Skocz do zawartości

Ranking

  1. Maxell

    Maxell

    Moderatorzy


    • Punkty

      1

    • Postów

      46 045


  2. @halusia@

    @halusia@

    ***SUPER VIP***


    • Punkty

      1

    • Postów

      11 003


  3. januszfeniks

    januszfeniks

    **VIP**


    • Punkty

      1

    • Postów

      2 107


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 03.01.2025 uwzględniając wszystkie działy

  1. Widze że nie umieściłem prac końcowych wiaty z grillem. Poprawiam się. I kilka zdjęc z pokazu wędliniarskiego.
    1 punkt
  2. Wielka Brytania Racje żywnościowe wydawane żołnierzom brytyjskim na początku II wojny światowej były niemal identyczne jak te wydawane podczas I wojny światowej. Podstawą były „bully beef”, „M & V” (meat and vegetable stew), herbatniki i herbata, czasem z dodatkiem czekolady. Bully Beef Bully beef to wołowina peklowana z niewielką ilością żelatyny. Oficjalnie nazywana „konserwowanym mięsem”. Jest to jedna z najstarszych form żywności w puszkach, którą wydawano wojskom brytyjskim od czasu wojen burskich. Większość wołowiny typu bully była (i nadal jest) produkowana w Ameryce Południowej. Podczas obu wojen światowych najpopularniejsza była marka Fray Bentos z Urugwaju. M & V Podczas I wojny światowej firma Maconochie Brothers opracowała gulasz z konserw mięsno-warzywnych, zwany przez wojska „M & V”. Można go było jeść na zimno, ale było znacznie smaczniejsze na gorąco. Herbatniki Herbatniki wydawane żołnierzom były niesolone, twarde i suche. Swój rodowód wywodziły z ciastek używanych od wieków na statkach i okrętach. Dzięki przechowywaniu w zapieczętowanej metalowej puszce zachowywały przez długi okres swe właściwości spożywcze. Aby je przeżuć żołnierze moczyli herbatniki w wodzie lub herbacie. Herbata Brytyjczycy piją herbatę z mlekiem i cukrem. Ze względów praktycznych w warunkach polowych nie było jednak możliwości dostarczenia świeżego mleka. Rozwiązaniem były wydawane puszki słodzonego, skondensowanego mleka. Czekolada Racje czekoladowe były mało słodkie i rzadko zawierały mleko, zarówno ze względu na jego niedobory, jak i na chęć ograniczenia możliwości jej stopienia się. Bogatą w kalorie czekoladę często dodatkowo wzbogacano witaminami. Racja chlebakowa Racja chlebakowa najczęściej wydawana była podczas ćwiczeń terenowych i składała się z prostej kanapki z mięsem lub serem i grubo krojonym chlebem posmarowanym masłem lub margaryną. Czasami zamiast tego podawano placek mięsny lub pasztecik. Częstym dodatkiem do tej racji był kawałek keksa lub jabłko. Racja 24-godzinna Racja 24-godzinna była również nazywana racją inwazyjną lub szturmową. Składała się z kartonowego pudełka, które mieściło się w większej połowie menażki. Pudełko pokrywano woskiem, by uodpornić je na warunki atmosferyczne. Jak wskazuje nazwa, jego zawartość miała zapewnić wystarczającą ilość kalorii na jeden dzień. Opakowanie zawierało tak zwany „blok mięsny”, sprasowany kawałek odwodnionego mięsa lub „blok owsiany”. Oba produkty po skruszeniu gotowano w wodzie. W zestawie znajdowały się również: paczka suszonej herbaty, cukier, mleko w proszku, mała paczka herbatników, czekolada, landrynki, sól i kilka arkuszy papieru toaletowego. Dwie 24-godzinne racje żywnościowe były zwykle wydawane na początku operacji, razem z małą, składaną kuchenką na paliwo stałe, znaną powszechnie jako „Tommy Cooker”. Racja 24-godzinna Składniki Waga w uncjach Waga w gramach (w przybliżeniu) Biscuity (suchary – 10 sztuk) 9 270 Owsianka (2 kostki) 3,5 105 Mieszanka herbaty, mleka i cukru 2 60 Kostka mięsna 4 120 Czekolada (dwie tabliczki) 4 120 Czekolada witaminowa (jedna tabliczka) 2 60 Landrynki 4 120 Ekstrakt mięsny w kostkach 0,5 15 Sól 0,5 15 Cukier 0,25 7,5 Racja złożona („Compo”) Racja złożona, powszechnie znana jako „Compo”, miała być podstawową metodą zaopatrywania żołnierzy w polu do czasu, aż bezpiecznie można było uruchomić kuchnię polową. Zapakowana była w drewnianą skrzyknę a jej zawartość miała wystarczyć dla 14 