Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
Za komuny widziałem szynki wędzone w pończochach. Czarne były na wierzchu, potem fachowcy zdejmowali pończochy i już czarne nie było.
-
Chyba że tak😉
-
Już masz zapakowany. 😁
- Dzisiaj
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
quadro555 odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
-
Jaki jest sens wędzić w papierze?
-
Smaki Agi i Grzewloda
Grzewlod odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
SZCZEPAN odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Mam problem z dodawaniem zdjęć, ciągle pojawia się komunikat, że plik jest za duży. -
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
Grzewlod odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Niby po co, jak zaliczysz praktyki u Halusi podczas wypieku smacznych rogalików to będziesz samodzielnym mistrzem tak jak Karol. Zapisz się na zlot bo tylko na zlotach Mistrzyni Halinka prowadzi praktyki. -
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
szrekPL odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Karol ma jakiś zespół? -
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
SZCZEPAN odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
SZCZEPAN odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Salceson to już w tym roku ostatnia produkcja wyrobów podrobowych. Zostały jeszcze szynki i kiełbasy, ale można się pocieszać, że to już finisz i jesteśmy na końcówce pracy. -
Dołączył do społeczności: Malu3ki
-
Dołączył do społeczności: Konrad1973
- Wczoraj
-
Dołączył do społeczności: connex86
-
Ilość wędzonych kiełbas w wędzarni
Robert2008k odpowiedział(a) na Robert2008k temat w Kiełbasy grube
Nigdy tyle nie wkładałem ale znajomy "się podpiął" ze swoimi wyrobami i żeby nie wędzić na 2 razy to skoro się zmieściło to zaryzykowałem. Od razu pomyślałem, że brak koloru to chyba wina za dużego wsadu a "obrączka' na przekroju kiełbasy zrobiła się w wyniku "przewędzenia" dymem, wysuszyło kilka milimetrów w głąb kiełbasy. W miejscach gdzie nie ma koloru przekrój jest Ok a to chyba potwierdza, że nie temperatura był powodem nieudanego zadymiania. Zdjęcie moge podesłać dopiero za kilka dni bo to na ogródku robiłem. -
Jak możesz to zrób zdjęcia i kiełbasy i wędzarni.
-
Przyczyn może być wiele, według mnie za dużo wsadu i być może za słaby przepływ dymu.
-
Ilość wędzonych kiełbas w wędzarni
Robert2008k odpowiedział(a) na Robert2008k temat w Kiełbasy grube
Wsadu było jakies 10 kg na 4 kijach dośc ciasno aczkolwiek jakiś tam prześwit był pomiędzy. Zrębki olcha- dąb, od kilku razy je używałem i nie było większych problemów. Wylot przez komin u góry. Nie wiem jak opisać, stwierdzić ilośc dymu, moim zdaniem było go dośc sporo a kolory brak. Po nabiciu wisiały 12 godz i osuszanie przez ok 1 godzinę do 40 C- były suchutkie. -
Nie podałeś jaka była waga wsadu, oraz jakim drewnem wędziłeś, nasuwa się następne pytanie.... jaka była ilość dymu, gdzie znajduje się wylot dymu w komorze, czy prawidłowo przeprowadziłeś osadzanie oraz osuszanie kiełbas?
-
Cześć, wędziłem dziś dość dużo "towaru". Był prześwit między kiełbasami jednak kolor łapały najbardziej z góry, pomiędzy i dół praktycznie zero. Podkręciłem na max dymienie (wędzarnia elektryczna z dymogeneratorem) i w sumie zepsułem bo zrobiła się na przekroju obwoluta wokół jelita a koloru nadal nic. Czy problem z kolorem spowodowany jest dużą ilością wędzonych kiełbas na jeden raz? Rozmiar wędzarni 50 x 50 cm, wysokość 80 cm. Były 4 kije w środku, 4 godziny wędzenia, temp nie przekroczyła 58 C.
-
-
Dołączył do społeczności: moniaszymczak
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
MariuszB odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Dzięki, faktycznie był wpis.... Teraz sprawa jasna.... mam dostęp do świeżutkich jajek ale pekluję na.... sucho 😁 -
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
szrekPL odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
#7 -
Dopowiem, że należy koniecznie usunąć "uszy" (kości obręczy barkowej). Według mnie również, podczas konsumpcji ości nie są wyczuwalne. Drobne kawałki ości składające się z wapnia miękną lub się wytapiają podczas smażenia.
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
Maxell odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Z tego tematu do archiwum polskiej tradycji. -
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
Grzewlod odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Sekcja pływającego jajka została przeniesiona do Tradycyjnej Masarni u Szczepana👍. Temat słynnego 48h boczku. -
Im drobniej pokroisz tym skuteczniejszy- wg mnie bardzo skuteczny. Musisz dość głęboko przecinać , wyczujesz cięte ości typu Y . Oczywiście tzw żebrowe usuwam w całości odcinając nożem fileciakiem prowadząc właśnie po ościach. W tej części nie ma więcej ości i możesz mu ten element wyciąć i zaserwować . Z mojego doświadczenia smażone dzwonka karpia to taki mocno średni pomysł. Ale co rodzina to inny bigos.
