kostek61 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 27 Maja 2012 Bogdan to jest to.Pozdrawiam Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 27 Maja 2012 Witam , dzisiaj dla odmiany zrobiłem pasztet drobiowo - wieprzowy . Bodzio z jakiego przepisu korzystałeś :wink: Co do ciasta to wiem jak smakuje :grin: :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 27 Maja 2012 Bodzio z jakiego przepisu korzystałeś :wink: Przepis na pasztet mam od koleżanki z pracy . Składniki : 1) łopatka - 0,5 kg 2) podgardle lub tłusty boczek - 1 kg 3) mięso drobiowe - udka 0,5 kg 4) wątróbka drobiowa lub wieprzowa - 0,5 kg 5) marchew - 3 szt 6) pietruszka - 1 szt 7) bułka zwykła 1 szt 8 ) grzybki suszone - według uznania 9) cebula - 2 szt 10) jajka - 3 szt Przyprawy : 1) sól 2) pieprz 3) gałka muszkatołowa Mięso z jarzynami i grzybkami gotujemy , wątróbkę pieczemy z cebulą , bułkę moczymy w wywarze z mięsa i warzyw a następnie odciskamy . Wszystko mielimy 2 lub 3 razy , dodajemy jajka i przyprawy , pieczemy w temperaturze 180 st - 1 godz. Do pieczenia wykorzystuje foremki aluminiowe , smaruje je smalcem , obsypuję bułką tartą i wkładam farsz. Pozdrawiam i życzę smacznego . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 27 Maja 2012 wątróbkę pieczemy z cebulą Boguś smażymy nie pieczemy :grin:.Prawie jak mój :thumbsup: .Ja zamiast kurczaka dodaję wołowinę w tych samych proporcjach co wieprzowinę i boczek lub podgardle.Z przypraw lubię sobie dodać jeszcze majeranku. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 27 Maja 2012 Boguś smażymy nie pieczemy :grin: Obiecuję poprawę :blush: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 27 Maja 2012 Boguś smażymy nie pieczemy :grin: Obiecuję poprawę :blush:Bogdan rób tak i tak będzie poprawnie :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 9 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 9 Czerwca 2012 Witam , dzisiaj ze względu na pogodę - ciepło ale troszkę kropi :grin: , dreptałem trochę w kuchni i udało się zrobić swojski smalczyk do chlebka i coś na słodko - sernik na mleku . http://img585.imageshack.us/img585/2397/smalecisernik001.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img713.imageshack.us/img713/25/smalecisernik005.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 9 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 9 Czerwca 2012 bogdan b, pyszności ^^ ja też wczoraj odpieczętowałem słoiczek smalcu.. jednak nie ma to jak swojski :thumbsup: a serdniczek.. marzenie :clap: Ogóreczki też swojskie?.. hmm głupie pytanie :grin: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 9 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 9 Czerwca 2012 swojski smalczyk do chlebka i coś na słodko - sernik na mlekuBogdan ładnie to wszystko wygląda :thumbsup: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Witam , wczoraj miałem pracowita sobotę a oto efekty Kiełbasa podpiekana Skład Mielenie I wp - 3,6 kg fi 10 mm II wp -5,3 kg fi 10 mm II woł -1,6 kg fi 4 mm IIIwp - 1,0 kg fi 3 mm podgardle - 1 kg fi 5 mm Przyprawy : pieprz - 2 g / kg czosnek - 3 g / kg cukier - 2 g / kg Wykonanie : Mięso peklowane 48 godzin 18 g / kg ( 40/60 %) 40 % peklo i 60 % sól , I wp , II wp i podgardle po zmieleniu lekko przemieszałem a II wp i II woł osobno wymieszałem dokładnie z 1 szklanką wody w której rozpuściłem cukier , następnie wszystko było wymieszane razem dodając czosnek , pieprz i 0,7 