Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 25.10.2024 w Odpowiedzi

  1. Trochę karpia zadymiłem.
    4 punkty
  2. Trzeba jeszcze trochę popracować 😉 Piersi z indyka
    3 punkty
  3. Żeby nie było, że nic nie robię. To kolejna porcja golonki wg MB, z września.
    3 punkty
  4. Pisałem o tym wielokrotnie, czasem trafiałem na ścianę ale skoro ktoś chce inaczej wędzić to czemu nie .
    2 punkty
  5. Już można Wprawdzie wirtualnie, ale można
    2 punkty
  6. Racja.Ja robę tak.Kupioną , poszatkowaną kapustę w worku foliowym wysypuję warstwowo przesypując solą do dużego pojemnika tak żeby można ją było w tym pojemniku wymieszać. Lekko mieszam , ale nie ubijam. Czekam aż kapusta zmięknie i puści sok. Wtedy dopiero jeszcze raz dokładnie mieszam i przekładam do docelowego pojemnika warstwami i każdą warstwę ubijam oddzielnie. Na koniec ubijam jeszcze raz kładę granitową pokrywę dopasowaną do pojemnika i jeszcze dociskam rękoma
    2 punkty
  7. 1 punkt
  8. Tylko tak👍 podpowiem, że dobrze jest potraktować rybę wrzątkiem po skórze tylko delikatnie z wyczuciem żeby nie zdenaturować białek. Śluz schodzi idealnie w postaci "mlecznego gluta". Tylko mleko, woda nie ma składników które są w mleku.
    1 punkt
  9. Jednym ze sposobów tzw powierzchniowy to czyścisz skórę ze szlamu do czystego/ szarego lub żółtego / , potem moczysz w czystej wodzie lub mleku kilka do kilkunastu godzin.
    1 punkt
  10. Wcale nie jesteś 😉😁 sól była na 1kg , a cebula była zeszklona na oleju ze szprotek, proponuję po wymieszaniu spróbować na smak(ryż był niesolony więc też trochę zabierze ), my nie jesteśmy słonolubni więc była bardzo niewielka korekta soli na +
    1 punkt
  11. A ja dzisiaj, pikantna sałatka z ryb karpiowatych.
    1 punkt
  12. No więc odnośnie golonki, wycięta kość a mięsko zapeklowane, 20g peklosoli na kg, z przypraw pieprz młotkowany i czosnek suszony do środka oraz w płatkach na zewnątrz dla większej piękności w zasadzie, Golonka poszła w worek zamknięty próżniowo i praskę. temp parzenia 82-85 °C a czas 6,5 godz. Ryż do paprykarza tym razem użyłem krótko ziarnistego do sushi w stosunku 1 : 1,5 (woda) czas gotowania 7 minut, ilość 200g suchego nie ugotowanego . Po ugotowaniu było prawie 0,45kg Tak zrozumiałem więc tak dodałem, w poprzednim przepisie BonAira było 100g(suchego) na 300g ryby więc to wziąłem za wzór.
    1 punkt
  13. Nikt nie robi takiego porównania... 😊
    1 punkt
  14. A bo to prawda😁z hodowli zawsze walą granulatem. Żeby pozbyć się tego smaku to ryba musi "odpić" a na to trzeba czasu. Najlepsze bialko to z natury, pakuj patyki i na Wistule po Lechy.
    1 punkt
  15. Wg.mnie słabo ubiłeś(deptałeś)Przed włożeniem kapusty do kiszenia dobrze jest wcześniej ją wstępnie posolić.Chyba że towar jest felerny jak to czasem bywa też z mięskiem kupowanym z nie pewnego źródła.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.