Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Brawo dla Karola....najważniejsze że spełnia swoje marzenia.
  3. Brawo Karol , wiedzy nigdy nie jest za wiele
  4. Dobre , bo na płasko to u mnie leży jajko wyłącznie na patelni 🤣. Obecnie wagi kuchenne są tak tanie, że nie trzeba sięgać do czasów gdzie nie było takich wag i radzono sobie na różne sposoby.
  5. Mariusz gdzieś na forum jest opisany test jak sprawdzić, że jajka są świeże. Ja stosowałem test wodny, jak jajko jest świeże to opada na dno i leży płasko.
  6. Zamierzam uwędzić szynkę 10 kg ...pomożesz?. Czy 20g/kg wystarczy i zapekluje się przez 48 godzin? Jestem początkująca, chętnie skorzystam z pomocy...widzę że masz duże doświadczenie.
  7. To zaskoczę Ciebie. Czy wiesz, że nie koniecznie jajko od kury jest najlepsze do takiego peklowania? Ja osobiście nie mam dostępu do jajek z gęsi ale są osoby co innych nie stosują. Ponoć jajko z gęsi ma najlepszą powtarzalność w słoności.
  8. Wczoraj
  9. Pewnie dostanę 'złotą łopatę' ale i tak się odniosę... Sporo osób o których wiem, że zęby zjedli na produkcji wędlin się tu udzielało a nikt nie zwrócił uwagi na peklosól, a właściwie na jej niemal homeopatyczną ilość. Autor jak widać nie do końca wie/rozumie co to jest. Dodatek (i to dość precyzyjnie określony) 1 do 1.5 łyżeczki peklosoli na pół szklanki soli, świadczy o tym że, autor traktuje peklosól jak gdyby to był czysty konserwant, a nie sól z półprocentowym dodatkiem konserwantu (nitrytu). Co tak maleńki dodatek peklosoli ma wnieść do procesu? Bo idę o zakład że, wspomniana łyżeczka peklosoli na 1 czy 1.5 kilograma mięsa nie wystarczy nawet do wybarwienia, nie mówiąc już o zabezpieczeniu bakteriologicznym...
  10. No ja akurat nie hoduje ale mam zawsze świeże...(koledzy z pracy hodują)
  11. Jak ktoś hoduje kurki i ma świeże jajka to problemu nie ma, pozostali muszą wierzyć hodowcy lub dacie na opakowaniu 😞
  12. No to mnie zaskoczyłeś...nie pomyślałem o tym, w sensie ze świeżość ma znaczenie...no ale tak czy s...iak wolałbym na sucho.
  13. Nic nie trzeba ważyć. Też kiedyś tak robiłem ale okazało się, że to nie waga i nie wielkość ma znaczenie. Głównym powodem jest świeżość jajka. Jak użyjesz świeżego to nie będziesz miał problemy z ustaleniem słoności.
  14. Też tak robiłem ale był problem z wielkością jajek, trzeba było ważyć żeby było podobnie słono ....na sucho wydaje się lepiej
  15. A coś więcej o przegryzaniu? jakieś wskazówki bo i mnie się zaczyna nudzić na mokro, po czym wnosisz że się już przegryzło?
  16. Tak mam nie odpowiadaj pytaniem na pytanie.
  17. A czy widzisz gdzieś nie dopeklowane mięso? Widzisz w szynce szare oczko? Nie ? Czyli sól weszła wszędzie i mięso jest zakonserwowane. Masz jeszcze jakieś pytanie?
  18. Mi do tej pory nie znudziło się peklowanie na jajko i nie chcę słyszeć o peklowaniu na sucho. Nie uważasz, że 48h nie jest za krótki czasem peklowania ? Czy boczek jest wędliną rozdrobnioną?
  19. Bardzo fajnie, że jest alternatywa, która może wyjść na lepsze👍. Stary sposób na odmówienie klientowi.
  20. Wbrew pozorom nie jest to problem. Korzystamy ze sprawdzonych źródeł mięsa, a obecne przepisy i system kontroli sprawiają, że pochodzenie surowca jest jasno określone. Do każdej dostawy, wraz z fakturą, dołączone jest świadectwo HDI. Każda partia mięsa jest identyfikowana i prowadzona od momentu uboju aż do masarni na podstawie tego dokumentu. Na dalszym etapie mam obowiązek oznaczać mięso i pracować na nim zgodnie z numerem partii oraz danymi zawartymi w świadectwie HDI.
  21. "młody pamiętaj, jak raz spróbujesz peklowania na sucho to do mokrego już nie wrócisz" Takie słowa usłyszałem kiedyś od doświadczonego wędzarza - i miał rację. Dziś nie chce słyszeć o mokrym i długotrwałym peklowaniu. Kapitalny szybki boczek. Do peklowania użyłem swojej mieszanki. Kilogram peklosoli + mieszanka przypraw ( ziele angielskie, liść laurowy, czosnek granulowany, jałowiec, Gorczyca, pieprz czarny, rozmaryn, kolendra ). Daje na oko po kilka gram każdej. Przyprawy kupuje mielone lub rozbijam moździerzem. Wszystko mieszamy, czekamy parę dni aż się przegryzie i mamy mieszankę która starcza nam na długi czas. Dawkuje ok 20 gram na kg. Choć nie odmierzać wcale nie trzeba. Osuszony boczek nacieramy mieszanką przypraw. W lodówce zostawiamy na 48 h. Po wyciągnięciu jest gotowa do wędzenia. Wędzenie i parzenie wg normalnych zasad. Szybki prosty najlepszy ! Takim samym sposobem pekluje również wędzonki. Jednak oprócz nacierania w grubsze miejsca należy zrobić nastrzyk 80 gram/litr. Wszystko równie zapeklowanie. Polecam każdemu spróbować.
  22. Jest mi niezmiernie miło że dostałem propozycję rozwijania swojej pasji w tak wspaniałej firmie,której właściciel ma nie tylko ogromną wiedzę teoretyczną,ale nade wszystko wiedzę praktyczną. Jestem zaskoczony że istnieje tak wiele różnych sposobów wyrobu wędlin,oraz przetwórstwa mięsa.Trafilem do miejsca,w którym manufaktura potrafi się zgrać z nowoczesną techniką. Nade wszystko cieszę że spotkałem w swoim życiu Krzysztofa,dla którego wyrób wędlin oraz przetwórstwo mięsa to jedna wielka przygoda,która rozpoczęła się bardzo dawno i trwa po dzień dzisiejszy i jeszcze długo potrwa.
  23. Chciałbym zadać może niedyskretne pytanie, jak sobie radzisz ze zdobywaniem możliwie "ekologicznego" surowca w tych trudnych czasach? Dla Twoich klientów, to na pewno sprawa istotna. Ja będąc detalicznym amatorem do zdobycia surowca dajmy na to na 10 kg kiełbasy w możliwie najbliższych okolicach z trudem i rzadko kupuje mięso "prosto od rolnika". Częściej z konieczności kupuję w pobliskiej prywatnej masarni wierząc na "słowo" właściciela, że pochodzi z polskich świnek. Do tak dużej produkcji, jak u Ciebie, to chyba trudna sprawa?
  24. Poniosło panią faktycznie do tego jako właścicielka musiała się zastanowić ile mnie skasować za pobyt z psami, zastanowić się policzyć i dopiero powiadomić...może w przyszłym roku w sezonie letnim się pojawimy ale raczej nie tam.
  25. Piękny
  26. Dla mnie bomba. Super wybór zdjęcia. 👌
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.