litra wody o temperaturze 80 st . Tak wykonany farsz nabijałem w jelita fi -32 mm , po godzinnym osadzaniu kiełbasa powędrowała do wędzarni - 1 godzina osuszanie w 45 st , 8 godzin wędzenie w 50 st i na koniec podpiekanie w 90 st przez 1 godzinę ,do osiągnięcia 72 st w środku batonu . Oto efekt końcowy , po wystudzeniu i 12- stu godzinach w lodówce . http://img600.imageshack.us/img600/2012/ogrkiikiebasa002.jpg Uploaded with ImageShack.us Robione tez były przetwory z ogórków . Jedne według przepisu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=20476#20476 http://img341.imageshack.us/img341/2982/ogrkiikiebasa004.jpg Uploaded with ImageShack.us Te drugie robiła LP , przepis od Swatki 4 kg ogórków 1 kg papryki - może być żółta i czerwona 1/2 kg cebuli Ogórki obrać i na cztery w słupki , papryka w paski , cebula na ćwiartki . 3/4 szklanki soli , 4 szklanki wody , zagotować i ostudzić , następnie zalać wszystkie warzywa na 1 godzinę , odcedzić i wkładać do słoików . Zalewa 4 szklanki wody 3 szklanki octu 4 szklanki cukru Od momentu zagotowania 7 - 10 min i wyciągamy http://img209.imageshack.us/img209/2570/ogrkiikiebasa003.jpg Uploaded with ImageShack.us Ogólnie wyszło 20 słoików , bardzo dobre do czytanki :grin: polecam Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 29 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 29 Września 2012 Witam , dzisiaj zrobiłem taką prostą kiełbasę podpiekaną Skład 1) II wieprzowa 70/30 - 8.5kg mielona fi - 10 2) podgardle 1.5 kg mielone fi - 6 Przyprawy 1) pieprz 2.5 g / kg 2) czosnek 4 g / kg 3) cukier 2 g / kg Mięso peklowane 60 godzin 18 g / kg( peklosól 40 % i sól 60 % ) Cukier i czosnek rozmieszałem w 200 ml zimnej wody i dodałem do mięsa podczas mieszania i oczywiście pieprz , odczekałem chwilę aż farsz osiągnął temperaturę otoczenia i mieszałem ponownie ,dodając powoli wodę o temperaturze 80 st ( 1 litr), zależy od mięsa ile przyjmie Gotowy farsz nabiłem w jelita fi 32 i zostawiłem na kijach do osadzania czas osadzania 1 godz , w tym czasie rozgrzałem wędzarnie . Osuszanie 45 min w temperaturze 45- 50 st . Wędzenie 4 godz 45- 55 st Podpiekanie 45 min 80 - 90 st , do osiągnięcia 72 st w środku batonu Następnie wyjąłem wędlinę na zewnątrz , ostudziłem do 30 st w środku batonu i z powrotem do wędzarni na 2 godz wędzenia 45- 5o st W trakcie wędzenia http://imageshack.us/a/img812/1781/kiebasawdzonaimielonka0.jpg Uploaded with ImageShack.us Studzenie po podpiekaniu http://imageshack.us/a/img812/4695/kiebasawdzonaimielonka0z.jpg Uploaded with ImageShack.us Efekt końcowy http://imageshack.us/a/img834/1781/kiebasawdzonaimielonka0.jpg Uploaded with ImageShack.us Pozdrawiam i polecam , kiełbasa jest krucha i bardzo smaczna :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 29 Września 2012 1) pieprz 2.5 g / kg 2) czosnek 4 g / kg Ło matko Ty to masz wypalony przełyk :grin: zależy od mięsa ile przyjmie Wodolejca :grin: Surowiec wypisz wymaluj jak na Naszą..Tylko Nasza parzona a Twoja pieczona :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 29 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 29 Września 2012 Przepis wypisz wymaluj jak na Naszą..Tylko Nasza parzona a Twoja pieczona :grin:Cześć Arku , też część sparzyłem , proszę bardzo i na dodatek w tej parzonej jak się dokładnie przyjrzeć to widać galaretkę - taką jak właśnie lubię . :thumbsup: http://imageshack.us/a/img689/4291/kiebasawdzonai003.jpg Uploaded with ImageShack.us [ Dodano: Sob 29 Wrz, 2012 21:41 ]bogdan b napisał/a: 1) pieprz 2.5 g / kg2) czosnek 4 g / kgSpróbowałem teraz dać trochę więcej , wcześniej to było 2g pieprzu / kg i 3 gr czosnku / kg , teraz ma bardziej wyrazisty smak . