Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
Dołączył do społeczności: Dzejkop2399
-
Jak ktoś hoduje kurki i ma świeże jajka to problemu nie ma, pozostali muszą wierzyć hodowcy lub dacie na opakowaniu 😞
-
No to mnie zaskoczyłeś...nie pomyślałem o tym, w sensie ze świeżość ma znaczenie...no ale tak czy s...iak wolałbym na sucho.
-
Nic nie trzeba ważyć. Też kiedyś tak robiłem ale okazało się, że to nie waga i nie wielkość ma znaczenie. Głównym powodem jest świeżość jajka. Jak użyjesz świeżego to nie będziesz miał problemy z ustaleniem słoności.
-
Też tak robiłem ale był problem z wielkością jajek, trzeba było ważyć żeby było podobnie słono ....na sucho wydaje się lepiej
-
A coś więcej o przegryzaniu? jakieś wskazówki bo i mnie się zaczyna nudzić na mokro, po czym wnosisz że się już przegryzło?
-
Tak mam nie odpowiadaj pytaniem na pytanie.
-
A czy widzisz gdzieś nie dopeklowane mięso? Widzisz w szynce szare oczko? Nie ? Czyli sól weszła wszędzie i mięso jest zakonserwowane. Masz jeszcze jakieś pytanie?
- Dzisiaj
-
Mi do tej pory nie znudziło się peklowanie na jajko i nie chcę słyszeć o peklowaniu na sucho. Nie uważasz, że 48h nie jest za krótki czasem peklowania ? Czy boczek jest wędliną rozdrobnioną?
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
Grzewlod odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Bardzo fajnie, że jest alternatywa, która może wyjść na lepsze👍. Stary sposób na odmówienie klientowi. -
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
SZCZEPAN odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Wbrew pozorom nie jest to problem. Korzystamy ze sprawdzonych źródeł mięsa, a obecne przepisy i system kontroli sprawiają, że pochodzenie surowca jest jasno określone. Do każdej dostawy, wraz z fakturą, dołączone jest świadectwo HDI. Każda partia mięsa jest identyfikowana i prowadzona od momentu uboju aż do masarni na podstawie tego dokumentu. Na dalszym etapie mam obowiązek oznaczać mięso i pracować na nim zgodnie z numerem partii oraz danymi zawartymi w świadectwie HDI. -
Dołączył do społeczności: bercik9229
-
Dołączył do społeczności: spinto
-
"młody pamiętaj, jak raz spróbujesz peklowania na sucho to do mokrego już nie wrócisz" Takie słowa usłyszałem kiedyś od doświadczonego wędzarza - i miał rację. Dziś nie chce słyszeć o mokrym i długotrwałym peklowaniu. Kapitalny szybki boczek. Do peklowania użyłem swojej mieszanki. Kilogram peklosoli + mieszanka przypraw ( ziele angielskie, liść laurowy, czosnek granulowany, jałowiec, Gorczyca, pieprz czarny, rozmaryn, kolendra ). Daje na oko po kilka gram każdej. Przyprawy kupuje mielone lub rozbijam moździerzem. Wszystko mieszamy, czekamy parę dni aż się przegryzie i mamy mieszankę która starcza nam na długi czas. Dawkuje ok 20 gram na kg. Choć nie odmierzać wcale nie trzeba. Osuszony boczek nacieramy mieszanką przypraw. W lodówce zostawiamy na 48 h. Po wyciągnięciu jest gotowa do wędzenia. Wędzenie i parzenie wg normalnych zasad. Szybki prosty najlepszy ! Takim samym sposobem pekluje również wędzonki. Jednak oprócz nacierania w grubsze miejsca należy zrobić nastrzyk 80 gram/litr. Wszystko równie zapeklowanie. Polecam każdemu spróbować.
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
karolszymczak odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Jest mi niezmiernie miło że dostałem propozycję rozwijania swojej pasji w tak wspaniałej firmie,której właściciel ma nie tylko ogromną wiedzę teoretyczną,ale nade wszystko wiedzę praktyczną. Jestem zaskoczony że istnieje tak wiele różnych sposobów wyrobu wędlin,oraz przetwórstwa mięsa.Trafilem do miejsca,w którym manufaktura potrafi się zgrać z nowoczesną techniką. Nade wszystko cieszę że spotkałem w swoim życiu Krzysztofa,dla którego wyrób wędlin oraz przetwórstwo mięsa to jedna wielka przygoda,która rozpoczęła się bardzo dawno i trwa po dzień dzisiejszy i jeszcze długo potrwa. -
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
siwydymek odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Chciałbym zadać może niedyskretne pytanie, jak sobie radzisz ze zdobywaniem możliwie "ekologicznego" surowca w tych trudnych czasach? Dla Twoich klientów, to na pewno sprawa istotna. Ja będąc detalicznym amatorem do zdobycia surowca dajmy na to na 10 kg kiełbasy w możliwie najbliższych okolicach z trudem i rzadko kupuje mięso "prosto od rolnika". Częściej z konieczności kupuję w pobliskiej prywatnej masarni wierząc na "słowo" właściciela, że pochodzi z polskich świnek. Do tak dużej produkcji, jak u Ciebie, to chyba trudna sprawa? -
Dołączył do społeczności: Marek Woźniak
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
szrekPL odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Poniosło panią faktycznie do tego jako właścicielka musiała się zastanowić ile mnie skasować za pobyt z psami, zastanowić się policzyć i dopiero powiadomić...może w przyszłym roku w sezonie letnim się pojawimy ale raczej nie tam. -
Piękny
-
ryszpak obserwuje zawartość Kalendarz WB 2026 - Projekty
-
Dla mnie bomba. Super wybór zdjęcia. 👌
-
miód malina 😉
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
Maxell odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Jeszcze nie wiemy, czy w przyszłym roku odbędzie się tam spotkanie. Nawet w kalendarzu WB na rok 2026 jest to zaznaczone. Ceny pokoików podane nam w ostatniej chwili, powstrzymały nasze zapędy organizacyjne w przyszłym roku. Mamy kilka ciekawych miejscówek. Na pewno coś wybierzemy. -
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
Grzewlod odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Brawa dla Karpla👏. Krzysztof widzę, że na jednej z fotek Karol sprawdził dwoma rękoma wagę kutra przed przyszłorocznym transportem do Napoleonowa😉😜. -
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
MIRKON odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Karol idziesz na mistrza 👍 -
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
Maxell odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Wreszcie robi to co lubi. Jak będą Cię pasować na Mistrza, daj znać, podjadę. -
Dołączył do społeczności: skorymi
-
No i super . Piękny i konkretny BOCZUŚ z kalendarzem.
-
EAnna obserwuje zawartość Kalendarz WB 2026 - Projekty
-
Świetny wybór, sugestywne zdjecie
-
Dołączył do społeczności: Krzysiek 1000
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
SZCZEPAN odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Nasz kolega Karol przechodzi drogę od pasjonata do zawodowego wędliniarza i kucharza. Branża ta bardzo go fascynuje. Pod okiem doświadczonych, profesjonalnych wędliniarzy systematycznie udoskonala wiedzę praktyczną.
