Skocz do zawartości

Wyroby : bogdana b


bogdan b

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , dzisiaj dla odmiany zrobiłem pasztet drobiowo - wieprzowy .

 

Bodzio z jakiego przepisu korzystałeś :wink:

Co do ciasta to wiem jak smakuje :grin: :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bodzio z jakiego przepisu korzystałeś :wink:

Przepis na pasztet mam od koleżanki z pracy .

Składniki :

1) łopatka - 0,5 kg

2) podgardle lub tłusty boczek - 1 kg

3) mięso drobiowe - udka 0,5 kg

4) wątróbka drobiowa lub wieprzowa - 0,5 kg

5) marchew - 3 szt

6) pietruszka - 1 szt

7) bułka zwykła 1 szt

8 ) grzybki suszone - według uznania

9) cebula - 2 szt

10) jajka - 3 szt

 

Przyprawy :

1) sól

2) pieprz

3) gałka muszkatołowa

 

Mięso z jarzynami i grzybkami gotujemy , wątróbkę pieczemy z cebulą , bułkę moczymy w wywarze z mięsa i warzyw a następnie odciskamy .

Wszystko mielimy 2 lub 3 razy , dodajemy jajka i przyprawy , pieczemy w temperaturze 180 st - 1 godz.

Do pieczenia wykorzystuje foremki aluminiowe , smaruje je smalcem , obsypuję bułką tartą i wkładam farsz.

 

Pozdrawiam i życzę smacznego .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wątróbkę pieczemy z cebulą

Boguś smażymy nie pieczemy :grin:.Prawie jak mój :thumbsup: .Ja zamiast kurczaka dodaję wołowinę w tych samych proporcjach co wieprzowinę i boczek lub podgardle.Z przypraw lubię sobie dodać jeszcze majeranku.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam , dzisiaj ze względu na pogodę - ciepło ale troszkę kropi :grin: , dreptałem trochę w kuchni i udało się zrobić swojski smalczyk do chlebka i coś na słodko - sernik na mleku .

 

 

http://img585.imageshack.us/img585/2397/smalecisernik001.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

http://img713.imageshack.us/img713/25/smalecisernik005.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

bogdan b, pyszności ^^ ja też wczoraj odpieczętowałem słoiczek smalcu.. jednak nie ma to jak swojski :thumbsup: a serdniczek.. marzenie :clap:

Ogóreczki też swojskie?.. hmm głupie pytanie :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam , wczoraj miałem pracowita sobotę a oto efekty

 

Kiełbasa podpiekana

 

Skład Mielenie

 

I wp - 3,6 kg fi 10 mm

II wp -5,3 kg fi 10 mm

II woł -1,6 kg fi 4 mm

IIIwp - 1,0 kg fi 3 mm

podgardle - 1 kg fi 5 mm

 

Przyprawy :

 

pieprz - 2 g / kg

czosnek - 3 g / kg

cukier - 2 g / kg

 

 

Wykonanie :

 

Mięso peklowane 48 godzin 18 g / kg ( 40/60 %) 40 % peklo i 60 % sól , I wp , II wp i podgardle po zmieleniu lekko przemieszałem a II wp i II woł osobno wymieszałem dokładnie z 1 szklanką wody w której rozpuściłem cukier , następnie wszystko było wymieszane razem dodając czosnek , pieprz i 0,7 litra wody o temperaturze 80 st .

Tak wykonany farsz nabijałem w jelita fi -32 mm , po godzinnym osadzaniu kiełbasa powędrowała do wędzarni - 1 godzina osuszanie w 45 st , 8 godzin wędzenie w 50 st i na koniec podpiekanie w 90 st przez 1 godzinę ,do osiągnięcia 72 st w środku batonu .

 

Oto efekt końcowy , po wystudzeniu i 12- stu godzinach w lodówce .

 

http://img600.imageshack.us/img600/2012/ogrkiikiebasa002.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Robione tez były przetwory z ogórków .

Jedne według przepisu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=20476#20476

 

 

http://img341.imageshack.us/img341/2982/ogrkiikiebasa004.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Te drugie robiła LP , przepis od Swatki

 

4 kg ogórków

1 kg papryki - może być żółta i czerwona

1/2 kg cebuli

 

Ogórki obrać i na cztery w słupki , papryka w paski , cebula na ćwiartki .

 

3/4 szklanki soli , 4 szklanki wody , zagotować i ostudzić , następnie zalać wszystkie warzywa na 1 godzinę , odcedzić i wkładać do słoików .