mężczyzn przez 24 godziny. „Compo” miało kilka różnych wersji , oznaczonych właściwymi typami od A do G (z herbatnikami) i typami 1, 2 i 3 (bez herbatników). Typ F zawierał 12 puszek „konserwowanego mięsa” (bully beef). Pozostałe rodzaje zawierały od 10 do 14 puszek produktów mięsnych np.: zapiekanki z cynaderek, steku i podrobów, gulaszu irlandzkiego, duszonego steka, ogonówki z fasolą lub mięsa z warzywami. Standardowo w każdej skrzynce znajdowała się puszka herbaty rozpuszczalnej, czekolada, landrynki, sól, margaryna, mydło, papier toaletowy i papierosy. Inne produkty występowały wymiennie: kiełbaski, bekon, mielonki, fasolka po bretońsku, sardynki, owoce, warzywa, zupy zagęszczone, łosoś, dżem, ser i budynie. Racja menażkaowa Racja menażkowa była zaimprowizowaną wersją racji chlebakowej lub 24-godzinnej. Kilka mniejszych puszek, które zwykle znajdowały się w skrzynce Compo, było rozprowadzanych indywidualnie i przechowywanych w menażce wewnątrz małego opakowania. Racja awaryjna Racja awaryjna była ostatnią deską ratunku i można ją było spożywać tylko wtedy, gdy nie było innej żywności. Składała się z małej, zamkniętej puszki zawierającej wyjątkowo gęstą tabliczkę czekolady wzbogaconą witaminami. Na puszce wytłoczono ostrzeżenie, że może być użyta jedynie na rozkaz oficera. Racja miała 800 kcal. wartości odżywczych. Świeża racja polowa Składniki Waga w uncjach Waga w gramach (w przybliżeniu) lub Mięso mrożone 8 240 Mięso mrożone bez kości 6 180 Konserwy mięsne 6 180 Tłuszcz do gotowania 5/7 150/210 lub Chleb 12 360 Suchary 9 270 Herbata 0,5 15 Kakao 0,25 7,5 Cukier 3,5 105 Mleko skondensowane 4 120 Margaryna 1,75 52,5 Łosoś 0,4 12 Ser 1 30 Suszone owoce 0,85 25,5 lub Ziemniaki świeże 16 480 Ziemniaki w puszkach 8 240 lub Jarzyny świeże 8 240 Jarzyny suszone 2 60 Jarzyny w puszkach 4 120 Mąka, ryż lub mąka owsiana 3 90 lub Bekon 3 90 Kiełbaski w puszkach 4 120 Bekon w puszkach 2,5 75 Mięso obiadowe 2,5 75 Dżem 1,5 15 45 Brytyjski ekwipunek z okresu II wojny światowej Polowe stanowisko kuchni pod Tobrukiem. Na zaimprowizowanych półkach wykonanych z drewnianych skrzyń leżą kartony z racjami żywnościowymi, konserwy mięsne, pieczywo oraz brytyjskie menażki, 1941 r. (MWB/D/1221) Personel 331. piekarni polowej, Ankona 1944 r. (MWB/D/1318) Personel 331. piekarni polowej, II wojna światowa (MWB/D/1320) Uczestnicy kursu piekarskiego Polskie Siły Zbrojne na Zachodzie, II wojna światowa (MWB/D/1319) Władysław Anders wizytuje kuchnię w 6. Lwowskiej Brygady Piechoty, II wojna światowa (MWB/D/1705) Żołnierze Armii Polskiej na Środkowym Wschodzie. Dwaj siedzący żołnierze trzymają brytyjskie menażki, II wojna światowa (MWB/D/1782) Posiłek w namiocie, II wojna światowa (MWB/D/1502) Żołnierze 1. Pułku Ułanów Krechowieckich spożywają wspólny posiłek przed namiotem, II wojna światowa (MWB/D/2257) Wydawanie posiłku z termosów żołnierzom 2. Korpusu Polskiego w czasie walk we Włoszech, II wojna światowa (MWB/D/4587) Żołnierze 1. Pułku Ułanów Krechowieckich spożywają alkohol, II wojna światowa (MWB/D/2258) Wydawania racji wody. Zgromadzeni posiadają francuski ekwipunek: kubki mle. 1865, menażki mle. 1852, manierki mle. 1935. Woda wydawana jest z dużych 5 litrowych menażek (Marmite dit Bouthéon), II wojna światowa (MWB/D/5150) Król Jerzy VI i gen. Władysław Sikorski wizytują Żołnierzy Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie. Żołnierze wyekwipowani są w brytyjski ekwipunek w tym manierki Mark VII, II wojna światowa (MWB/D/5058) Przygotowanie posiłku przez żołnierzy Armii Polskiej na Wschodzie, II wojna światowa (MWB/D/5174) Puszka po peklowanej wołowinie marki Fray Bentos z Urugwaju, lata 30. – 40. XX w. Opakowanie po racji 24-godzinnej, II wojna światowa Opakowanie po racji 24-godzinnej, II wojna światowa Brytyjska racja awaryjna, 1944 r. Brytyjska racja awaryjna, 1944 r. Opakowanie herbaty, II wojna światowa Opakowanie cukierków, 1943 r. Opakowanie papierosów, II wojna światowa
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.