Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Zastosowałeś prawidłową kolejność,najpierw zapytałeś a później uwędziłeś👍Efekt wędzenia widać na zdjęciu,tak trzymaj
  3. Gratulacje!!💪 To dopiero początek drogi, ale właśnie ten pierwszy krok świadczy o odwadze i chęci tworzenia czegoś własnymi rękami. Nie wszystko musi wyjść idealnie — ważne, że masz pasję, cierpliwość i serce do pracy. Z każdym kolejnym wędzeniem przyjdzie pewność, doświadczenie i prawdziwa satysfakcja. Pamiętaj — dym hartuje nie tylko kiełbasy, ale i człowieka!
  4. W takim razie trzeba będzie zorganizować szkolenie z zakresu wędzenia i pokazać możliwości, jakie daje taka wędzarnia. Nasi dziadkowie nie dysponowali nowoczesnym sprzętem, a mimo to potrafili wędzić na zimno właśnie w takich wędzarniach. Oczywiście dymogenerator bardzo ułatwia ten proces, jednak warto pamiętać, że powstał on na wzór naturalnego paleniska — tylko w uproszczonej wersji. Dlatego proszę, nie mówmy, że czegoś się nie da zrobić, bo to najłatwiejsze stwierdzenie, a w praktyce wszystko jest możliwe przy odrobinie wiedzy i zaangażowania. Zdarza się, że uczeń chce być mądrzejszy od mistrza. To dobrze — bo ambicja i ciekawość są motorem rozwoju. Gorzej, gdy zamiast słuchać i uczyć się, zaczyna poprawiać tego, od kogo sam chciał się czegoś nauczyć. Prawdziwa mądrość polega nie na tym, by wiedzieć więcej od mistrza, lecz by umieć wykorzystać jego doświadczenie i dodać do niego coś swojego. Mistrz pokazuje drogę, ale to od ucznia zależy, czy pójdzie nią z pokorą i zrozumieniem, czy z przekonaniem, że wie lepiej — mimo że jeszcze niczego nie spróbował. Bo jak mówi stare przysłowie: „Uczeń, który nie słucha mistrza, uczy się tylko własnych błędów.”
  5. Dzisiaj
  6. No to pierwszy raz za mną. Wędlinki uwędzone w dymie między 50 a 60C potem odparzane. Wyszły soczyste, bez okopceń. No i mi smakują jak na pierwszy raz chyba nieźle
  7. Zgodzę się z tym. Wymaga większej uwagi co nie znaczy że trudne.
  8. Wczoraj
  9. Arkadiusz , ma racje , ta konstrukcja bez DG nie pozwoli na wędzenie na zimno. Mam wędzarnie kanałową , nie mogę uzyskać zimnego wędzenia bez DG. Zbudowałem podobną konstrukcję kiedyś klientowi u niego też mimo prób nie udało się wędzić na zimno z paleniska.
  10. W tej wędzarni można przeprowadzić każdy rodzaj wędzenia — zarówno na zimno, jak i na ciepło, a nawet pieczenie. Wszystko zależy od stopnia umiejętności i doświadczenia wędzarza. Wędzarnia z bezpośrednim paleniskiem daje duże możliwości, ale wymaga też wyczucia — „Wędzarnia nie kłamie – kłamie wędzarz, który nie pilnuje ognia.”😀
  11. W tej wędzarni tak jak stoi nie da się wędzić na zimno. Trzeba zamontować dymogenerator.
  12. Toyota
  13. Wędliny zacne, chleb też ...Dawid jak opanujesz perfect te działy to następny ,,sery"
  14. Bardzo się cieszę, że wędzarnia zaczęła już działać, i gratuluję pięknych kolorów wędzonek! Teraz czeka Cię jeszcze dokładne poznanie swojej wędzarni — warto nauczyć się, jak przebiega wędzenie na zimno, jak przeprowadzać pieczenie oraz jak wędzarnia reaguje na różne warunki.
  15. Bardzo ładny chleb.
  16. BazylWidzew

