Skocz do zawartości

Z pierwszego wędzenia "nieryb"


lilliwashere

Rekomendowane odpowiedzi

Pochwalę się bo wyszło :) (chociaż to)

Jako lajkonik w temacie - szynka kupiona od razu w kawałku (tylko dlatego nie powiem co to za kawałek :) ale u dobrego dostawcy.

Peklowanie wg kalklatora DarekLynks (tabela Dziaka ver mniej słona). Peklowanie wszystkich produktów 4 dni (z nastrzykiem wg kalkulatora), mieszakna peklujaca wzbogacona o przyprawy. Ociekanie 1 dzień, osuszanie 4 godziny w temp. ok 55 ºC, potem wędzenie ciepłym dymem prze 5 godzin w temp. ok 55 °C.

 

W smaku - oczywiście ok, konsystencja ok, słoność ok :)

 

Pozdrawiam

 

post-41586-0-70284300-1397497245_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bo to dwa kawałki w jednym ... a dostawca pewnie rozbierał siekierą jak się udało ;)

Będziesz jadł surową ? Bo krojoną ciężko będzie sparzyć :(

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wędzenie ciepłym dymem prze 5 godzin w temp. ok 55 °C.

Ciepły dym to 22-45 st.  a żeby zrobić szynkę wędzoną potrzeba 12-24 godziny w ciepłym dymie i 24 wzwyż w zimnym dymie tj. do 16 - 22 st. Nie wiem czy ten wyrób nadaje się do jedzenia. Gdzie znalazłeś instrukcję osuszania przez 4 godziny w takiej temp.?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to niech będzie, że w gorącym dymie. A w kwestii osuszania to nabyłem w PAK-u w Toruniu "opracowanie" dot. wyrobów i tam o osuszaniu piszą mniej więcej - nadmuch powietrzem w tem 40 - 60°c do osuszenia powierzchni. No i tyle czasu mi wyszło bo sprawdzałem organoleptycznie czy powierzchnia wędzonek jest sucha czy nie.

 

Jako, że to pierwszy raz to eksperymentuje.

 

Paweljack - dlaczego nie miałby nadawac się do jedzenia ? jakieś zagrożenie bakteriami ? W sumie siedziało w temp. ok 55 °C 9 godzin ? 

 

Koleżanka ostatni przyniosła do posmakowania wyroby wędzone od zaprzyjaźnionego wędzarnika od lat i konsystencja i smak były takie same ?


Roger - mam drugą całą :) i polędwicę wieprzową i boczki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweljack - dlaczego nie miałby nadawac się do jedzenia ? jakieś zagrożenie bakteriami ? W sumie siedziało w temp. ok 55 °C 9 godzin ? 

Tam powinien być znak zapytania, a odpowie może technolog. Ja tylko się zastanawiam, czy jak coś trzeba wędzić 12 czy 24-48 godzin, czy nadaje się po 5? Bo takie wyroby wędzone w gorącym dymie na końcu są parzone lub pieczone i nie trzeba wędzić 5 godzin.. A zamiast paka, zajrzyj do receptury jakiejkolwiek. 

 

post-55133-0-77311300-1397507893_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pochwalę się bo wyszło (chociaż to) Jako lajkonik w temacie - szynka kupiona od razu w kawałku (tylko dlatego nie powiem co to za kawałek ale u dobrego dostawcy. Peklowanie wg kalklatora DarekLynks (tabela Dziaka ver mniej słona). Peklowanie wszystkich produktów 4 dni (z nastrzykiem wg kalkulatora), mieszakna peklujaca wzbogacona o przyprawy. Ociekanie 1 dzień, osuszanie 4 godziny w temp. ok 55 ºC, potem wędzenie ciepłym dymem prze 5 godzin w temp. ok 55 °C.  
 

  Lliilwashere ,wyrob podobny do tego co jest na stronie glownej

http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/1581-szynka-surowa-wedzona-demon-a

Moze ja zaczne robic wedliny to o taka sie pokusze, tylko bede sie trzymac przepisu z glownej strony. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.