Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. Maxell

    Maxell

    Moderatorzy


    • Punkty

      1

    • Postów

      46 155


  2. Kruszynka

    Kruszynka

    **VIP**


    • Punkty

      1

    • Postów

      3 831


  3. Bagno

    Bagno

    Technolog Wędzarniczej Braci


    • Punkty

      1

    • Postów

      6 485


  4. Atleast

    Atleast

    Użytkownicy


    • Punkty

      1

    • Postów

      2


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 02.01.2024 uwzględniając wszystkie działy

  1. W Polsce obowiązuje swoboda działalności gospodarczej. Dlatego w sklepie specjalistycznym zatrudnione są osoby ( brak prawnych wymagań ), które nie mają wykształcenia w zakresie znajomości towaroznawstwa mięsa i przetworów mięsnych. Nie dawno byłem świadkiem jak sprzedawca oferował klientce nieobrobiony m. trójgłowy ( łopatka) jako tzw. myszka. Nic na to nie poradzimy. Chyba, że większość klientów będzie wykazywała się znajomością towaroznawstwa mięsnego, wówczas nauczymy personel sklepów mięsnych właściwego rozróżniania elementów mięsnych.
    1 punkt
  2. Nie bardzo rozumiem jaki cel ma ta dyskusja. Doskonale wiem, co potrzebne jest do organizacji kursu. Nie wiem tylko, dlaczego akurat Ty wypowiadasz się w tym temacie, który właściwie Ciebie nie powinien dotyczyć. To ja, byłem współorganizatorem naszej SDM i pozwolisz, bez obrazy,, że w kwestii jej dalszego działania, będę prowadził rozmowy z osobami, które ze mną ją zakładały kilkanaście lat temu -Andrzejem i DZIADKIEM. Ja również, w odpowiednim czasie udzielę stosownych informacji dotychczasowym i przyszłym absolwentom naszej SDM na temat jej aktualnego statusu. Zarówno rozpoczęcie zajęć w szkole, jak i ewentualne przyczyny ich zakończenia muszą po prostu zostać wyjaśnione. To chyba zrozumiałe, po tak długiej współpracy. O tym już zresztą pisałem wcześniej. Nie będę uczestniczył w dalszej dyskusji do czasu, kiedy będę mógł podzielić się konkretnymi informacjami. Pozdrawiam wszystkich absolwentów SDM, oraz wszystkich tych, którzy z niecierpliwością czekają na rozpoczęcie szkoleń. Bądźmy dobrej myśli.
    1 punkt
  3. Pomimo zamarcia tematu i braku w 150 postach jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy warto, a jeśli tak/nie to dlaczego - wykonam kalkulację, która da pogląd czy iść w ocieplenie komory wędzarniczej i jakie straty mocy (w tym wypadku ciepła) mają poszczególne wędzarnie w zależności od budowy ścian. Kalkulacja została wykonana przy użyciu wiedzy zdobytej na fizyce budowli, w tym przypadku izolacyjności cieplnej określonych przegród budowlanych. Wiadomo, że lwia część ciepła ucieka z dymem i nie tylko ścianami, jednak da to pogląd na sytuację oraz jak się plasują poszczególne rodzaje ścian między sobą. Tutaj rozpatruję ile ciepła ucieknie przez poszczególne typy ścian, pomijając inne aspekty. Myślę że temat szczególnie przypadnie użytkownikom wędzarni elektrycznych, gdzie każdy Wat się liczy Warunki brzegowe do powyższego zagadnienia to: 1.Budowa ścian wędzarni, przyjęto 4 warianty: A. Ściany z blachy - przyjęto 1 mm dla prostszej kalkulacji. B. ściany z desek/szalówki z drewna iglastego (świerk sosna) o grubości ok. 20 mm. C. Ściana trójwarstwowa - wewnątrz sosna 20 mm, następnie pustka powietrzna >15mm oraz deska dębowa 20 mm na zewnątrz. D. Ściana trójwarstwowa z wełną - czyli sosna 20 mm, 5 cm wełny i deska dębowa 20 mm. 2. Wędzarnia o komorze wędzarniczej o rzucie 0,8 m x 0,8 m i wysokości 1,2 m - taka średnia. 3. Temperatura wewnętrzna 50'C, na zewnątrz -10'C - w miarę skrajny przypadek, wiadomo jeśli różnica temperatur będzie mniejsza to i straty będą mniejsze ale coś trzeba przyjąć. Nie rozpisuję dokładnych obliczeń, jednak podam poszczególne dane kalkulacyjne, które otrzymałem w trakcie obliczeń, a mianowicie: Całkowity opór cieplny przegrody [m2K/W]: A. 0,17 B. 0,30 C. 0,56 D. 1,64 Daje to współczynnik przenikania poszczególnych przegród [W/(m2K]: A. 5,88 B. 3,39 C. 1,80 D. 0,61 Uwzględniając że powierzchnia wymiany ciepła wszystkich 4 ścian wynosi: 4 x 0,8 m x 1,2 m = 3,84 m2 oraz różnica temperatur 60'C otrzymujemy stratę ciepła na poziomie: A. 1355 W (komora z blachy 1 mm) B. 781 W (komora z desek sosnowych) C. 414 W (komora z pustką powietrzną, deski sosnowe i dębowe) D. 140 W (komora z desek dębowych i sosnowych, wełna 5 cm) Powyższe wyniki obrazują jakie straty ciepła mamy przez ściany naszych wędzarni. Odpowiedź z jakiego materiału i jak wykonać ścianę pozostawiam już Wam
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.