Skocz do zawartości

móżdżek


Rekomendowane odpowiedzi

andy, ja nigdy nie mrożę, bo zbytni to rarytas, aby na później zatrzymać :) po obraniu z błonki na patelnię, podsmażamy na smalcyku z cebulką w kosteczkę pokrojoną + po podsmażeniu dodajemy jajeczko... i tadam.... jajeczniczka z móżdżkiem, bądź móżdżek z jajeczkiem :) jak kto woli .... trzeba tylko mocniej podpieprzyć, ja tak wolę ... :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

andy, ja nigdy nie mrożę, bo zbytni to rarytas, aby na później zatrzymać :)po obraniu z błonki na patelnię

To jak... nie parzysz przed tym?

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem przyjemność jeść sam móżdżek - na dziale uboju w ZM to najszybsze danie na tym dziale :grin: Woreczek+sól+ móżdżki (tyle ile wlazło do sterylizatora noży ) +chlebek = smak podobny do sera białego (może dlatego ,że tak wyglądał?) ,

często też polędwiczka z solą pływała w sterylizatorze :thumbsup:

a mózg z jajkiem praktycznie nie do odróżnienia z białkiem jajka.

Pozdro - przypomniałem sobie te smaki :thumbsup: :tongue:

 

Darino - raczej na surowo wrzuca się na rozgrzany tłuszcz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Darino, nie, nie parzę .... podsmażam na smalczyku cebulkę, potem dodaję surowy móżdżek, a po podsmażeniu jajka .... :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym się dowiedzieć na temat móżdżku:

-czy są jakieś zagrożenia związane ze spożyciem?

-jak przyrządzać, żeby nie zepsuć?

-czy można go mrozić do późniejszego wykorzystania?

Ad 1. Nie ma zagrożeń,

Wartości odżywcze w 100 g produktu

Kilokalorie 135 kcal

Białko 10.8 g

Tłuszcze 10.3 g

Węglowodany 0 g

Ad2. Patelnia, Smalczyk,cebulka,mózg,przyprawy(sól,pieprz), jaja(na końcu).

AD3. można mrozić ale smak już nie ten co ze świeżego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mózg z dzika po polsku na dzisiejsze śniadanie

autentycznie zazdroszczę takiego śniadanka :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robimy podobnie jak myth, ale ... po podsmażeniu nakładamy na duże muszelki i zapiekam w piecyku. Można też zapiec w elektrycznym grillu, pod płytą, w "łopatkach" firmowych.

Móżdżek przed zapieczeniem polewam zasmażoną na masełku bułką tartą. :thumbsup:

Podawałem tak przyrządzony móżdżek osobie, która tej potrawy nie jada, dokładkę prosiła :grin:

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedzi :D

Jeśli chodzi o zagrożenia, to miałem na myśli jakieś priony albo jeszcze inne encefalocholerawieco :lol:

Mrozić to chyba będę musiał, bo istnieje taka możliwość, że 5-u kilogramom nie dam rady na jednym posiedzeniu :lol:

 

A może solenie? :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mrozić to chyba będę musiał

A będziesz :grin: .Ja tak robię jak mam nadmiar.Dzielę na mniejsze porcje i do zamrażarki.Później jak znalazł.Możesz też część użyć do pasztetowej, ale z tym to do Pisa. :wink:

 

[ Dodano: Nie 26 Lut, 2012 09:32 ]

Darino, nie, nie parzę

A ja parzę.Potem na patelnię.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

-czy są jakieś zagrożenia związane ze spożyciem?

U mnie po świniobiciu rodzice to sobie zawsze robili na patelni , ja tą potrawę omijałem z daleka i moim tłumaczeniem było: Ja nie chcę dostać świńskiego rozumu :wink:

Ta fobia pozostała mi do dziś . Jedynie to dałem się namówić na gulasz z płucek i nawet mi smakowały jako przekładka do czytanki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.