rokaf Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Lutego 2015 Witam, czy ktoś robił kaszanke z kaszy gryczanej palonej i jęczmiennej? jak ugotować jednocześnie w jednym garnku obie kasze?wiem że dziadek to kiedyś tak robił najpierw wkładał jęczmienną a po jakimś czasie gryke tylko wolałbym żeby mi ktoś dokładnie napisał w jakim czasie wsypujemy gryke i jak długo je gotujemyPozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian Ciunel Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Lutego 2015 Ugotuj kasze oddzielnie i potem połącz. Cytuj Maryś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Lutego 2015 czy ktoś robił kaszanke z kaszy gryczanej palonej Raczej daje się gryczną niepaloną. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Lutego 2015 Po pierwsze to kasz nie gotujemy tylko prużymy . Niestety musisz to zrobić w oddzielnych garnkach ja robię to w piekarniku. A dopiero później połączyć je razem. To dwa różne rodzaje kasz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rokaf Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Lutego 2015 Ok.Dziękuje bardzo za odpowiedzi Zdecydowałem że będe je próżył ( jak tu wczesniej słusznie kolega lesniak zauważył ) w dwóch oddzielnych garnkachA jakie proporcje tych dwóch kasz?myślałem o 3kg kaszy gryczanej i 2kg kaszy jęczmiennejpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Lutego 2015 A jakie proporcje tych dwóch kasz? myślałem o 3kg kaszy gryczanej i 2kg kaszy jęczmiennej A to to już według uznania Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Lutego 2015 myślałem o 3kg kaszy gryczanej i 2kg kaszy jęczmiennej To chyba na wesele robisz ? Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Lutego 2015 myślałem o 3kg kaszy gryczanej i 2kg kaszy jęczmiennejPrzy parzeniu kaszy waga gotowej kaszy jest o 4-5 razy większa, nie wiem o ile spęcznieje przy prażeniu, ale jeśli wyjdzie Ci 20 kilo kaszy to powinieneś mieć do tego wg tego jak ja robie 20 kg towaru + krew, więc razem ponad 40 kg kaszanki. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Lutego 2015 myślałem o 3kg kaszy gryczanej i 2kg kaszy jęczmiennejPrzy parzeniu kaszy waga gotowej kaszy jest o 4-5 razy większa, nie wiem o ile spęcznieje przy prażeniu, ale jeśli wyjdzie Ci 20 kilo kaszy to powinieneś mieć do tego wg tego jak ja robie 20 kg towaru + krew, więc razem ponad 40 kg kaszanki. ....cóś o wojnie Panie słychować... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) ....cóś o wojnie Panie słychować... Może kolega z grylla gdzieś chce sprzedwać? Edytowane 24 Lutego 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Lutego 2015 Przy parzeniu kaszy waga gotowej kaszy jest o 4-5 razy większa, Nie 4 czy 5 a 3 bo na kg kaszy jęczmiennej dajemy około 2l wody, kasza powiększa objętość a ciężar o ilość wchłoniętej wody, co do tzw prażenia czy jak zwał chodzi tu o sposób, ja robię sposobem troszkę kombinowanym nie posiadam tzw komina dochówki itp, więc odmierzam wywar zagotowuję i do niego wsypuje kaszę na małym ogniu trzymam mieszam aż wciągnie wodę a potem pod kołderkę i po około 30 min do godzinie jest gotowa. Kasza musi być tzw aldente czyli nie do końca ugotowana, ot i cala filozofia. Kolego @rokaf,pamiętaj, że do tego jeszcze dojdzie farsz, przykładowo z kg kaszy wychodzi około 5 do 6 kg kaszanki Panowie czlowiek początkujący więc wytłumaczcie a nie jajeca sobie robicie Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Lutego 2015 ...Paweljack wystarczająco jasno wytłumaczył , Ty Baco poprawiłeś - a co to jest "jajeca" to uświadom prostych ceprów... ...i nie płacz... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rokaf Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Lutego 2015 EEj ale sie rozpisaliście świniobicie będziea kaszanka bedzie dla kilu rodzin więc spokojnie napewno zjemy ale mimo wszystko dzięki za każdą rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Lutego 2015 .Paweljack wystarczająco jasno wytłumaczył Widocznie ja źle zrozumiałem, slaby intelekt mam czy cóś a co do reszty Twojego pytania odpowiem jak się wypłaczę Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Lutego 2015 Przy parzeniu kaszy waga gotowej kaszy jest o 4-5 razy większa,na kg kaszy jęczmiennej dajemy około 2l wodyMoże jak gotujesz na obiad, a jak się da 3 L albo 4L?A poza tym ja swoją kaszankę jak robię, wrzucam kaszę do wody po gotowaniu mięs i sobie nasiąka ile sobie chce. Skoro z 600 g gram suchej mam 2,8 kg to łatwo policzyć, więc skoro napisałem, że 4-5 razy to wynika z praktyki nie z teorii. To tak gwoli wyjaśnienia. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Lutego 2015 A poza tym ja swoją kaszankę jak robię, wrzucam kaszę do wody po gotowaniu mięs i sobie nasiąka ile sobie chce. Skoro z 600 g gram suchej mam 2,8 kg to łatwo policzyć, więc skoro napisałem, że 4-5 razy to wynika z praktyki nie z teorii. To tak gwoli wyjaśnienia. No to się znowu czegoś dowiedziałem, co prawda to jakoś mi się inaczej doczytało no ale każdy ma prawo do własnego zdania, a tak podsumowując moje zdanie też wynika z praktyki, widocznie tak już musi być, że gdzie dwóch polaków tam 3 partie a w tym przypadku zdania, ważnym jest, że wyroby się udają i smaczne są Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rokaf Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Lutego 2015 Baca a co dajesz do salcesonu? Pytam nie dlatego że nie wiem co się daje lecz czytałem kilka przepisów na necie i wydaje mi sie że żaden z nich by mi nie smakowałja robie bardzo mięsne dokupuje jescze nerki i ozorki bo chce żeby to jadły również dziecitłuste kawałki i skórki na wilka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Lutego 2015 Z pytaniami o "salcefikson", zwróć się do Arkadiusza, to nasz mistrz i prawdziwy Guru w tej materii, choć Baca też nie od macochy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) Baca a co dajesz do salcesonu?Ja preferuję głowiznę czasem golonkę, serce, jęzor, jako klej skórki. zgadzam się z Jarkiem tu na forum dla mnie w salcefixie i nie tylko Arek jest de best chociaż też kilku innych by się znalazło Edytowane 24 Lutego 2015 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rokaf Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Lutego 2015 hehe dobra no to szukam Arka Jestem tu od wczoraj na tym forum a już mi się tu podoba jedna wielka masarska rodzina 2-3 razy w roku robie z bratem i kuzynem kiełbase z 50-60 kg mięsarobimy i kłócimy sie przy tym bo każdy ma swoje zdanie to prawie jak tutajważne że kiełbasa zawsze była dobra i była okazja żeby spotkac sie z rodziną i napić sie wódki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.