lilliwashere Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Pochwalę się bo wyszło (chociaż to)Jako lajkonik w temacie - szynka kupiona od razu w kawałku (tylko dlatego nie powiem co to za kawałek ale u dobrego dostawcy.Peklowanie wg kalklatora DarekLynks (tabela Dziaka ver mniej słona). Peklowanie wszystkich produktów 4 dni (z nastrzykiem wg kalkulatora), mieszakna peklujaca wzbogacona o przyprawy. Ociekanie 1 dzień, osuszanie 4 godziny w temp. ok 55 ºC, potem wędzenie ciepłym dymem prze 5 godzin w temp. ok 55 °C. W smaku - oczywiście ok, konsystencja ok, słoność ok Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Bo to dwa kawałki w jednym ... a dostawca pewnie rozbierał siekierą jak się udało Będziesz jadł surową ? Bo krojoną ciężko będzie sparzyć Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 wędzenie ciepłym dymem prze 5 godzin w temp. ok 55 °C.Ciepły dym to 22-45 st. a żeby zrobić szynkę wędzoną potrzeba 12-24 godziny w ciepłym dymie i 24 wzwyż w zimnym dymie tj. do 16 - 22 st. Nie wiem czy ten wyrób nadaje się do jedzenia. Gdzie znalazłeś instrukcję osuszania przez 4 godziny w takiej temp.? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 No to niech będzie, że w gorącym dymie. A w kwestii osuszania to nabyłem w PAK-u w Toruniu "opracowanie" dot. wyrobów i tam o osuszaniu piszą mniej więcej - nadmuch powietrzem w tem 40 - 60°c do osuszenia powierzchni. No i tyle czasu mi wyszło bo sprawdzałem organoleptycznie czy powierzchnia wędzonek jest sucha czy nie. Jako, że to pierwszy raz to eksperymentuje. Paweljack - dlaczego nie miałby nadawac się do jedzenia ? jakieś zagrożenie bakteriami ? W sumie siedziało w temp. ok 55 °C 9 godzin ? Koleżanka ostatni przyniosła do posmakowania wyroby wędzone od zaprzyjaźnionego wędzarnika od lat i konsystencja i smak były takie same ?Roger - mam drugą całą i polędwicę wieprzową i boczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Paweljack - dlaczego nie miałby nadawac się do jedzenia ? jakieś zagrożenie bakteriami ? W sumie siedziało w temp. ok 55 °C 9 godzin ? Tam powinien być znak zapytania, a odpowie może technolog. Ja tylko się zastanawiam, czy jak coś trzeba wędzić 12 czy 24-48 godzin, czy nadaje się po 5? Bo takie wyroby wędzone w gorącym dymie na końcu są parzone lub pieczone i nie trzeba wędzić 5 godzin.. A zamiast paka, zajrzyj do receptury jakiejkolwiek. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Pochwalę się bo wyszło (chociaż to) Jako lajkonik w temacie - szynka kupiona od razu w kawałku (tylko dlatego nie powiem co to za kawałek ale u dobrego dostawcy. Peklowanie wg kalklatora DarekLynks (tabela Dziaka ver mniej słona). Peklowanie wszystkich produktów 4 dni (z nastrzykiem wg kalkulatora), mieszakna peklujaca wzbogacona o przyprawy. Ociekanie 1 dzień, osuszanie 4 godziny w temp. ok 55 ºC, potem wędzenie ciepłym dymem prze 5 godzin w temp. ok 55 °C. Lliilwashere ,wyrob podobny do tego co jest na stronie glownejhttp://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/1581-szynka-surowa-wedzona-demon-aMoze ja zaczne robic wedliny to o taka sie pokusze, tylko bede sie trzymac przepisu z glownej strony. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 No właściwie, to zrobiłem podobnie, tylko dłużej peklowałem o jeden dzień i dłużej osuszałem i wędziłem. Zakałdam więc, że do spożycia sie nadaje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekpolak111 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Super wygląda i na pewno nadaje sie do spożycia. Wadą może być fakt, że zostanie spożyta za szybko . Tak to już jest, jak ma się coś dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Najlepiej zjedz w weekend majowy i bedzie wtedy świeże jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.