janek66 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 2 Stycznia 2013 witam .proszę o podpowiedż , informację :co jest najczęstszą przyczyną okopcenia sie wędlin ? w trakcie wędzenia ....nadmieniam: moja wędzarnia jest murowana / wolnostojąca , drzewo śliwa , grusza . Cytuj pozdrawiam z Rasijiiiiiiii ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Wieśku, czy na trzecim zdjęciu, w tych szklaneczkach masz płynny koncentrat dymu wędzarniczego? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 2 Stycznia 2013 janek66, na ten temat jest dużo informacji na forum.Zadaj sobie trochę trudu i poszukaj :lol: Na pewno będziesz usatysfakcjonowany a przy okazji poznasz forum. :lol: [ Dodano: Sro 02 Sty, 2013 20:49 ]masz płynny koncentrat dymu wędzarniczegozapewne tak,tyle że do użytku wewnętrznego :wink: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Maxell :blush: i wydało się :blush: 70% -towy :grin: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 2 Stycznia 2013 janek66, http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/wedzenie-porady/880-uwagi-i-rady-dziadka Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Tak myślałem, bo wędzonki I-a klasa. :clap: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Maxell :grin: nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy :grin: miałem na myśli 70% śliwowice :grin: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Stycznia 2013 No jasne, że dobrze. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 3 Stycznia 2013 co jest najczęstszą przyczyną okopcenia sie wędlin ? w trakcie wędzenia ....Mokre drewno, słabe osuszanie wędlin w wędzarni, a i zapewne wysoka temp. wędzenia i gęsty dym. Kiedyś taki jeden forumowicz też tak wędził, ale już się nauczył. Czytaj Akademię Dziadka, słuchaj porad innych i ćwicz dymienie, a problemy Twe znikną :D Taki tam przykładzik wędzenie "po staremu". Ucz się na błędach innych, a będzie git Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxi kaz79 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Tak myślę czy kolega ZBÓJ wędził te smakołyki w swoich ciemnych okularach :question: Pozdrawiam. Cytuj Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 4 Stycznia 2013 co jest najczęstszą przyczyną okopcenia sie wędlin ? w trakcie wędzenia ....Mokre drewno, słabe osuszanie wędlin w wędzarni, a i zapewne wysoka temp. wędzenia i gęsty dym. Kiedyś taki jeden forumowicz też tak wędził, ale już się nauczył. Czytaj Akademię Dziadka, słuchaj porad innych i ćwicz dymienie, a problemy Twe znikną :D Taki tam przykładzik wędzenie "po staremu". Ucz się na błędach innych, a będzie git ObrazekZbóju Madeju ja uczyłam się na twoich błędach doskonale pamiętam te twoje pierwsze wędzonki nawet po forum krążyło hasło wędzonki wczesny Zbój Madej Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zbóju Madeju ja uczyłam się na twoich błędachI o to chodzi :grin: . kilka razy już pisałem coby na moich błędach się uczyć :grin: Tak myślę czy kolega ZBÓJ wędził te smakołyki w swoich ciemnych okularach :question: Pozdrawiam. :grin: :grin: I ja pozdrawiam Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Witam tak wyglądają moje boczki dojrzewające w ziołach po 21-dniach,peklowane jak polędwica dojrzewająca, w sumie trzy razy wędzone, raz ciepłym dymem i dwa razy zimnym,konsystencja i smak rewelacja, a z wyglądu jak widać :grin: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Pierwsza klasa , śliczne boczusie :thumbsup: :clap: muszę poszukać przepisu na tą polędwice dojrzewającą Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 9 Stycznia 2013 No ziomal ale pojechałeś po bandzie piękny wyrób :clap: :clap: :clap: Ślinka cieknie :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Witam Henrykos62, :grin: doskonały do % :grin: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darios800 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Pięknie wyglądają i zapewne bardzo dobrze smakują :tongue: Kiedyś trzeba będzie wyprubować takie receptury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Witam Wszystkich!Właśnie szukam zaklęć na takie cuda!Uchyl Wiesiu rąbka tajemnicy!!! A nawet dupnego rąbu tego sekretu!Wyglada przepięknie! :clap: :clap: :clap: Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati31 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Piękny boczek można prosić o wstawienie przepisu na ten boczus :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 10 Stycznia 2013 wstaw prosze przepis i cykl technologiczny. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Witam :grin: składniki: peklosól pół na pół z solą niejodowana razem 40 g na kilogram boczku pieprz czarny 2 g pieprz kolorowy 2 g kolendra 2 g ziele angielskie 2 g liść laurowy 2 szt. gorczyca 2 g jagody jałowca 2 g czosnek świeży 4 ząbki papryka słodka 2 g majeranek 1 łyżka pieprz cayenne 2 g można nie dodawać jak nie lubicie ostrej nuty :grin: to wszystko rozgnieść w możdzieżu połączyć z peklosolą dokładnie natrzeć mięsko -peklowanie na sucho 6 dni w temp.4-5 stopni codziennie mięsko przekładać po 6 dniach wędzenie ciepłym dymem 45 stopni 4 godz. wystudzić i do chłodziarki na 5 dni w temp max 7 stopni ,po 5 dniach- 1 wędzenie zimnym dymem 18 stopni ,3 godz.i do chłodziarki na kolejne 5 dni,następnie 2 wędzenie zimnym dymem 18 stopni 2 godz. i do chłodziarki gdzie będzie dojrzewał w temp.max 7 stopni wilgotność powietrza 75-85 procent , tak długo jak wytrzymacie :grin: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Nnnnnnnnooooooo! Super!! Tylko kto wytrzyma po ostatnim zapakowaniu do chłodziarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 11 Stycznia 2013 A ten schab co go masz wczesniej na fotach to tez tak czaryjemy czy jakaś inna bajka? Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 11 Stycznia 2013 peklosól pół na pół z solą niejodowana razem 40 g na kilogram boczku przy takiej dawce to każdego plasterka szklanka wody :grin: ja kiedyś zrobiłem 30g/kg i było baaardzo słone Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 11 Stycznia 2013 przy takiej dawce to każdego plasterka szklanka wody ja kiedyś zrobiłem 30g/kg i było baaardzo słonepróg słoności każdy ma inny a mięso wchłonie tylko określoną ilość soli i więcej nie przyjmie ja mam pytanko do przepisu-peklowanie na sucho 6 dni w temp.4-5 stopni codziennie mięsko przekładać po 6 dniach wędzenie ciepłym dymem 45 stopni 4 godzczy przed wędzeniem płuczesz/moczysz mięsko czy takie prosto z lodówki idze do wędzenia ?? obsuszanie obowiązkowe bo mięso pewnie puści wodę podczas peklowania, wylewać tą wodę czy nie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.