PanBoczek Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 13 Września 2012 grzegorz565, wygląda bardzo ciekawie.. na pewno smakowicie ale ogólnie to boczek dojrzewający.. tyle, że przez zwinięcie w środku nie wysycha i tworzy się mikroklimat sprzyjający procesom zmiękczającym mięso.. dobrze zrozumiałem Twój zamysł? :question: Nie zrozumiałem całkowicie koncepcji na początku.. teraz z chęcią wypróbuję tą recepturę boczki Pokemona nie będą się czuły takie samotne :grin: Grzegorz i marcus inaczej niż większość z nas przygotowują wędliny do wędzenia. W wyniku procesu dojrzewania uzyskują pewną miękkość jeszcze przed wędzeniem. Również długie peklowanie na mokro (4-6 tygodni) powoduje skrócenie/redukcję włókien kolagenowych, które to odpowiadają za twardość boczków i słoniny. Jest to peklowanie połączone z dojrzewaniem i musi być niezwykle umiejętnie przeprowadzone.to jest bardzo ciekawe boczek peklowany 7 dni, więc rozumiem, że u Grzegorza to słonina przechodzi jakąś musztrę specjalną przed wędzeniem? marcus, mógłbyś opisać przygotowanie rolady boczkowej do wędzenia? Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 13 Września 2012 arkadiusz, grzegorz565, i to mi się bardzo podoba :clap: :clap: :clap: Bez żadnych kwasów można dyskutować do woli , nawet mając nieco odmienne poglądy Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 13 Września 2012 Bez żadnych kwasów można dyskutować do woli , nawet mając nieco odmienne poglądy Co prawda mówimy tu o dwóch różnych wyrobach ,ale słowo się rzekło.Już widzę po przepisie ,że nie uzyska się takiej miękkości jak w boczku wędzonym i parzonym, ale próba darmo. :grin: Jak dobrze pójdzie to jutro zakup, wędzenie w przyszłą sobotę i napocznę boczek na święta.Taki mam plan :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andab6586 Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 13 Września 2012 Widzę, że się "rozkręciliście". To ja też zrobię roladę z boczku, wedzoną i wędzono - parzoną. Postaram się Was naśladować. No może z przyprawami będzie inaczej, ale pozostałe paramatry postaram się zachować. Pozdrawiam. Cytuj Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 13 Września 2012 :grin: zawsze można sparzyć :grin: To jest jedyny boczek który sparzyłem po wędzeniu :grin: może jeszcze kiedyś sparzę :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andab6586 Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 13 Września 2012 Mam jeszcze boczek z wędzenia kwietniowego (w zamrażarce). Jak rozmrożę, to wyślę fotki. W tym wypadku, jest to boczek bez parzenia! Mógłym wcześnie podesłać fotki, ale, niestety "nie dyło mi dane - jakoś za szybko się ulotnił)Pozdrawiam.andab6586 Cytuj Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 13 Września 2012 hmm, wedlug pokemona, to nie rolada.....Jak Was zrozumialem, bez parzenia nie ma mowy. Najpierw sparze, a potem uwedze. Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 13 Września 2012 To ja też zrobię roladę z boczku, wedzoną i wędzono - parzoną. Ta wędzona bez parzenia to może w drugiej kolejności, zacznij od wersji wędzono-parzono-wędzonej i będziesz zadowolony. W temacie wyższości boczku czy rolady boczkowej wędzonej nad wędzoną parzoną, po wielu testach praktycznych, popieram w sprawie stanowisko Arkadiusza. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 14 Września 2012 :grin: to bardzo dobrze,że każdy z Nas ma rożne smaki i upodobania. Parzone wędliny (to jest tylko moje zdanie) mają zawsze ten sam smak gdzie i u kogo bym jadł.A szczególnie jak są zapeklowane samą peklosolą (są dobrze zapeklowane,mało słone lub przesolone) . Kojarzą się z wędlinami sklepowymi (wyglądem ). Trzeba robić takie wędliny,żeby mieć satysfakcję i smakowały bliskim osobom. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 15 Września 2012 rolada wyszla miodzio.....7 godzin w 70 stopni. [ Dodano: Sob 15 Wrz, 2012 15:09 ]i jeszcze jedno, nie parzylem i jest na prawde mieciutka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 15 Września 2012 7 godzin w 70 stopni. Piekłeś a nie wędziłeś i dlatego jest miękka.Temperatura wędzenia to 45-55 C. http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 15 Września 2012 7 godzin w 70 stopni.chłopie! w takich warunkach to i golonka się rozpadnie :shock: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 15 Września 2012 chłopie! w takich warunkach to i golonka się rozpadnie Razem z kością :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 15 Września 2012 Razem z kością Buda i łańcuch też :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 16 Września 2012 ale jest mimo to dobre. Moze to i pieczenie, w kazdym razie rolada miala bardzo jasny zloty kolor i bardzo ladnie pachniala. Na wamience po rolada bylo tylko pare kropli "czegos"Nadmienie, ze rolada jest bardzo soczysta, a natryskow nie stosowalem, tylko samo peklowanie na mokro. Mysle, ze mimo wszystko jest to dosc dobra alternatywa do parzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 16 Września 2012 a natryskow nie stosowalem,To dobrze. w kazdym razie rolada mialaTo znaczy że już po roladzie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 23 Maja 2014 moja przymiarka do rolady, na ten czas bez farszu (solanka / wędznie / parzenie), ale mam pomysł na ścieżkę którą będę podążał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.