KWIACIOLAND Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 29 Marca 2020 (edytowane) Pochwalę się moją pierwszą w życiu kiełbasą zrobioną , na mięsie z karczku , łopatki , kawałek wołowiny , podgardle , wywar z golonki , słonina i przyprawy i sól kłodawska , wędzone w temperaturze pomiędzy 70 - 90 st , przez 5 godzin , wygląda jak wygląda , ale w smaku wyszła bardzo dobra . Edytowane 29 Marca 2020 przez KWIACIOLAND Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 29 Marca 2020 Pewnie pochlebnych opinii nie będzie .Ci co nie chcą się narażać napiszą pewnie,że nie ważne jak wygląda najważniejsze ,że Tobie smakuje, ale moim zdaniem za wysoka temperatura wędzenia i za długo.Nie kapał Ci tłuszcz.?O innych błędach później.Skróć ten kanał i przestań palić jak w piecu hutniczym.Jak go skrócisz to będziesz potrzebował 1/3 drewna. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWIACIOLAND Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 30 Marca 2020 Pewnie pochlebnych opinii nie będzie .Ci co nie chcą się narażać napiszą pewnie,że nie ważne jak wygląda najważniejsze ,że Tobie smakuje, ale moim zdaniem za wysoka temperatura wędzenia i za długo.Nie kapał Ci tłuszcz.?O innych błędach później.Skróć ten kanał i przestań palić jak w piecu hutniczym.Jak go skrócisz to będziesz potrzebował 1/3 drewna.Arek , po to tu jestem żeby wyciągać wnioski , dostosuję się do rad .Tłuszcz kapał ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 30 Marca 2020 (edytowane) Arek , po to tu jestem żeby wyciągać wnioski , dostosuję się do rad A co chcesz osiągnąć bo od tego zależy jakiej porady poszukujesz.? Tłuszcz kapał ! Nie było innego wyjścia. Opisz budowę tej wędzarni i pokaż fotki.Ten termometr to wyrzuć bo mocno przekłamuje i powinien być umieszczony w środku na wysokości wędzonek a nie na ścianie.Masz deflektor.? Edytowane 30 Marca 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWIACIOLAND Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 30 Marca 2020 Chciałbym dla własnych potrzeb robić samemu dobre kiełbasy i chciałbym też zdrowo wędzić , wyciągnę w nioski z każdej porady! Interesuje mnie jak długo trzeba wędzić np. boczek , szynkę , polędwicę , słoninę , udka z kurczaka , piersi , i na jakim drewnie najlepiej wędzić te produkty! I co potem dalej z tym , co trzeba będzie sparzyć a co nie trzeba będzie . Na zdjęciach moje pierwsze wyroby . Wysłane z mojego moto g(6) play przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 30 Marca 2020 Tutaj znajdziesz Akademię Dziadka, z ktorą się zapoznaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/204-powiniene%C5%9B-wiedzie%C4%87/ Tam znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 30 Marca 2020 (edytowane) Na zdjęciach moje pierwsze wyroby . Ojejku. Wczesny Zbój Madej.Co do wędzarni to już masz trzy rzeczy do zrobienia.1.Ustaw palenisko przy wędzarni (skróć ten kanał)2.Zmień termometr (najlepiej na taki z sonda na kablu lub bezprzewodowy z sondą) i jego miejsce w wędzarni.Pomiar temperatury prowadzi się przy wędzonkach a nie na ścianie.3.Wyrzuć ten komin a wędzarnię przykryj pojedynczymi deskami tak żebyś mógł je zdjąć lub rozchylić i nimi regulować przepływ dymuCo do wędzonek.Przeczytaj Akademię Dziadka.Jak coś nie będziesz rozumiał to pytaj .Możesz na PW.Tam podam Ci telefon do siebie.Jestem zawsze do dyspozycji.Pozdrawiam Edytowane 30 Marca 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWIACIOLAND Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 30 Marca 2020 Maxell i Arek , dziękuję wam! Arek , zaraz wdrożę poprawki które mi podałeś tylko , dotrę na swoją działkę . Jak zastosuję deski , to też nie będzie mi kapać na wyroby . Zrobiłem tunel dalej bo myślałem że jak będzie za blisko , to będzie za duża temperatura . Wysłane z mojego moto g(6) play przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 30 Marca 2020 Ale wtedy będziesz palił szczapkami a nie polanami i zużyjesz mniej drewna do utrzymania temperatury.Możesz nad wędzarnią postawić prosty daszek to wtedy będziesz sobie wędził bez problemu nawet w czasie deszczu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWIACIOLAND Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Ale wtedy będziesz palił szczapkami a nie polanami i zużyjesz mniej drewna do utrzymania temperatury.Możesz nad wędzarnią postawić prosty daszek to wtedy będziesz sobie wędził bez problemu nawet w czasie deszczu.Przerobiłem tak jak mi doradzałeś Wysłane z mojego moto g(6) play przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 A jak efekty?Jak dobrze osuszysz wędzonki przed puszczeniem dymu i będziesz miał dobry termometr na wysokości wędzonek to powinno się udać.Trzymam kciuki.W razie czego to dzwoń.Zawsze do usług. