Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. Maxell

    Maxell

    Moderatorzy


    • Punkty

      8

    • Postów

      46 155


  2. karolszymczak

    karolszymczak

    Prezes Klubów KPP i KPPS


    • Punkty

      1

    • Postów

      17 331


  3. sonicsquad

    sonicsquad

    Użytkownicy


    • Punkty

      1

    • Postów

      231


  4. Grzewlod

    Grzewlod

    ***SUPER VIP***


    • Punkty

      1

    • Postów

      4 282


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 29.08.2024 uwzględniając wszystkie działy

  1. Nie wiem czy można proponować?Ja proponuję koleżankę Renięs
    1 punkt
  2. ROLADA Z BOCZKU FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM. Składniki mięsne: 1. Płat ładnego, przerośniętego boczku. 2. Mięso z łopatki - 0,5 kg 3. Mięso z golonki - około 0,5kg. Przyprawy: 1. Pieprz czarny grubo zmielony, 2. Czosnek granulowany, 3. Czosnek niedźwiedzi, 4. Gorczyca ziarno, 5. Przyprawa husarska, 6. Majeranek, 7. Płatki papryki 8. Peklosól – 21 g/kg Nie podaję ilości, gdyż każdy użyje tych, lub innych, według swego gustu smakowego. Sposób wykonania: Boczek nacieramy peklosolą w dawce 21 g/kg i zamykamy w próżni, przenosimy do lodówki. Mięsa z łopatki i golonki tniemy w kostkę i peklujemy ta sama dawką peklosoli i umieszczamy w lodówce. Peklowanie na sucho wszystkich mięs trwa 4 dni. Po upływie 4 dni boczek kroimy tak żeby uzyskać cienki płat, a mięso mielimy razem na sicie makowym. Boczek doprawiamy ulubionymi przyprawami. Ja dałem między innymi: pieprz grubo mielony, czosnek, czosnek niedźwiedzi, gorczyca ziarno, przyprawa husarska, majeranek, papryka płatki. Mięso mielone również doprawiam tymi przyprawami z dodatkiem wody i wyrabiam jak na kotlety mielone do czasu, aż masa będzie kleista. Następnie płat boczku pokrywam masą mięsną i dokładnie roluję. Obwiązuję ściśle sznurkiem wędzarniczym i zawijam w folię celulozową. Następnie wkładam w siatkę wędzarniczą i odwieszam w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny. Po tym czasie osuszam w wędzarni i wędzę w temperaturze około 55 stopni do koloru. Po uwędzeniu parzę do osiągnięcia 72 stopni w środku wyrobu. Pozostawiam w chłodnym miejscu do wystygnięcia. Smacznego Bogumił Sztuczka
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.