    Turystyka

    Byłem, znaczy trochę pozwiedzałem jak jechałem do Parmy.
  17. bilu72

    Turystyka

    Brno-Czechy https://www.relive.com/view/v26Mz8PBREq Pozdrawiam I do zobaczenia na szlaku
  18. "Zrobiłem inaczej , po prostu jest teraz jedna komora, a nie przedzielona rzędem cegieł między jednymi a drugimi drzwiczkami. " Dziękuję ,ze odpowiedziałeś , fajnie ze udało się naprawić i wędzarnia funkcjonuje. Na poprzednich zdjęciach nie widziałem ścianki dzielącej komorę , najprawdopodobniej , samo usunięcie ścianki by sprawiło, że wedzarnia byłaby sprawna.Powodzenia.
  19. Zrobiłem inaczej , po prostu jest teraz jedna komora, a nie przedzielona rzędem cegieł między jednymi a drugimi drzwiczkami. Wybacz, że pozostawiłem bez odpowiedzi. Problem został rozwiązany. Było dużo pracy, ale już dziś po pierwszej próbie po 'remoncie' uważam, że było warto. Szczególne podziękowania dla użytkownika Szczepan, który skontaktował się ze mną i doradzał mi na bieżąco. Również dziękuję tym, co chcieli mi pomóc i odpowiadali pod moim tematem, wybaczcie, że nie słuchałem wszystkich, ale musiałem obrać jedną wersję Podczas przeróbki, rozebrałem palenisko znajdujące się po prawej stronie, wykułem i wyciągnąłem rurę dymną, a tam gdzie trzymałem drewno do wędzenia, przebiłem się od komory w dół jest teraz palenisko bezpośrednio pod komorą. Zabawy nieco było bo też musiałem zrobić drzwiczki. Ale efekt w tym momencie mnie zadawala. Dodaję kilka zdjęć jak to teraz wygląda.
  20. quadro555

    Wyroby Woytasa

    Dlatego ja robiąc małe ilości dopiekam kiełbasy w piekarniku. Kiełbasy na ruszt, a pod spodem blaszka z gorącą wodą.
  21. To samo zauważyłem. Kiedyś to co zostało w kolanku i lejku ręcznie wpychałem do osłonki białkowej. Taka mini kiełbaska. Teraz zrobiłem dwie różne kiełbasy. Drobno mielona dla kolegi którego ojciec ma trzecie zęby, ale ich nie używa 😁 . Grubo mielona już wisi i traci wagę, smak będzie lepszy. Za tydzień powinna być dobra do konsumpcji. Wtedy wstawię zdjęcia i skład surowcowy. Oczywiście jak u mnie to kiełbasa dla leniuszków. 😁 Bo to inna kiełbasa.
  22. bilu72

    Turystyka

    Dzisiaj Český Krumlov był dreptany a na powrocie do Pl jeszcze może Brno. https://www.relive.com/view/vXOnzNVRm5O Pozdrawiam I do zobaczenia na szlaku.
  23. Brawo, superowe. Nie wiem jak jest ze smakiem w takim przypadku z różnym rozdrobnieniem, ale ten sam farsz nabity w cienkie jelito i na w fi 60 powoduje że kiełbasa smakuje nieco inaczej.
  24. Woytas

    Wyroby Woytasa

    Dziękuję za cenną radę. Dzięki piękne za miłe słowa.
  25. Grubo ładniejsza jak dla mnie...
  26. szrekPL

    Wyroby Woytasa

    Czyli zrobiłeś świąteczną Woytasa Bardzo ładna kiełbaska, nic nie sknociłeś tak to już jest przy podpiekaniu, trzeba się z tym liczyć. Osobiście wolę podpiekaną
  27. Niedzielne śniadanko
  28. 👍
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.