Szczęśliwego Nowego Roku!
Pierwsze wędzenie w tym roku już za mną 😜
Kiełbaska z okrawek.
Z rozbioru polędwic na lonzino zostało mi trochę mięsa, dołożyłem boczku i wymieszałem kiełbaskę.
Nadziałem w jelita baranie 26+, uwędziłem i sparzyłem.
Skład na 5kg:
IIwp - okrawki z rozbioru polędwic (bez mizdry) - 3kg
IIwp - boczek - 1.5kg
IIIwp - warkocze z rozbioru polędwic - 0.5kg
Peklosól - 18g/kg
Pieprz czarny - 1g/kg
Pieprz biały - 0.5g/kg
Kolędra mielona - 0.5g/kg
Gałka mielona - 0.5g/kg
Gorczyca - 0.5g/kg
Mięso kroimy na kawałki i peklujemy 48h.
Mielimy warkocz na 2.5mm - 3mm sitku, a resztę na 6mm.
Do warkocza dodajemy 180ml wody i przyprawy i mieszamy.
Mieszamy II wp do kleistości i dodajemy III wp.
Nadziewamy ściśle jelita i odkręcamy kiełbaski ok 30cm.
Wędzimy na gorąco do koloru i parzymy.