Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

peklowanie szynek z indyka i wieprzowiny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 zigo

zigo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 192 postów
  • MiejscowośćKwidzyn

Napisano 22 kwi 2011 - 19:18

Witam

Mam pytanko - czy można razem peklować indycze szynki i boczek/schab z blondynki?

Z góry dzięki za poradę.

Pozdrawiam
Zigo

#2 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1060 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 22 kwi 2011 - 19:41

Odpowiem jednym słowem. Można.
Pzdr.

#3 zigo

zigo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 192 postów
  • MiejscowośćKwidzyn

Napisano 22 kwi 2011 - 20:48

Dzięki Wnuczek.


Chcę peklować według tabeli Dziadka i nie byłem pewny czy dla mięska z
indyka nie będzie za słono.

Pozdrawiam
Zigo

#4 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5831 postów

Napisano 22 kwi 2011 - 20:51

Nie nie będzie.

#5 zigo

zigo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 192 postów
  • MiejscowośćKwidzyn

Napisano 22 kwi 2011 - 21:02

A może ktoś podpowie jakiś przepis na wędzonki z szyneczki z indyka. Mam tego 5,2 kg.
Wędzić będę w środę, także czas na peklowanie to 4 dni.
Przeglądam stronkę i forum ale nie mogę znaleźć nic ciekawego.

Pozdrawiam

#6 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5831 postów

Napisano 22 kwi 2011 - 21:12

Peklujesz ,wędzisz, parzysz i wsio.Ja do peklowania nie używam przypraw tylko peksól i sól w proporcji 50/50.

#7 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1060 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 22 kwi 2011 - 21:13

Mówisz, masz.
http://wedlinydomowe...opic.php?t=4132
http://wedlinydomowe...les.php?id=1719
http://wedlinydomowe...les.php?id=1726

Pzdr.

#8 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5831 postów

Napisano 22 kwi 2011 - 21:18

Tylko mała uwaga.Parzymy do temp 72C a nie jak w przepisie 70C.

#9 joanna2669

joanna2669

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćWROCŁAW

Napisano 29 kwi 2011 - 18:11

Ja pekluje mięsko w peklosoli , ale z przyprawami..daje listek laurowy,ziele angielskie,kozieradke,estragon,trochę czosnku to gotuje na małym ogniu , a po wystygnięciu daje peklosól,mięsko i tak marynuje około 2 tygodnie

[size=9][ Dodano: Pią 29 Kwi, 2011 19:09 ][/size]
o zapomniała o rozgniecionych kuleczkach jałowca

#10 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5831 postów

Napisano 29 kwi 2011 - 18:30

e z przyprawami..daje listek laurowy,ziele angielskie,kozieradke,estragon,trochę czosnku


A spróbuj samą peksolą.Poczujesz smak mięsa.

#11 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1060 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 29 kwi 2011 - 18:36

mięsko i tak marynuje około 2 tygodnie

Nie marynujesz tylko peklujesz!

Spróbuj zrobić bez dodatku przypraw, jak radził Arkadiusz Będziesz pozytywnie zaskoczona.

Pzdr.

#12 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 1524 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 29 kwi 2011 - 19:09

Mam pytanko - czy można razem peklować indycze szynki i boczek/schab z blondynki?

witaj
ja nie zalecam,zależy jaką obróbkę termiczna zamierzasz przeprowadzać i jaki produkt
chcesz uzyskać... parzony,wędzony-parzony,pieczony....inna słoność będzie w indyku
wędzonym parzonym a inna w boczku pieczonym,jeszcze inna w polędwiczce (delikatne
mięso),dlatego ja pekluje osobno...jedno z przyprawami inne bez lub z jedną dodaną
przyprawą.
Przy peklowaniu wg Tabeli byłbym bardzo ostrożny,słoność lubi zaskoczyć. :!:
razem zatem nie polecam,chyba że chcesz być zaskoczony efektami końcowymi.

Tylko mała uwaga.Parzymy do temp 72C a nie jak w przepisie 70C.

tak jeżeli peklujemy wysokowydajne wędliny z dodatkiem białka ,karagenu itp.dodatków
funkcjonalnych (wymagania EU,HACCAP). 68'C wystarczy,boczek 75-80'C (aby był miękki)
pozdrawiam

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#13 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5831 postów

Napisano 29 kwi 2011 - 20:21

68'C wystarczy


A ptasia grypa to pies :?:I jeszcze jedno.Ja pekluję mięso na wędzonki razem czy to wieprzowe czy to drobiowe i nie ma różnicy w słoności.Nic mnie jeszcze nie zaskoczyło no może jak szybko znika :grin:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych