Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Robię tak od lat a moje kaszanki są na stronie i można zobaczyć czy są oklejone tłuszczem. Ja jako tłuszczu do kaszanki używam podgardla.
  3. Dzisiaj
  4. Tak podkręcony i poirytowany dyskusja z Pewnym Panem . Jajko czy kura... Proponuje nagrzać palnikiem z 30-40 minut kostkę brukową i wziąć ją w dłoń na 2 sekundy. ... I nagrzać taki sam czas keramzyt i wziąć też do ręki. W pierwszym wypadku ręczę że skończymy z poważnymi oparzeniami i chirurga a w drugim przypadku ogrzejemy sobie dłoń bez szkody dla zdrowia. Nie mierzyłem temperatury keramzytu. Jest gorący ale nie na tyle by nie można było go w dłoni trzymać i bardzo szybko oddaje ciepło. Jest dobrym izolatorem. Co do betonu ma dużą masę kumulacyjną z tytułu piasku i żwiru jako posiada. A są nim wapień i granit w większości. Kiedyś jak nie było cegieł szamotowych to kamień wkładano w kafle do pieca kumulacyjnego dla zwiększenia pojemności cieplnej.
  5. Frakcja dostępna po 5 kg w Castoramie w dziale ogród.
  6. Wczoraj
  7. No ale nigdzie nie jest napisane że w rosole tylko właśnie że woda...mówię o PW16 bo generalnie tym się podpieram, rosołu po parzeniu nie mam na tyle żeby w nim parzyć, po przecedzeniu wystarcza mi go do kaszy a to co zostaje to niewielka ilość. Może przy następnym robieniu kaszanki użyje więcej wody do parzenia i spróbuje w tym rosole póżniej parzyć chociaż mam obawy o tłuszcz na kaszance(że będzie uklejona) no ale pomyślę .
  8. Zgadza się.to taki skrót myślowy. Nie przypuszczałem ,że można parzyć w czystej wodzie. Zaraz poprawię ,żeby było bardziej zrozumiałe dla laików, ale gdybyś doczytał do końca to zauważył byś wpis pod zdjęciem z garnkiem z wywarem gdzie jest jasno napisane do czego ten wywar ma służyć.
  9. Robię kaszankę i wychodzi super (oczywiście dla mnie) ale parze w wodzie nie w rosole bo wydawało mi się że będzie uklejona tłuszczem, nie dziurawie kichy i używam tłuszczy po parzeniu, nie ugotowanych. Todek miał problem nie ja u Ciebie wyczytałem Grodzisk wg 16 modyfikowany Parzenie 1.Kaszankę wrzucamy do wody o temp. 80-85º C i parzymy w tych jelitach ok 40 min. do osiągnięcia w środku temp.68-70º C
  10. bilu72

    Na słodko u bila72

    Do kawki.
  11. Jak nie będziesz nakłuwał jelit przed parzeniem batonów, używał odpowiedniego i odpowiednio sparzonego tłuszczu i później po parzeniu schłodzisz w zimnej wodzie to nie powinna być. Przeczytaj mój przepis i jak się go będziesz trzymał to będzie dobrze.
  12. Tak tak nawet do głowy mi nie przyszło żeby w kaszankę, to swobodny tryb wypowiedzi odnośnie dostępności był. Ale za to mam inne pytanie odnośnie rosołu, czy po parzeniu w nim kaszanka nie będzie zbyt ukakalona tym rosołem?
  13. No i prawidłowo , ale Ci tego rosołu zostaje to w nim sparzaj gotowe batony a nie w czystej wodzie. Sadło raczej na smalec a nie do kaszanki.
  14. Otokowego rzeczywiście nie ma ale sadło czasami jest 🤭
  15. Większość z nas nie wie co to jest tłuszcz otokowy lub sadło, bo tego w sklepie nie ma.
  16. Oczywiście, że rodzaj tłuszczu ma duży wpływ na efekt końcowy kaszanki. Przykładowo, jeśli dodasz tłuszcz otokowy lub sadło, również mogą pojawić się wycieki. Gdy tłuszcz zostanie zbyt mocno rozgotowany, efekt będzie podobny – struktura kaszanki stanie się mazista. Nadmierna ilość tłuszczu również! -skórki są ważnym składnikiem kaszanki, ponieważ zawierają kolagen, który po obróbce tworzy żel wiążący.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.