Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. quadro555

    quadro555

    Użytkownicy


    • Punkty

      3

    • Postów

      1 978


  2. szrekPL

    szrekPL

    **VIP Junior**


    • Punkty

      3

    • Postów

      2 612


  3. nestor

    nestor

    Użytkownicy


    • Punkty

      1

    • Postów

      1 160


  4. Radek.

    Radek.

    **VIP-Organizator**


    • Punkty

      1

    • Postów

      3 380


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 03.02.2024 w Odpowiedzi

  1. Niecałe dwa tygodnie i ubytek na pętku kontrolnym z 420 do 300-tu gramów. Teraz woreczki i do lodówki.😁
    2 punkty
  2. Do tego jeszcze kiełbasa ,,Krakowska parzona lub pieczona sucha" przepis ze strony ale nie wiem czyj jest, w alfabetycznym spisie wrzuconym ostatnio przez Maxella poz 34, przekrojoną wrzucę w innym terminie
    2 punkty
  3. Ja daję czarny oraz nieduży dodatek białego. Sam biały jest jak dla mnie za bardzo aromatyczny. Jakedna z produkcji
    1 punkt
  4. Dzisiejsze cukierki.
    1 punkt
  5. SUROWIEC -słonina z dzika PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -jakakolwiek mieszanka przypraw do słoniny najlepiej ze wschodu (Ukraina -Białoruś ). Taka przyprawa najczęściej jest z solą więc dajemy jej 20g/kg. Natomiast jeżeli jest bez soli bo takie też bywają lecz jest ich zdecydowanie mniej i ciężko je zdobyć to takiej przyprawy dajemy 2-3 g/kg i soli 18 g/kg .Tak samo postępujemy jeżeli używamy jakiś innych przypraw co lubimy, wtedy też dajemy 18 g/kg soli i swoje przyprawy w zależności od swoich upodobań -trzy ząbki czosnku na kg słoniny -puszki, słoiki zamykarka do puszek Ps. Proszę się nie sugerować słoniną WP tam soli idzie znacznie więcej więc do dzika zalecam dawać tyle co napisałem w przepisie. WYKONANIE Płaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko do słoików układamy pod gwint. Obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami, które mamy użyć. Osobiście miałem przyprawę ukraińską jest to mieszanka przypraw z solą. Takie przyprawy zalecam użyć w ilości 20 g/kg. Natomiast jeżeli używamy soli i przypraw osobno to soli 18 g/kg, a przyprawy to już według siebie. Układamy ściśle w słoikach lub puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 1-2 dni w lodówce w temp.4-8 stopni. Następnie sterylizujemy w szybkowarze przez 60 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i gdy spadnie ciśnienie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie około 60 min. Dalsze wychładzanie robimy w lodówce.Wyrób jest delikatny i mięciutki można nawet posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim dobrym trunkiem procentowym:)
    1 punkt
  6. Lisiecka super kiełbaska. Foto rzeczywiście trochę mylące, co nie zmienia faktu, że wygląda bardzo apetycznie Brawo Też daję pieprz biały, ale kiedyś czarny. Biały nadaje fajny smaczek. Ale to już rzecz w smaku każdego z nas. Flokuję każde pętko w celach praktycznych, Kwestia pakowania i „rozdawnictwa” Taka w zwoju wygląda jak oryginał
    1 punkt
  7. Wolne i ładna pogoda, w takich pięknych okolicznościach przyrody powstała kiełbasa LIsiecka wg Kostka
    1 punkt
  8. Zakrętki słoikowe posiadają wewnątrz szkodliwy plastik.Dlatego kontakt z gorącą żywnością nie jest wskazany.
    1 punkt
  9. W tym przypadku należy sie zastanowić, czy warto zabezpieczać żywność trzykrotną pasteryzacją (tyndalizacja)? Polecam sterylizację przy założeniu współczynnika sterylizacji Fo > 8.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.