miro Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 31 Maja 2007 Jedna uwaga. Nie porównujcie twardości własnych wyrobów do wyrobów sklepowych. Jak wiadomo używa się tam wielu rozwiązań w celu związania wody z mięsem plus park maszynowy którym domowy wytwórca nie dysponuje.My używamy samego mięsa i raczej nie ma możliwości aby nasz domowy wyrób był dokładnie taki sam jak sklepowy. Jednak świadomość że spożywamy same mięso powinna przeważyć na korzyść twardego wyrobu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 31 Maja 2007 Raulo Napisz trochę więcej jak robiłeś wyrób.Generalnie wyda się Wam to śmieszne ale tak na prawdę to sam do końca nie wiem jakiego mięsa użyłem do produkcji Generalnie były to chude odpady z tego co powycinałem ze schabu, karkówki i szynki. Nie dodawałem żelatyny ani skórek (notabene nawet nie wiem jak je zrobić ). Robiłem również z samej karkówki kiełbasę słoikową i również była twarda jak kamień A tam sprężyny nie używałem w ogóle tylko słoiki. Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Raulo!Ilekroć robiłem wyroby wszynkowarce z wieprzowiny to ZAWSZE wychodziły mi twarde i pływające w płynie.Zacząłem robić z kurczaka i po kłopocie. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Dlaczego tłuczemy kotleta przed panierowaniem, żeby był większy ?. Czy można porównać mięso do plasteliny ?.Po co długo uciskamy ją w dłoniach ?. Dlatego warto zrobić to samo z mięsem przeznaczonym do parzenia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Dlatego warto zrobić to samo z mięsem przeznaczonym do parzenia.Czyli najlepsze w takim razie jest mięso drobiowe lub ze świnki ale zmielone lub ubite tłuczkiem tak ? Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Miałem podobne problemy z uzyskaniem odpowiedniej miękkości /twardości / wyrobu z szynkowarki i muszę potwierdzić, że to co pisze MIRO jest sednem sprawy. Mój problem skończył się z chwilą (i tutaj znowu pochwale „Robota”) zakupu urządzenia, które wyrabia za mnie farsz, jak i również ciasto na chleb i bułki. „Diabeł” tkwi w intensywności i czasie wyrabiania mięsa. :tongue: Pozdrawiam i zalecam bardziej napracować się rączkami, lub zakup maszyny, która zrobi to za nas :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Mięso z drobiu jest delikatniejsze dlatego wydaje się miękkie po sparzeniu.Jeśli zmielimy mięso to otrzymamy mielonkę. Tak jak pisał tu bodajże Maxell jeśli mamy maszynkę do mięsa to trzeba wielokrotnie przepuścić przez nią mięso ale bez sitka, tylko sam ślimak.Jak nie mamy maszynki to używamy tłuczka do mięsa + mieszanie.Mieszamy do momentu kiedy nasze mięso będzie kleiło się do rąk. I nie zapominać o temperaturze parzenia, trzymać się receptury. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Dziękuję Wam za szybkie i konkretne odpowiedzi koledzy ! Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Spróbuj zrobić coś takiego post z godz 11.11 http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=665&postdays=0&postorder=asc&start=60Poniżej jest skład. Kształt szynkowara nie ma znaczenia.Dodatek wody minimalny praktycznie 1-2% . parzenie w temp .72-75st C .Galarety praktycznie 0 jak również osocza.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 1 Czerwca 2007 A termometr masz dobrze wyskalowany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Termometr do wody mam elektroniczny a do wsadu używam takiego z z obrazkami i szpikulcem Nie wiem czy się go kalibruje niestety. Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Termometry nielaboratoryjne mogą wskazywać "około". U mnie zaniżał o ok. 3 stopnie i mimo że wskazania były dobre wychodziło przeparzone.Sprawdź temperaturę wrzenia wody i ile stopni ma woda z lodem.(A podpis masz taki, że się czuję zawstydzony. Na zlocie mogę Cię poczęstować, i ciekawe czy go zmienisz na: Andy chciałbym abyś robił tak dobre wędzonki jak ja :grin: )Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Termometry bagnetowe z obrazkami zrobię zdjęcia i pokażę jak je wyskalować by wskazania były prawidłowe co udało mi się przypadkowo zrobić na jednym termometrze .Ale już można zgadywać jak to się zrobiło bez rozkręcania termometru Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Witam Może przesunąć obrazki??? Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Jak je przesuniesz bez rozkręcania termometru. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 1 Czerwca 2007 A może należy rozkręcić i przesunąć obrazki .?Pozdr Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Defakto ten mój z bagnetem i obrazkami kosztował zaledwie 12 zł więc prawdopodobnie nie jest wart nawet tej sumy. Chyba uzbieram na coś lepszego lub zaczekam, aż DZIADEK zdradzi tajemnicę (A podpis masz taki, że się czuję zawstydzony. Na zlocie mogę Cię poczęstować, i ciekawe czy go zmienisz na: Andy chciałbym abyś robił tak dobre wędzonki jak ja )Co do zlotu to jeszcze zobaczę, ponieważ zlot jest tydzień po zlocie użytkowników CB-radia i po zlocie będę spłukany. Ale może jak będzie można rozstawić własny namiot to kto wie ? Bardzo bym chciał tak na prawdę. Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 2 Czerwca 2007 Dziadek pewnie mazakiem po plastyku pojechal i ma kreski dla wrzatku (100C) i wody z powierzchni topniejacego lodu ( 0C) -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 2 Czerwca 2007 Ale już można zgadywać jak to się zrobiło bez rozkręcania termometru Pozdrawiam Czyżby trzeba na siłę próbować go wyciągnąć z otworu drewnianej wędzarni, który na skutek warunków atmosferycznych zmniejszył swoją średnicę ? BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 2 Czerwca 2007 Można i inaczej ale to jest też sposób, należy tylko zastanowić się w jaki sposób wyciągnąć . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyzolda Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 2 Czerwca 2007 Raulono nie wiem co powiedzieć na ten podpis (i buźkę puszczającą oczko)chyba wyślę ci jakąś wędzonkę :wink: Cytuj pyzolda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 2 Czerwca 2007 Przedstawiam zdjęcia termometrów zgodnych w odczycie zdjęcie nr1 zdjęcie nr 2 termometr ten sam przeskalowany na zły pomiar Pytanie jak zrobić by wskazywał tak samo jak poprzednio .POZDRAWIAM Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 2 Czerwca 2007 Może pomaga w tym okręcenie tarczy względem bagnetu lub odwrotnie ? Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 2 Czerwca 2007 Sprawa dokładnego ustawienia na tym typie termometru jest bardzo prosta . ale po kolei na tych zdjęciach tak wskazywał termometr nowy kupiony z długim bagnetem w temp wrzenia wody . z małym bagnetem to eksperymentalny służy do wędzarni gdzie dopuszczalny zakres wahań temp. jest większy. Na następnych zdjęciach po zabiegu skalowania termometry wskazują już prawidłową temperaturę Gdyby ktoś chciał wyskalować taki termometr to najważniejszy zakres dla nas jest 65-85 st C i tutaj potrzebna jest obserwacja temperatur .Trzy termometry są w wodzie i obserwuję jak temp wody spada i termometry wskazują ten sam pomiar.Odpowiedz prawidłowa już padła -Raulo Wystarczy pod spodem przytrzymać tą niby śrubę a drugą ręką przekręcić tarczą termometra w lewo lub prawo przy zanurzonej końcówce w gotującej wodzie lub według wskazań innego dobrego termometra w pokojowej temperaturze ustawić na jego wskazania Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 3 Czerwca 2007 U mnie dziwne jest to, że przy mocno gotującej się wodzie termometr elektroniczny i ten z obrazkami i bagnetem pokazują równo 100 stopni. Natomiast gdy pozostawiam wodę do wystygnięcia to różnica między nimi wynosi aż 4 stopnie. Pytanie teraz który wskazuje dokładniej ? A tutaj dla przykładu mój szynkowar i pomiar temp. w jego wnętrzu term. elektr. na pochłaniaczu. i zbliżenie. Szynkowar to puszka metalowa kupiona w sklepie AGD. W jej wnętrzu wywierciłem otwór dla sondy z przewodem. Sprężyna od tapicera z kanapy a wkład dociska weko od słoika, również z przewierconym otworem na sondę termometru elektronicznego. Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.