Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
Mam pytanie dotyczące czasu parzenia boczku wędzonego. Chciałbym aby był miękki nie ciągnący. Czy są jakieś ramy czasowe czy parzymy po prostu badając jego miękkość. Czy dodawać do wody podczas parzenia soli lub przypraw.
-
Dobry zawodnik, oglądałem... teraz jest na topie Pan Babcia następny zawodowiec...
-
Szron: Szerokość 310 mm Głębokość 470 mm Wysokość 380 mm Pojemność 30 l
-
Wymiary masz zawsze podane przez producenta, natomiast w zależności od stopnia rozdrobnienia mięsiwa ilość wsadu do mieszałki jest różna, do 20L nie włożysz 20kg tylko jakieś 15kg max a min coś kole 8kg żeby miało sens.
- Dzisiaj
-
Dołączył do społeczności: Tomay
-
Co nie co o krojeniu
-
Dołączył do społeczności: Zencio19
-
Dołączył do społeczności: Adrian2409
-
-
Dołączył do społeczności: Marmor32
-
Dołączył do społeczności: Zefir 1234
-
Rabaty dla Wędzarniczej Braci
Muski odpowiedział(a) na Muski temat w Zakup - oferta i dane techniczne
Nie mam upoważnienia , bo mógłbym Mirkowi pomóc w negocjacjach. Jakieś skromne doświadczenia mam 🙃 -
-
Dołączył do społeczności: Marcin Woźniacki
-
Dołączył do społeczności: sivia_2
-
Czy dam to się okaże. A ciekawy też jestem 😁😂
-
Rabaty dla Wędzarniczej Braci
bernii odpowiedział(a) na Muski temat w Zakup - oferta i dane techniczne
Wiem, wiem ale przed świętami fajnie by było coś wiedzieć 😉 -
rich obserwuje zawartość KIEŁBASA BIAŁA WIELKOPOLSKA , Boczek wędzony Bogumiła i KIEŁBASA SZCZEPANA
-
Dasz radę, kto jak nie Ty. Ciekawy jestem efektu
-
A od jutra staje do dwóch projektów które będą wymagające. Szczególnie pierwszy i chcę poświęcić dla nich maksymalny czas aby projekt był szczegółowo dopracowany. Rysunek rysunkiem, teraz przenieść go na światło dzienne. Papier jak to się mówi...przyjmie wszystko. 😄
-
Aa- Ty nie masz 30 to wymiaru nie będziesz miał .
-
Tak kręci 10L VID_20241231_145738.mp4
-
Super dziękuję za pomoc i konkretny opis . Prośba do Ciebie szrekPL. Jaka jest odległość od blatu do środka osi korby..+-. Dzięki.
-
Sprężyny zostały kupione w sklepie za sprzętem rolniczym😂🤣 są to sprężyny zaworów do ciągnika Ursus C-360😁😁zewnętrzne
-
Pamiętam, dobrze że to czasy minione odchodzące w niepamięć.
-
Zmodyfikowany proces dojrzewania wędlin całomieśniowych w workach z folii Tublin
Resal odpowiedział(a) na Resal temat w Wędliny dojrzewające
Plan był taki aby karkówkę pozostawić w spokoju na 3 miesiące. Plany planami ale po 1.5 miesiąca zdecydowałem się jednak sprawdzić czy zaszły jakieś zmiany i porównać karkówkę z piwnicy i z lodówki. Karkówka z lodówki bez większych zmian z dominacją przyjemnych naturalnych skoncentrowanych mięsnych zapachów/aromatów oraz przypraw. Karkówka z piwnicy to sensorycznie zupełnie inny wyrób, w którym pojawiły się zupełnie nowe głębokie zapachy/aromaty, które należy przypisać działaniu wewnętrznych enzymów mięsa. Do życzenia pozostaje konsystencja/przeżuwalność ale może trzeba dać więcej czasu enzymom. Przesadziłem też z przyprawami szczególnie z tymiankiem. W wariancie lodówkowym to jakoś nie przeszkadza. W piwnicznym trzeba postawić na aromaty związane z dojrzewaniem a przyprawowe pozostawić w tle. Następna karkówka w przygotowaniu. -
Ja posiadam szrona, bardzo dobre wykonanie, przy 30 litrach będzie łatwiej wyciągać farsz po wyrobieniu ja mam 10L i 20L. blacha dość gruba, łopatki bez problemów mieszają, co tu pisać. Może te uchylne łatwiejsze do opróżnienia, nie wiem nie posiadam. Z tych jestem zadowolony. Zapomniałem dodać, moje są podpięte do wilka też Szron TC22 mimo to nóżki będące w zestawie były za krótkie ale nie jest to problem kupiłem pręt gwintowany nierdzewny i uciąłem ile potrzeba. Podejrzewam że z wilkiem TC8 są idealnie skomponowane. Przekładnia 3:1.
-
Dołączył do społeczności: Tomek_Fabian
-
Wiejskie smaki: jak odtworzyć tradycyjną kiełbasę z połcia / ze świniobicia w domu
adam_wado odpowiedział(a) na adam_wado temat w Pierwsze pytania
Mimo wszystko jeśli ktoś pamięta ubój z tamtych czasów i byłby skłonny podzielić się wiedzą, to będę bardzo wdzięczny. Tak podejrzewałem, że identycznego smaku uzyskać się nie da, ale może da się chociaż do niego zbliżyć? Mięso kupuję w rzeźni, w której pracuje mój znajomy. Wiem, że jest pewne, świeże i nie jest nastrzykiwane solanką. Chodzi mi bardziej o skład surowcowy, udział % tłuszczu, sposób rozdrobnienia, ilość dodajnej wody/wywaru, ilość przypraw, sposób wędzenia itd. -
Poszukaj na aledrogo.
-
Mirku! Zdrówka, bo jak mawiał Mikołaj Rej "... szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz ,aż się popsujesz..."
