Skocz do zawartości

Pasztet z królika według TINKA


TINEK

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem dziś w Kauflandzie i znalazłem mrożone tuszki królicze. Myślę sobie... zrobię na święta pasztet wg. Tinka! Potem zobaczyłem cenę... 39,99 zł/kg!!! Toż to rozbój w biały dzień!!! :shock:

To jedź do Tesco, tuszka po 25-30 zeta.
Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Wcześniej czasu mi brakowało,że by napisać przepis.

Królik w musztardzie.

Ja do tego dania używam tylko udek. Ale oczywiście można i całą tuszkę podzieloną na części.

Na 4 udka królika:

4 łyzki musztardy francuskiej.Musi być z całymi ziarnami gorczycy.

1\2 szkl. śmietany słodkiej

100 ml. białego wytrawnego wina

spora garść świeżego tymianku ( może być suszony)

sól pieprz do smaku

Porcje królika opruszyć solą i pieprzem,posmarować połową musztardy.

Ułozyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem ,rosypać tymiankiem,podlać kilkoma łyzkami wody.Piec ok 1 godz. w zamkniętym naczyniu,temp. 180-200 st.

Śmietanę wymieszać z pozostałą musztardą i winem,polać królikai piec jeszcze 0,5 godz.często polewając powstałym sosem.

Po sprawdzeniu czy miękki-wyjmujemy.

To dość prosty przepis, należy ewentualnie wydłużyć czas pieczenia jeśli królik duży.

Smacznego

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam

Ponieważ do przepisu nie dołączyłem fotki (wtedy nie miałem), a pasztet robiłem w ostatni piątek to nadrabiam zaległości. Z powodu braku dostępu do królików, ten pasztet jest zrobiony z kury (kura brojler - masa tuszki 3,4kg)

http://img413.imageshack.us/img413/6683/pasztet.jpg

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muszę spróbować wygląda pięknie i tak pachnie że hej, ale u mnie to będzie z królika które sam hoduje a nie z chińszczcyzny która zalega w zamrażarkach tesco

Ps U nas ostatnio przecenili na 16pln/kg. polecam króliki z Makro ale te schładzane (nie mrożone tuszki)- 23,90/kg to są nasze krajowe tylko że pędzone na paszach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pasztet według Tinka w wykonaniu Ani:

Obrazek

Smakowity :grin:

Amatorka strojenia ;-) Nożykiem tak sobie grzebie ;-) Skromnisia :grin:

Powiem tak: Rewelacja. Pasztet to wiadomo, dobry, bo Tinka ;-)

Ale te róże z buraczków, ehh. Z powołaniem się Koleźaneczko Aniu minęłaś, oj minęłaś

 

a może nie wszystko stracone jeszcze :-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Aniu - pasztet wygląda smakowicie, a w takim otoczeniu po prostu przepięknie :smile:

Chce się oglądać wyroby tak przystrojone.

 

Wprowadzasz nową jakość w prezentowaniu wyrobów, co bardzo cieszy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Pasztet według Tinka w wykonaniu Ani:

Wprowadzasz nową jakość w prezentowaniu wyrobów, co bardzo cieszy.

Myślę że kurs w tym temacie jest nie niezbędny :!: . Może w Napoleonowie :question:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pasztet według Tinka w wykonaniu Ani:

Smakowity :grin:

Jestem pod wrażeniem. Zazdroszczę umiejętności tak pięknej i efektownej prezentacji wyrobów :grin: (a nie jak ja, zrobić i wywalić na talerz i podać :mellow: )

muszę się od Ciebie uczyć, obserwować i uczyć

pozdrawiam gorąco

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powoli przyzwyczajam się do uczucia chwilowego zatrzymania oddechu i przyśpieszonego bicia serca, gdy patrzę na te arcydzieła.

Obawiam się jednak, że jednorazowy widok większej ilości takich zdjęć może zaszkodzić, o wpadnięciu w kompleksy nie wspominając :grin: :grin: :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Te Wasze pochwały są tak miłe, (palce jej się plączą na klawiaturze z wzruszenia) że ja muszę w zastępstwie napisać: " :blush: bardzo Wam dziękuję za miłe słowa! jak tylko będą okoliczności sprzyjające, to zaszczytem dla mnie będzie pokazać Wam jak to robię-Ania"
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 lat później...
  • 11 miesięcy temu...

 

 

Zastanawiam się
Binio - Ty się nie zastanawiaj - Ty rób  :D  :thumbsup: - będzie dobrze  - ktoś kiedyś w telewizornii się wypowiadał i było tak : żeby pasztet był z królika to masy mięsnej z królika musi być minimum 15%  :facepalm:  :blush: i zupełnie zwątpiłem  :cry: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.