Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
Grzewlod odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Bardzo fajnie, że jest alternatywa, która może wyjść na lepsze👍. Stary sposób na odmówienie klientowi. -
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
SZCZEPAN odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Wbrew pozorom nie jest to problem. Korzystamy ze sprawdzonych źródeł mięsa, a obecne przepisy i system kontroli sprawiają, że pochodzenie surowca jest jasno określone. Do każdej dostawy, wraz z fakturą, dołączone jest świadectwo HDI. Każda partia mięsa jest identyfikowana i prowadzona od momentu uboju aż do masarni na podstawie tego dokumentu. Na dalszym etapie mam obowiązek oznaczać mięso i pracować na nim zgodnie z numerem partii oraz danymi zawartymi w świadectwie HDI. -
Dołączył do społeczności: bercik9229
-
Dołączył do społeczności: spinto
-
"młody pamiętaj, jak raz spróbujesz peklowania na sucho to do mokrego już nie wrócisz" Takie słowa usłyszałem kiedyś od doświadczonego wędzarza - i miał rację. Dziś nie chce słyszeć o mokrym i długotrwałym peklowaniu. Kapitalny szybki boczek. Do peklowania użyłem swojej mieszanki. Kilogram peklosoli + mieszanka przypraw ( ziele angielskie, liść laurowy, czosnek granulowany, jałowiec, Gorczyca, pieprz czarny, rozmaryn, kolendra ). Daje na oko po kilka gram każdej. Przyprawy kupuje mielone lub rozbijam moździerzem. Wszystko mieszamy, czekamy parę dni aż się przegryzie i mamy mieszankę która starcza nam na długi czas. Dawkuje ok 20 gram na kg. Choć nie odmierzać wcale nie trzeba. Osuszony boczek nacieramy mieszanką przypraw. W lodówce zostawiamy na 48 h. Po wyciągnięciu jest gotowa do wędzenia. Wędzenie i parzenie wg normalnych zasad. Szybki prosty najlepszy ! Takim samym sposobem pekluje również wędzonki. Jednak oprócz nacierania w grubsze miejsca należy zrobić nastrzyk 80 gram/litr. Wszystko równie zapeklowanie. Polecam każdemu spróbować.
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
karolszymczak odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Jest mi niezmiernie miło że dostałem propozycję rozwijania swojej pasji w tak wspaniałej firmie,której właściciel ma nie tylko ogromną wiedzę teoretyczną,ale nade wszystko wiedzę praktyczną. Jestem zaskoczony że istnieje tak wiele różnych sposobów wyrobu wędlin,oraz przetwórstwa mięsa.Trafilem do miejsca,w którym manufaktura potrafi się zgrać z nowoczesną techniką. Nade wszystko cieszę że spotkałem w swoim życiu Krzysztofa,dla którego wyrób wędlin oraz przetwórstwo mięsa to jedna wielka przygoda,która rozpoczęła się bardzo dawno i trwa po dzień dzisiejszy i jeszcze długo potrwa. - Dzisiaj
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
siwydymek odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Chciałbym zadać może niedyskretne pytanie, jak sobie radzisz ze zdobywaniem możliwie "ekologicznego" surowca w tych trudnych czasach? Dla Twoich klientów, to na pewno sprawa istotna. Ja będąc detalicznym amatorem do zdobycia surowca dajmy na to na 10 kg kiełbasy w możliwie najbliższych okolicach z trudem i rzadko kupuje mięso "prosto od rolnika". Częściej z konieczności kupuję w pobliskiej prywatnej masarni wierząc na "słowo" właściciela, że pochodzi z polskich świnek. Do tak dużej produkcji, jak u Ciebie, to chyba trudna sprawa? -
Dołączył do społeczności: Marek Woźniak
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
szrekPL odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Poniosło panią faktycznie do tego jako właścicielka musiała się zastanowić ile mnie skasować za pobyt z psami, zastanowić się policzyć i dopiero powiadomić...może w przyszłym roku w sezonie letnim się pojawimy ale raczej nie tam. -
Piękny
-
ryszpak obserwuje zawartość Kalendarz WB 2026 - Projekty
-
Dla mnie bomba. Super wybór zdjęcia. 👌
-
miód malina 😉
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
Maxell odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Jeszcze nie wiemy, czy w przyszłym roku odbędzie się tam spotkanie. Nawet w kalendarzu WB na rok 2026 jest to zaznaczone. Ceny pokoików podane nam w ostatniej chwili, powstrzymały nasze zapędy organizacyjne w przyszłym roku. Mamy kilka ciekawych miejscówek. Na pewno coś wybierzemy. -
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
Grzewlod odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Brawa dla Karpla👏. Krzysztof widzę, że na jednej z fotek Karol sprawdził dwoma rękoma wagę kutra przed przyszłorocznym transportem do Napoleonowa😉😜. -
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
MIRKON odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Karol idziesz na mistrza 👍 -
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
Maxell odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Wreszcie robi to co lubi. Jak będą Cię pasować na Mistrza, daj znać, podjadę. -
Dołączył do społeczności: skorymi
-
No i super . Piękny i konkretny BOCZUŚ z kalendarzem.
-
EAnna obserwuje zawartość Kalendarz WB 2026 - Projekty
-
Świetny wybór, sugestywne zdjecie
-
Dołączył do społeczności: Krzysiek 1000
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
SZCZEPAN odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Nasz kolega Karol przechodzi drogę od pasjonata do zawodowego wędliniarza i kucharza. Branża ta bardzo go fascynuje. Pod okiem doświadczonych, profesjonalnych wędliniarzy systematycznie udoskonala wiedzę praktyczną. -
Przelew zrobiony.
-
Dołączył do społeczności: Kaku18
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
Jadwinia - Yerba odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
A i Krzysiek ma nowego pracownika na te gorące dni 😁 -
To są ilości na 10kg, podziel sobie przez 10 i będziesz miał na kilogram. Ja czosnek wrzucam do kielicha i blenduje razem z odmierzoną woda jeśli jest w przepisie albo z minimalną żeby tylko blender miał co zmielić. Zastanawia mnie tylko ilość kolendry na kilogram, dla mnie zdecydowanie za dużo ja daje max 0.6g ale nie mój przepis więc nie będę podważał.
-
Bardzo ładny
-
Dziękuję za podpowiedź. W pierwszym poście mamy podane przyprawy: Przyprawy 1. Pieprz 50g 2. Kolendra 20g 3. Czosnek św. 50g 4. Jałowiec 15g 5.Gałka muszkatołowa. 15g Są to ilości na 10kg surowca, dobrze rozumuję? Czyli na 5kg surowca daję 25g pieprzu, 10g kolendry, czosnek świeży 25g itd? Czy to są wartości podane na kg surowca? Czosnek świeży w jakiej postaci? Może być starty na tarce? Pozostałe jałowiec gałka pieprz oczywiście mielone. Czy do przy wybieraniu dać zimnej wody? Ile?
-
-
przelew zrobiony
-
Przelew zrobiony
