Skocz do zawartości

Ranking

  1. Maxell

    Maxell

    Moderatorzy


    • Punkty

      9

    • Postów

      46 045


  2. ReniaS

    ReniaS

    **VIP**


    • Punkty

      7

    • Postów

      2 320


  3. Muski

    Muski

    **VIP**


    • Punkty

      3

    • Postów

      12 094


  4. szrekPL

    szrekPL

    **VIP Junior**


    • Punkty

      3

    • Postów

      2 465


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 06.01.2025 w Odpowiedzi

  1. Tradycyjnie paczusie w styczniu ukulane...😁
    6 punktów
  2. Tak Tak widziałem te fantastyczne dzieła na fotach nawet mam zapisane przepisy, odnoszę wrażenie że rogaliki Halusi to jak opłatek na wigilii, trzeba będzie koniecznie spróbować na jakimś spotkaniu...😊
    2 punkty
  3. Piotrze , są takie dwie siostry na tym Forum ......towarzystwo zawsze na zlotach błaga o rogaliki albo inne smakołyki. A widziałeś obrazy Reni ? Zwiedziłem trochę galerii sztuki To dzieła z sercem i perspektywą tak jak te pączusie
    2 punkty
  4. Koniecznie, choćby na same rogaliki 😊
    1 punkt
  5. Dziękuję Ja piekę z tego przepisu: PĄCZKI: 1000 g mąki pszennej 500 ml ciepłego mleka 100 g świeżych drożdży 6 żółtek + 1 jajko 110 g cukru 3 łyżki spirytusu 100 g masła szczypta soli olej rzepakowy do smażenia Dodatkowo: marmolada lub dżem do nadziania pączków, cukier puder i woda na lukier lub cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Mąkę przesiewam przez sito. Z 200g mąki, mleka, łyżki cukru i drożdży robię zaczyn i odstawiam, aby zaczął pracować (konsystencja gęstej śmietany). Żółtka ubijam z cukrem na gładką, jasną i puszystą masę. Masło rozpuszczam i zostaw do ostudzenia. Do mąki dodaję szczyptę soli, zaczyn drożdżowy, spirytus i żółtka z cukrem. Wyrabiam ciasto Stopniowo dodaję ostudzone masło i wyrabiam ciasto, aż masło się z nim połączy. Przykrywam ciasto i odstawiam na ok. godzinę do wyrośnięcia (najlepiej w naczyniu wysmarowanym odrobiną oleju).
    1 punkt
  6. Bardzo ładne pączusie... Czy one są z przepisu Abratka czy innego ?
    1 punkt
  7. A miałam znowu się zaprosić na kawę Reniu 😅 W sumie zapomiałam że to już czas na pączki....wyprzedziłaś mnie Ciociu.😋
    1 punkt
  8. Renia cieszy widok, są wspaniałe 👍👌 lecz na ich widok nie dostaję ślinotoku ponieważ "męczymy" jeszcze pączki które "ukulaliśmy" 3 dni temu 😉 🙂 Wiesz, Renia napompowała je helem dlatego uniosły się pod sufit 😉
    1 punkt
  9. Piękne Tylko zastanawia mnie dlaczego na pierwszym zdjęciu są do sufitu przyczepione
    1 punkt
  10. @Reniu, Skazujesz mnie na podwójne katusze Tylko taka sarenka jak Ty może je wcinać
    1 punkt
  11. No piękne z klasyczną obwódką
    1 punkt
  12. Jak ja uwielbiam pączki 😋, piękne.
    1 punkt
  13. Ale śliczne!
    1 punkt
  14. 1 punkt
  15. Ja jak się zdecyduję to dokońca następnej wiosny się zejdzie . Zastanowię się jeszcze bo może dopiero jesienią zacznę wtedy kilka miesięcy sezon mi się wydłuży. Dziękuję 👍.
    1 punkt
  16. Nabrałeś rozpędu tak trzymaj👍. Ja obecnie mam chwilę przerwy znając siebie pewnie niebawem jakieś nowe salami zmajstruję może jeszcze coś z calomięśniowych trafi na warsztat. Obecnie rozglądam się za odpowiednim surowcem. Czy salami z zielonym pieprzem nadzialeś w kątnice wp. czy wł. a może to galancie jelita wł. ?
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.