andy Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Lutego 2012 Chciałbym się dowiedzieć na temat móżdżku:-czy są jakieś zagrożenia związane ze spożyciem?-jak przyrządzać, żeby nie zepsuć?-czy można go mrozić do późniejszego wykorzystania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Lutego 2012 andy, ja nigdy nie mrożę, bo zbytni to rarytas, aby na później zatrzymać po obraniu z błonki na patelnię, podsmażamy na smalcyku z cebulką w kosteczkę pokrojoną + po podsmażeniu dodajemy jajeczko... i tadam.... jajeczniczka z móżdżkiem, bądź móżdżek z jajeczkiem jak kto woli .... trzeba tylko mocniej podpieprzyć, ja tak wolę ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Lutego 2012 andy, ja nigdy nie mrożę, bo zbytni to rarytas, aby na później zatrzymać po obraniu z błonki na patelnięTo jak... nie parzysz przed tym? :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Lutego 2012 Miałem przyjemność jeść sam móżdżek - na dziale uboju w ZM to najszybsze danie na tym dziale :grin: Woreczek+sól+ móżdżki (tyle ile wlazło do sterylizatora noży ) +chlebek = smak podobny do sera białego (może dlatego ,że tak wyglądał?) , często też polędwiczka z solą pływała w sterylizatorze :thumbsup: a mózg z jajkiem praktycznie nie do odróżnienia z białkiem jajka. Pozdro - przypomniałem sobie te smaki :thumbsup: :tongue: Darino - raczej na surowo wrzuca się na rozgrzany tłuszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Lutego 2012 Darino, nie, nie parzę .... podsmażam na smalczyku cebulkę, potem dodaję surowy móżdżek, a po podsmażeniu jajka .... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Lutego 2012 Chciałbym się dowiedzieć na temat móżdżku: -czy są jakieś zagrożenia związane ze spożyciem? -jak przyrządzać, żeby nie zepsuć? -czy można go mrozić do późniejszego wykorzystania? Ad 1. Nie ma zagrożeń, Wartości odżywcze w 100 g produktu Kilokalorie 135 kcal Białko 10.8 g Tłuszcze 10.3 g Węglowodany 0 g Ad2. Patelnia, Smalczyk,cebulka,mózg,przyprawy(sól,pieprz), jaja(na końcu). AD3. można mrozić ale smak już nie ten co ze świeżego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Lutego 2012 -czy są jakieś zagrożenia związane ze spożyciem? Tylko takie że wzrośnie Ci chwilowo cholesterol w organizmie, a poza tym :thumbsup: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Lutego 2012 Mózg z dzika po polsku na dzisiejsze śniadanie autentycznie zazdroszczę takiego śniadanka :thumbsup: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Lutego 2012 Robimy podobnie jak myth, ale ... po podsmażeniu nakładamy na duże muszelki i zapiekam w piecyku. Można też zapiec w elektrycznym grillu, pod płytą, w "łopatkach" firmowych.Móżdżek przed zapieczeniem polewam zasmażoną na masełku bułką tartą. :thumbsup: Podawałem tak przyrządzony móżdżek osobie, która tej potrawy nie jada, dokładkę prosiła :grin: Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Lutego 2012 Dzięki za podpowiedzi Jeśli chodzi o zagrożenia, to miałem na myśli jakieś priony albo jeszcze inne encefalocholerawieco :lol: Mrozić to chyba będę musiał, bo istnieje taka możliwość, że 5-u kilogramom nie dam rady na jednym posiedzeniu :lol: A może solenie? :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Lutego 2012 Mrozić to chyba będę musiałA będziesz :grin: .Ja tak robię jak mam nadmiar.Dzielę na mniejsze porcje i do zamrażarki.Później jak znalazł.Możesz też część użyć do pasztetowej, ale z tym to do Pisa. :wink: [ Dodano: Nie 26 Lut, 2012 09:32 ]Darino, nie, nie parzęA ja parzę.Potem na patelnię. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Lutego 2012 -czy są jakieś zagrożenia związane ze spożyciem?U mnie po świniobiciu rodzice to sobie zawsze robili na patelni , ja tą potrawę omijałem z daleka i moim tłumaczeniem było: Ja nie chcę dostać świńskiego rozumu :wink: Ta fobia pozostała mi do dziś . Jedynie to dałem się namówić na gulasz z płucek i nawet mi smakowały jako przekładka do czytanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.