Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. MIRKON

    MIRKON

    Użytkownicy


    • Punkty

      4

    • Postów

      1 983


  2. quadro555

    quadro555

    Użytkownicy


    • Punkty

      1

    • Postów

      1 978


  3. Jadwinia - Yerba

    Jadwinia - Yerba

    ***SPONSOR JUBILEUSZU***


    • Punkty

      1

    • Postów

      1 249


  4. Maxell

    Maxell

    Moderatorzy


    • Punkty

      1

    • Postów

      46 155


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 03.04.2025 w Odpowiedzi

  1. fotki pokazują, że nie zmarnowałeś kasy
    1 punkt
  2. A dziś gościnnie na Podlasiu produkcja kiełbasy wiejskiej . Nie pytajcie o przepis , bo to zaprzeczenie naszych przepisów , technologii itd. 😁. Ale kiełbasa w smaku super .
    1 punkt
  3. Każdy pomysł by nabić postów jest ponoć dobry 😂. ps. jako wskazówka - czy na wędzarnie lepsze jest drewno iglaste czy liściaste
    1 punkt
  4. Pomyłką dla mnie jest ta cała odkopana dyskusja. Post nr 1 powinien ją zakończyć. Co do igieł vel drucików. Konia z rzędem temu kto taką metodą określi dokładną temperaturę wewnątrz wyrobu. Mając dwa wyroby wieprzowy i drobiowy, nie odważyłbym się konsumować drobiu.
    1 punkt
  5. Drut również, natomiast peklowanie na jajko to pomyłka.
    1 punkt
  6. Saletry to azotany. Nitryt (zawarty w peklosoli) to azotyn. Proces peklowania zawsze i wyłącznie odbywa się przy pomocy azotynu, czyli nitrytu. Jednak droga i kolejność jest nieco zmieniona. Tak w wielkim skrócie: W przypadku peklosoli: mięso + nitryt + czas = mięso zapeklowane W przypadku saletry: Mięso + saletra + bakterie denitryfikacyjne + (dłuższy) czas = mięso + nitryt + czas = mięso zapeklowane. Aby wystąpił proces peklowania przy użyciu saletry potrzebne są dodatkowo bakterie denitryfikacyjne ze środowiska lub starej solanki. Bakterie inicjują procesy chemiczne prowadzące do redukcji azotanu do azotynu. Proces jest dłuższy, niemniej zalecany dla wędlin dojrzewajacych. Na czym zatem ta "zdrowsza" opcja miałaby się zasadzać? Obie drogi prowadzą do nitrytu.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.