Skocz do zawartości

Wymiana solanki


Siara

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Mam pytane związane z peklowaniem.

Czy jeśli zakładam peklowanie 5cio dniowe, i wymieniam solankę po 2 dniach, to czy przygotowana solanka ma mieć stężenie takie jak przy peklowaniu 5cio dniowym czy słabsze?

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stawiam na odpowiedź B :-)

Aczkolwiek przydałby się pewnie solomierz.

 

PS. Siara, a "zaweźmij się" i spróbuj proszę kiedyś peklowania 14dniowego.

Naprawdę jest spora różnica w porównaniu z peklowaniem skróconym!

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy jeśli zakładam peklowanie 5cio dniowe, i wymieniam solankę po 2 dniach, to czy przygotowana solanka ma mieć stężenie takie jak przy peklowaniu 5cio dniowym czy słabsze?

Zawsze mówiło się o takim samym stężeniu. Przed ociekaniem zrób np. półgodzinne moczenie i powinno być wszystko w porządku.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aczkolwiek przydałby się pewnie solomierz.

Ciekawa jestem, jak wyglada charakterystyka stężenia soli w solance w funkcji czasu. Gdyby ktoś, kto posiada solomierz, pokusił się na sprawdzenie tego, choćby dla jednego stężenia, byłoby to interesujace i możnaby, chociaż w przybliżeniu koledze Siarze odpowiedzieć.

Nawet taka kwestia, czy spadek stężenia soli w solance przebiega liniowo? Uważam, że nie. W takim razie należałoby opracować całą rodzinę charakterystyk, aby dokładnie wiedzieć, jaką solankę należałoby przygotować po tych kilku dniach.

Dla naszych potrzeb rada kol. Bagno jest najlepsza;

Zawsze mówiło się o takim samym stężeniu. Przed ociekaniem zrób np. półgodzinne moczenie i powinno być wszystko w porządku

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

EAnno, tutaj powinno być to co Cię interesuje http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1487

Warto rzucić okiem także na część drugą. Stare, ale bardzo dokładne badania, których wyniki odpowiadają na wiele zadawanych na forum pytań w kwestii peklowania.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jak pisze Andrzej (Bagno) - jeśli zajdzie konieczność wymiany solanki na nową (z różnych względów), zawsze zastępujemy ją świeżą o takich samych parametrach jakie miała wymieniana. Oczywiście należy wyparzyć naczynie peklownicze, podstawkę pod docisk, wraz z dociskiem i przepłukać mięso w czystej wodzie. Utrzymanie higieny oraz przestrzeganie ściśle parametrów peklowania, powinno wykluczyć kłopoty z solanką (zalewą).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Siara, w jakim celu chcesz solankę wymieniać po 2 dniach. Po 3 tygodniach to bym jeszcze zrozumiał ale tak szybko. :shock:

Pzdr.

Pytam czysto teoretycznie. Nadchodzą upały, burze, wiec teoretycznie chce być przygotowany przed.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.