czyli-hiszpanska-kielbase/, to było przy okazji robienia białej kiełbasy... biała zamrożona a chorizo miała wisieć 2 miesiące...już po 2 tygodniach "znikła"..pyszna..

Polecam też pieprzową do piwa http://janwedzi.pl/kielbasa-suszona-z-pieprzem/, lub http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=859&Itemid=4...świetna do piwa. Pozdrawiam. Barbara

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.