 

Zalewa

 

4 szklanki wody

3 szklanki octu

4 szklanki cukru

 

Od momentu zagotowania 7 - 10 min i wyciągamy

 

http://img209.imageshack.us/img209/2570/ogrkiikiebasa003.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Ogólnie wyszło 20 słoików , bardzo dobre do czytanki :grin: polecam

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam , dzisiaj zrobiłem taką prostą kiełbasę podpiekaną

 

Skład

 

1) II wieprzowa 70/30 - 8.5kg mielona fi - 10

2) podgardle 1.5 kg mielone fi - 6

Przyprawy

 

1) pieprz 2.5 g / kg

2) czosnek 4 g / kg

3) cukier 2 g / kg

 

Mięso peklowane 60 godzin 18 g / kg( peklosól 40 % i sól 60 % )

Cukier i czosnek rozmieszałem w 200 ml zimnej wody i dodałem do mięsa podczas mieszania i oczywiście pieprz , odczekałem chwilę aż farsz osiągnął temperaturę otoczenia i mieszałem ponownie ,dodając powoli wodę o temperaturze 80 st ( 1 litr), zależy od mięsa ile przyjmie

Gotowy farsz nabiłem w jelita fi 32 i zostawiłem na kijach do osadzania czas osadzania 1 godz , w tym czasie rozgrzałem wędzarnie .

Osuszanie 45 min w temperaturze 45- 50 st .

Wędzenie 4 godz 45- 55 st

Podpiekanie 45 min 80 - 90 st , do osiągnięcia 72 st w środku batonu

Następnie wyjąłem wędlinę na zewnątrz , ostudziłem do 30 st w środku batonu i z powrotem do wędzarni na 2 godz wędzenia 45- 5o st

 

W trakcie wędzenia

 

http://imageshack.us/a/img812/1781/kiebasawdzonaimielonka0.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

Studzenie po podpiekaniu

 

http://imageshack.us/a/img812/4695/kiebasawdzonaimielonka0z.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Efekt końcowy

 

http://imageshack.us/a/img834/1781/kiebasawdzonaimielonka0.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Pozdrawiam i polecam , kiełbasa jest krucha i bardzo smaczna :thumbsup:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1) pieprz 2.5 g / kg

2) czosnek 4 g / kg

 

Ło matko Ty to masz wypalony przełyk :grin:

 

 

zależy od mięsa ile przyjmie

Wodolejca :grin:

 

Surowiec wypisz wymaluj jak na Naszą..Tylko Nasza parzona a Twoja pieczona :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis wypisz wymaluj jak na Naszą..Tylko Nasza parzona a Twoja pieczona :grin:

Cześć Arku , też część sparzyłem , proszę bardzo i na dodatek w tej parzonej jak się dokładnie przyjrzeć to widać galaretkę - taką jak właśnie lubię . :thumbsup:

 

http://imageshack.us/a/img689/4291/kiebasawdzonai003.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

[ Dodano: Sob 29 Wrz, 2012 21:41 ]

bogdan b napisał/a:

1) pieprz 2.5 g / kg

2) czosnek 4 g / kg

Spróbowałem teraz dać trochę więcej , wcześniej to było 2g pieprzu / kg i 3 gr czosnku / kg , teraz ma bardziej wyrazisty smak .
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę źle się wyraziłem :blush: .Skład surowcowy jak na Naszą oprócz wody.Ja tyle nie leję i nie gorącą. Przyprawy też trochę w mniejszych dawkach.

 

[ Dodano: Sob 29 Wrz, 2012 21:43 ]

teraz ma bardziej wyrazisty smak .

Nie wątpię :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kempes napisał/a:

Bo pieprzu dodaję 3 g/kg

 

 

ŁO JEJKU. :grin:

________________

Ja tyle samo daję... :tongue: :wink:

 

[ Dodano: Sob 29 Wrz, 2012 21:55 ]

Witam , dzisiaj zrobiłem taką prostą kiełbasę podpiekaną

Bodzio nic nie powiem bo aż mi ślinka cieknie :thumbsup: :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tyle samo daję..

Widać mam mniej przepalony przełyk :grin: :tongue:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bodzio nic nie powiem bo aż mi ślinka cieknie :thumbsup: :pycha: :clap:

Jak nadejdą chłodniejsze dni to podeślę kawałek ,co byś Halinko nie musiała śliniaczka od Wnuczki pożyczać :grin:

 

[ Dodano: Sob 29 Wrz, 2012 22:25 ]

Widać mam mniej przepalony przełyk :grin: :tongue:

Może zbyt słabo odkażony :grin:
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ napisał/a:

 

Bodzio nic nie powiem bo aż mi ślinka cieknie :thumbsup: :pycha: :clap:

 

 

Jak nadejdą chłodniejsze dni to podeślę kawałek ,co byś Halinko nie musiała śliniaczka od Wnuczki pożyczać :grin:

Już się cieszę Bodzio.. i ślicznie dziękuję :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to rewolucyjne odchylenie od normy

E tam :grin: .To jest sposób na otrzymanie kiełbasy kruchej .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam , wczorajsza nocka zarwana ale tak sobie myślę że warto było

 

Komora napełniona ,rozpoczynam osuszanie .

 

http://imageshack.us/a/img507/472/kiebasakalkulacja009.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Studzenie kiełbasy po podpiekaniu

 

 

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://imageshack.us/a/img84/4959/kiebasakalkulacja011.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

Efekt końcowy , jeszcze gorąca :thumbsup:

 

 

http://imageshack.us/a/img641/1603/kiebasakalkulacja012.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.