Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Dzisiaj
-
Problem z wybudowaną wędzarnią
januszfeniks odpowiedział(a) na Kiejo temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Czeka mnie jeszcze jedno wędzenie przed wyjazdem na projekt. W wędzarni pośredniej. I zdaje się że pokusze się o to by pokazać że się da i nie ma z tym problemu. Wszystko zależy od kilku zasad. Jak jest wykonana wędzarnia i obsługa. Ostatnie wędzenie jakie miało kilka dni temu. z dwie godzinki mieliśmy w granicach 30 stopni. A potem podnieśliśmy co też nie robiło problemu. -
Problem z wybudowaną wędzarnią
Pacan Wojciech odpowiedział(a) na Kiejo temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Dalej twierdzę i popieram stanowisko Arkadiusza , ma doświadczenie , skromnie obstaje przy swoim. Nie mam tak dużego doświadczenia jak Arkadiusz , jednak z przeglądania artykułów filmików efekt zimnego wędzenia w wędzarni z bezpośrednim paleniskiem osiąga się w wysokich wędzarniach ( konstrukcje takich wędzarni pokazują filmiki z Bałkanów , lub też z Alaski w kraju tez pewnie się znajdą takie wędzarnie) jestem pewien ,ze w wędzarni kolegi Kiejo tego nie uda się uzyskać. " Zdarza się, że uczeń chce być mądrzejszy od mistrza. To dobrze — bo ambicja i ciekawość są motorem rozwoju. Gorzej, gdy zamiast słuchać i uczyć się, zaczyna poprawiać tego, od kogo sam chciał się czegoś nauczyć. Prawdziwa mądrość polega nie na tym, by wiedzieć więcej od mistrza, lecz by umieć wykorzystać jego doświadczenie i dodać do niego coś swojego. Mistrz pokazuje drogę, ale to od ucznia zależy, czy pójdzie nią z pokorą i zrozumieniem, czy z przekonaniem, że wie lepiej — mimo że jeszcze niczego nie spróbował. Bo jak mówi stare przysłowie: „Uczeń, który nie słucha mistrza, uczy się tylko własnych błędów.” Arkadiusz nad wyraz skromnie i grzecznie odpowiedział na Twój wpis , widać ,z Twojego wpisu ,że Twój zawód i hobby stało się dla Ciebie celem i sposobem na życie , co przekazujesz w tym poście . Nie wszyscy są Twoimi uczniami więc możemy mieć odrębne zdanie . -
Problem z wybudowaną wędzarnią
arkadiusz odpowiedział(a) na Kiejo temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Owszem .Jak nie dymogenerator to chłodnica dymu .Innej możliwości przy bezpośrednim nie ma.No jeszcze -30 na zewnątrz wchodzi w rachubę , ale na to bym nie liczył. Bardzo chętnie bym to zobaczył jak w wędzarni murowanej z paleniskiem bezpośrednim otrzymać w komorze 17 C. Nie wiem czy mierzyłeś kiedyś temperaturę dymu wychodzącego z samego dymogeneratora ?.To daje dużo do myślenia. Czekam z niecierpliwością na Twój pokaz. A co do mistrza i ucznia to ja uważam ,że każdy całe życie się uczy a i tak głupi umiera. -
Wyszły bardzo ładnie a jeśli jeszcze smacznie to nic dodać nic ująć. To teraz trza się brać za kiełbasę. Dla mnie te wędlinki podobają się
-
Dołączył do społeczności: BartoszKurek
-
Zastosowałeś prawidłową kolejność,najpierw zapytałeś a później uwędziłeś👍Efekt wędzenia widać na zdjęciu,tak trzymaj
-
Gratulacje!!💪 To dopiero początek drogi, ale właśnie ten pierwszy krok świadczy o odwadze i chęci tworzenia czegoś własnymi rękami. Nie wszystko musi wyjść idealnie — ważne, że masz pasję, cierpliwość i serce do pracy. Z każdym kolejnym wędzeniem przyjdzie pewność, doświadczenie i prawdziwa satysfakcja. Pamiętaj — dym hartuje nie tylko kiełbasy, ale i człowieka!