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 29 Września 2012 Trochę źle się wyraziłem :blush: .Skład surowcowy jak na Naszą oprócz wody.Ja tyle nie leję i nie gorącą. Przyprawy też trochę w mniejszych dawkach. [ Dodano: Sob 29 Wrz, 2012 21:43 ]teraz ma bardziej wyrazisty smak .Nie wątpię :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 29 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 29 Września 2012 Skład surowcowy jak na Naszą oprócz wody.Ja tyle nie leję i nie gorącą. Spróbuj po mojemu a z pewnością będziesz mile zaskoczony :wink: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 29 Września 2012 kempes napisał/a: Bo pieprzu dodaję 3 g/kg ŁO JEJKU. :grin:________________Ja tyle samo daję... :tongue: :wink: [ Dodano: Sob 29 Wrz, 2012 21:55 ]Witam , dzisiaj zrobiłem taką prostą kiełbasę podpiekanąBodzio nic nie powiem bo aż mi ślinka cieknie :thumbsup: :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 29 Września 2012 Ja tyle samo daję.. Widać mam mniej przepalony przełyk :grin: :tongue: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 29 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 29 Września 2012 Bodzio nic nie powiem bo aż mi ślinka cieknie :thumbsup: :pycha: :clap:Jak nadejdą chłodniejsze dni to podeślę kawałek ,co byś Halinko nie musiała śliniaczka od Wnuczki pożyczać :grin: [ Dodano: Sob 29 Wrz, 2012 22:25 ]Widać mam mniej przepalony przełyk :grin: :tongue:Może zbyt słabo odkażony :grin: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 29 Września 2012 @halusia@ napisał/a: Bodzio nic nie powiem bo aż mi ślinka cieknie :thumbsup: :pycha: :clap: Jak nadejdą chłodniejsze dni to podeślę kawałek ,co byś Halinko nie musiała śliniaczka od Wnuczki pożyczać :grin:Już się cieszę Bodzio.. i ślicznie dziękuję :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 30 Września 2012 Kiełbaska ładnie się prezentuje. Ale ten dodatek gorącej wody to rewolucyjne odchylenie od normy ! :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 30 Września 2012 to rewolucyjne odchylenie od normy E tam :grin: .To jest sposób na otrzymanie kiełbasy kruchej . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 30 Września 2012 Dzięk Arek, nauczyłem się coś nowego! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 5 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 5 Października 2012 Witam , wczorajsza nocka zarwana ale tak sobie myślę że warto było Komora napełniona ,rozpoczynam osuszanie . http://imageshack.us/a/img507/472/kiebasakalkulacja009.jpg Uploaded with ImageShack.us Studzenie kiełbasy po podpiekaniu Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img84/4959/kiebasakalkulacja011.jpg Uploaded with ImageShack.us Efekt końcowy , jeszcze gorąca :thumbsup: http://imageshack.us/a/img641/1603/kiebasakalkulacja012.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 5 Października 2012 Witam , wczorajsza nocka zarwana ale tak sobie myślę że warto było Jaki wspaniały widok . :clap: Bogdanie . :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 5 Października 2012 Piękna kiełbaska, ten ostatni patyk dla mnie odłóż. :thumbsup: :lol: Pozdrow. Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.