Słodzony mus jeżynowy
Pierwsze, największe owoce jeżyn zbieramy obecnie, w I połowie lipca. Należy zbierać owoce dojrzałe, które praktycznie same już spadają. Po ich zbiorze delikatnie „kąpiemy” w wodzie, aby ich nie uszkodzić i nie spowodować ubytku soku, jednocześnie pozbawiając nieuniknionych podczas zbioru zanieczyszczeń.
Kolejne etapy postępowania:
1. rozdrobnić przy użyciu blendera
2. podgrzać (mieszając, aby masa się nie przypaliła) do temperatury 45 – 50 °C,
gdyż dopiero po podgrzaniu przecieranie będzie dokładniejsze
3. przetrzeć przez drobne sitko perlonowe (nie metalowe!) w celu usunięcia
pestek
4. dodać cukier w ilości 0,5 kg (lub mniej) na 1 litr odpestczonego przecieru
5. podgrzać (mieszając) do zagotowania i jednocześnie przygotowując wyparzo-
ne słoiczki oraz ich pokrywki
6. napełnić słoiczki, dokładnie zakręcić i wystudzić
Taki mus jest wyjątkowo smaczny i niepowtarzalny. Świetnie się nadaje
do polania lodów, budyniu, kisielu a nawet ciasta, co doda wyjątkowego smaku
i aromatu.