-
Problem z wybudowaną wędzarnią
SZCZEPAN odpowiedział(a) na Kiejo temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
W takim razie trzeba będzie zorganizować szkolenie z zakresu wędzenia i pokazać możliwości, jakie daje taka wędzarnia. Nasi dziadkowie nie dysponowali nowoczesnym sprzętem, a mimo to potrafili wędzić na zimno właśnie w takich wędzarniach. Oczywiście dymogenerator bardzo ułatwia ten proces, jednak warto pamiętać, że powstał on na wzór naturalnego paleniska — tylko w uproszczonej wersji. Dlatego proszę, nie mówmy, że czegoś się nie da zrobić, bo to najłatwiejsze stwierdzenie, a w praktyce wszystko jest możliwe przy odrobinie wiedzy i zaangażowania. Zdarza się, że uczeń chce być mądrzejszy od mistrza. To dobrze — bo ambicja i ciekawość są motorem rozwoju. Gorzej, gdy zamiast słuchać i uczyć się, zaczyna poprawiać tego, od kogo sam chciał się czegoś nauczyć. Prawdziwa mądrość polega nie na tym, by wiedzieć więcej od mistrza, lecz by umieć wykorzystać jego doświadczenie i dodać do niego coś swojego. Mistrz pokazuje drogę, ale to od ucznia zależy, czy pójdzie nią z pokorą i zrozumieniem, czy z przekonaniem, że wie lepiej — mimo że jeszcze niczego nie spróbował. Bo jak mówi stare przysłowie: „Uczeń, który nie słucha mistrza, uczy się tylko własnych błędów.” -
No to pierwszy raz za mną. Wędlinki uwędzone w dymie między 50 a 60C potem odparzane. Wyszły soczyste, bez okopceń. No i mi smakują jak na pierwszy raz chyba nieźle
-
Problem z wybudowaną wędzarnią
januszfeniks odpowiedział(a) na Kiejo temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Zgodzę się z tym. Wymaga większej uwagi co nie znaczy że trudne. - Wczoraj
-
Dołączył do społeczności: Barteekk
-
Problem z wybudowaną wędzarnią
Pacan Wojciech odpowiedział(a) na Kiejo temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Arkadiusz , ma racje , ta konstrukcja bez DG nie pozwoli na wędzenie na zimno. Mam wędzarnie kanałową , nie mogę uzyskać zimnego wędzenia bez DG. Zbudowałem podobną konstrukcję kiedyś klientowi u niego też mimo prób nie udało się wędzić na zimno z paleniska. -
Problem z wybudowaną wędzarnią
SZCZEPAN odpowiedział(a) na Kiejo temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
W tej wędzarni można przeprowadzić każdy rodzaj wędzenia — zarówno na zimno, jak i na ciepło, a nawet pieczenie. Wszystko zależy od stopnia umiejętności i doświadczenia wędzarza. Wędzarnia z bezpośrednim paleniskiem daje duże możliwości, ale wymaga też wyczucia — „Wędzarnia nie kłamie – kłamie wędzarz, który nie pilnuje ognia.”😀 -
Problem z wybudowaną wędzarnią
arkadiusz odpowiedział(a) na Kiejo temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
W tej wędzarni tak jak stoi nie da się wędzić na zimno. Trzeba zamontować dymogenerator. -
Dołączył do społeczności: encepence
-
Wędliny zacne, chleb też ...Dawid jak opanujesz perfect te działy to następny ,,sery"
-
Problem z wybudowaną wędzarnią
SZCZEPAN odpowiedział(a) na Kiejo temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Bardzo się cieszę, że wędzarnia zaczęła już działać, i gratuluję pięknych kolorów wędzonek! Teraz czeka Cię jeszcze dokładne poznanie swojej wędzarni — warto nauczyć się, jak przebiega wędzenie na zimno, jak przeprowadzać pieczenie oraz jak wędzarnia reaguje na różne warunki. -
Bardzo ładny chleb.
-
Byłem, znaczy trochę pozwiedzałem jak jechałem do Parmy.
-
-
Problem z wybudowaną wędzarnią
Pacan Wojciech odpowiedział(a) na Kiejo temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
"Zrobiłem inaczej , po prostu jest teraz jedna komora, a nie przedzielona rzędem cegieł między jednymi a drugimi drzwiczkami. " Dziękuję ,ze odpowiedziałeś , fajnie ze udało się naprawić i wędzarnia funkcjonuje. Na poprzednich zdjęciach nie widziałem ścianki dzielącej komorę , najprawdopodobniej , samo usunięcie ścianki by sprawiło, że wedzarnia byłaby sprawna.Powodzenia. -
Zrobiłem inaczej , po prostu jest teraz jedna komora, a nie przedzielona rzędem cegieł między jednymi a drugimi drzwiczkami. Wybacz, że pozostawiłem bez odpowiedzi. Problem został rozwiązany. Było dużo pracy, ale już dziś po pierwszej próbie po 'remoncie' uważam, że było warto. Szczególne podziękowania dla użytkownika Szczepan, który skontaktował się ze mną i doradzał mi na bieżąco. Również dziękuję tym, co chcieli mi pomóc i odpowiadali pod moim tematem, wybaczcie, że nie słuchałem wszystkich, ale musiałem obrać jedną wersję Podczas przeróbki, rozebrałem palenisko znajdujące się po prawej stronie, wykułem i wyciągnąłem rurę dymną, a tam gdzie trzymałem drewno do wędzenia, przebiłem się od komory w dół jest teraz palenisko bezpośrednio pod komorą. Zabawy nieco było bo też musiałem zrobić drzwiczki. Ale efekt w tym momencie mnie zadawala. Dodaję kilka zdjęć jak to teraz wygląda.
-
Dołączył do społeczności: Zibi66
-
Dlatego ja robiąc małe ilości dopiekam kiełbasy w piekarniku. Kiełbasy na ruszt, a pod spodem blaszka z gorącą wodą.
-
To samo zauważyłem. Kiedyś to co zostało w kolanku i lejku ręcznie wpychałem do osłonki białkowej. Taka mini kiełbaska. Teraz zrobiłem dwie różne kiełbasy. Drobno mielona dla kolegi którego ojciec ma trzecie zęby, ale ich nie używa 😁 . Grubo mielona już wisi i traci wagę, smak będzie lepszy. Za tydzień powinna być dobra do konsumpcji. Wtedy wstawię zdjęcia i skład surowcowy. Oczywiście jak u mnie to kiełbasa dla leniuszków. 😁 Bo to inna kiełbasa.
-
Dzisiaj Český Krumlov był dreptany a na powrocie do Pl jeszcze może Brno. https://www.relive.com/view/vXOnzNVRm5O Pozdrawiam I do zobaczenia na szlaku.
-
Brawo, superowe. Nie wiem jak jest ze smakiem w takim przypadku z różnym rozdrobnieniem, ale ten sam farsz nabity w cienkie jelito i na w fi 60 powoduje że kiełbasa smakuje nieco inaczej.
-
Dziękuję za cenną radę. Dzięki piękne za miłe słowa.