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWIACIOLAND Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Wędzidłem wczoraj i wyszły wędzonki super , w razie potrzeby będę dzwonił Wysłane z mojego moto g(6) play przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Przerobiłem tak jak mi doradzałeś To jeśli można Ci jeszcze coś doradzić to wyciągnij to palenisko z ziemi. Będzie mniej wilgoci (o rozmiarze paleniska nie piszę bo go nie widziałem ale im większe tym lepiej ).[Dodano: 08 kwi 2020 - 14:26]A wędzonki zacne. I fajny stojak na kije Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 (edytowane) To akurat nie jest konieczne.Wiele kanałówek ma paleniska w ziemii.Jedyna wada tych palenisk jest taka ,że w czasie dużego deszczu woda może się dostać do paleniska no i trzevmba się mocno schylać, żeby dorzucic do paleniska.Po trzech kanałówkach z paleniskiem w ziemii i jednej nad innych wad nie zaobserwowałem. Edytowane 8 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWIACIOLAND Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Dziękuję wam za rady , modyfikuje i poprawiam co się da , grunt że efekty widać . Dzisiaj mnie deszcz zaskoczył trochę Wysłane z mojego moto g(6) play przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Nie za mocno dymisz.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWIACIOLAND Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Wiesz co , zaskoczyła mnie pogoda i nie miałem jak rozchylić desek by to przewietrzyć , bo lunęło mocno i trochę mi napadało do środka . Polędwicę i kiełbasę wyciągnąłem już po 3 godzinach . Zostawiłem jeszcze boczek i piersi . Wysłane z mojego moto g(6) play przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 W Kłobucku zrobiło się mokro po deszczu a u nas b. mało popadało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWIACIOLAND Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 W Kłobucku zrobiło się mokro po deszczu a u nas b. mało popadało.Od dawna już u nas nie padało , było bardzo sucho! Na wet trawa nie chciała się zebrać! Trochę mi ten deszcz pokrzyżował szyki z wędzeniem dzisiaj , wszystko miałem idealnie podsuszone , potem do gorącej wędzarni w celu dalszego podsuszenia , zacząłem wędzenie , a tu za 1,5 godziny jak lunęło i wszystko mi zalało w środku , nie miałem jak tego na nowo pod suszyć i wędziłem dalej , aż się za bardzo okopciło wszystko i zrobiło trochę kwaśne . Ale wyparzyłem to wszystko i da się zjeść . Muszę sobie jakieś zadaszenie wykombinować nad tą moją wędzarnią . Pozdrawiam wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWIACIOLAND Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Nie za mocno dymisz.?A jak jest prawidłowo? Jak podrzucam to przez jakiś czas mocno dymi , potem przestaje i mniej dymi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Trochę mi ten deszcz pokrzyżował szyki z wędzeniem dzisiaj , wszystko miałem idealnie podsuszone , potem do gorącej wędzarni w celu dalszego podsuszenia , zacząłem wędzenie , a tu za 1,5 godziny jak lunęło i wszystko mi zalało w środku , nie miałem jak tego na nowo pod suszyć i wędziłem dalej , aż się za bardzo okopciło wszystko i zrobiło trochę kwaśne . I to jeden z powodów aby zrobić wędzarnię na wzór kibelka (pomijam już fakt czy palenisko bezpośrednie/pośrednie czy kanałowe).Wędzę w słońce i deszcz latem i zimą. Wszystko spływa jak po kaczce (znaczy dachu ) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek62 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Witam wszystkich, mam pytanie jak długo po wędzeniu można trzymać w lodówce kiełbasę na samej soli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam wszystkich, mam pytanie jak długo po wędzeniu można trzymać w lodówce kiełbasę na samej soli ?Jest to wyrób do szybkiego spożycia.Zapach,kolor i smak sam Ci powie . Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Jest to wyrób do szybkiego spożycia. Arku, to chyba zależy od wykonania. A konkretnie drugie wędzenie przedłuża trwałość nawet do roku (choć pewnie zniknie wcześniej)https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1365-kielbasa-szczepana-przysmak-mnicha Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek62 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Dzięki, zrobię ją po niedzieli to się ,, pochwalę'' jak wyszła. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.