Skocz do zawartości

peklowanie szynek z indyka i wieprzowiny


zigo

Rekomendowane odpowiedzi

Nie nie będzie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Peklujesz ,wędzisz, parzysz i wsio.Ja do peklowania nie używam przypraw tylko peksól i sól w proporcji 50/50.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko mała uwaga.Parzymy do temp 72C a nie jak w przepisie 70C.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja pekluje mięsko w peklosoli , ale z przyprawami..daje listek laurowy,ziele angielskie,kozieradke,estragon,trochę czosnku to gotuje na małym ogniu , a po wystygnięciu daje peklosól,mięsko i tak marynuje około 2 tygodnie

 

[ Dodano: Pią 29 Kwi, 2011 19:09 ]

o zapomniała o rozgniecionych kuleczkach jałowca

joanna;)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

e z przyprawami..daje listek laurowy,ziele angielskie,kozieradke,estragon,trochę czosnku

A spróbuj samą peksolą.Poczujesz smak mięsa.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanko - czy można razem peklować indycze szynki i boczek/schab z blondynki?

witaj

ja nie zalecam,zależy jaką obróbkę termiczna zamierzasz przeprowadzać i jaki produkt

chcesz uzyskać... parzony,wędzony-parzony,pieczony....inna słoność będzie w indyku

wędzonym parzonym a inna w boczku pieczonym,jeszcze inna w polędwiczce (delikatne

mięso),dlatego ja pekluje osobno...jedno z przyprawami inne bez lub z jedną dodaną

przyprawą.

Przy peklowaniu wg Tabeli byłbym bardzo ostrożny,słoność lubi zaskoczyć. :!:

razem zatem nie polecam,chyba że chcesz być zaskoczony efektami końcowymi.

 

Tylko mała uwaga.Parzymy do temp 72C a nie jak w przepisie 70C.

tak jeżeli peklujemy wysokowydajne wędliny z dodatkiem białka ,karagenu itp.dodatków

funkcjonalnych (wymagania EU,HACCAP). 68'C wystarczy,boczek 75-80'C (aby był miękki)

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

68'C wystarczy

A ptasia grypa to pies :question:I jeszcze jedno.Ja pekluję mięso na wędzonki razem czy to wieprzowe czy to drobiowe i nie ma różnicy w słoności.Nic mnie jeszcze nie zaskoczyło no może jak szybko znika :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.