Skocz do zawartości

Ranking

  1. szrekPL

    szrekPL

    **VIP Junior**


    • Punkty

      7

    • Postów

      2 465


  2. BazylWidzew

    BazylWidzew

    Użytkownicy


    • Punkty

      6

    • Postów

      3 928


  3. januszfeniks

    januszfeniks

    **VIP**


    • Punkty

      5

    • Postów

      2 107


  4. bilu72

    bilu72

    **VIP**


    • Punkty

      4

    • Postów

      3 304


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 18.04.2025 w Odpowiedzi

  1. 4 punkty
  2. Alek w wolnej chwili poczytaj, popatrz w Akademii Dziadka rozwiążesz sporo problemów, na szybko ...po 8 dniach następuje wyrównanie stężenia soli mięso/solanka, do tego musi być odpowiednia temp i ilość tejże solanki...wszystko jest wielokrotnie wałkowane...starsi albo raczej bardziej doświadczenie Sibowie mają już trochę dość pisania kolejny raz tego samego (nie bierz do siebie uogólniam )
    2 punkty
  3. Całkowicie się z tym zgadzam z tym że temp w środku do 45°C , do polędwiczek podchodzi się trochę inaczej, tak jak kolega Woytas pisze, ja bym zawakował i spróbował sparzyć na nowo jeśli nie lubisz takiej ,,łososiowej"
    2 punkty
  4. Pozazdrościłem Halusi i też zrobiłem wianuszki ☺️
    2 punkty
  5. Ello wszystkim chętnym do odwiedzenia moich podbojów kulinarnych. Na początek przygotowania do wielkanocnego obżarstwa 🥰
    1 punkt
  6. Przepis na 10 kg mięso z karkówki 8kg boczek 2kg 0,18kg soli (peklosoli) 3 łyżeczek pieprzu 10-15 ząbków czosnku 6 łyżek majeranku 2 łyżeczki cukru jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28 Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8. Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do zmielonego mięsa.Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h.Po tym czasie mieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste,po tej czynności napychamy w jelita.Przed wędzeniem zostawiamy ją na 2 h na powietrzu.Cas wędzenia 4h w ciepłym dymie.Przy odpowiednim kolorze parzymy kiełbasę 20min w 75stC po tych czynnościach kiełbasa jest gotowa Wykonanie kiełbasy jest bardzo łatwe i każdy potrafi ją zrobić. Gwarantuję dobry smak .
    1 punkt
  7. Będzie na kilka obiadków
    1 punkt
  8. 1 punkt
  9. Troszkę mięska zasoliłem
    1 punkt
  10. Pisz... w jakimś zakresie na pewno pomogę.
    1 punkt
  11. Polędwiczkę uwędź w 35 stopniach i zawakuj na 2 dni. Peklowanie na sucho 17g/kg 7-10 dni . Twoja jest zapeklowana ale zaparzona.
    1 punkt
  12. I taki powinien być w całym elemencie. Tak na poważnie. Polędwiczka to bardzo specyficzny i delikatny element tuszy wieprzowej, powinna być wędzona do max 45 stopni jak napisał szrekpl. Jak ktoś nie lubi surowej wędzonki to najzwyczajniej w świecie powinien sobie odpuścić wędzenie polędwiczki, po odpowiednim parzeniu po wędzeniu polędwica będzie równie delikatna oraz soczysta. Element nie jest krwisty, jest taki jaki powinien być, pomijając samo sformułowanie krwisty.
    1 punkt
  13. nie o wszystkim będę pisał i się dzielił... ale naprowadzał jak najbardziej. Po to wrzucam aby zainspirować i zachęcić do działania w nowym wymiarze. A Tym którzy ironicznie komentują realizacje w nowoczesnych materiałach w mediach. Są tacy którzy chcą zrozumieć i podejmą temat i tacy którzy podejmują zainteresowane i tacy którzy krytykując to naśmiewcy. Nic nie wnoszą w rozwój. Ci Będą na etapie wozu drabiniastego. A dziś przyszła przesyłka z nowym materiałem. Od dawna świerzbi mnie ciekawość i działanie. Pozdrawiam.
    1 punkt
  14. 1 punkt
  15. Dla mnie to tak jak w środku powinna wyglądać cała polędwiczka (być surowa), bardziej nie podoba mi się ten kolor pod "skórką". Ale są gusta i guściki.
    1 punkt
  16. Jeśli dane równe 5L zimnej wody 8 C. co odpowiada 4999,25 g i 350 g peklosoli to zasolenie wyszło procentowe 6,54% co uważa się za niedostateczne bo bezpieczne minimalne to 7% a przy peklowaniu 3-4 dni to nawet minimalne na poziomie 8% Następnym razem trzeba zmniejszyć ilość wody o wagę peklosoli albo brać pod uwagę ze do równego litra trzeba dodać więcej niż 70 g peklosoli (77 g ) by wyszedł 7%
    1 punkt
  17. To tajemnica 😉 🙂 Mam jeden pomysł ale nie napiszę bo Maxell wykasuje
    1 punkt
  18. Kupiłem za 26,02 zł
    1 punkt
  19. Piękny zestaw 😋 Śliczne 👏
    1 punkt
  20. Pośpiech jest wskazany przy łapaniu....rób sobie na spokojnie, zastanów się dwa razy bo jak zrobisz to poprawek nie będzie się chciało nanosić...
    1 punkt
  21. Wziąłem sie i ja za swój sterownik z tym, że ja będę automatyzował Thermowinda, bo wkurzają mnie 20C skoki temperaturowe. Idea jest taka, że ESP32 zasteruje SSR'ami, a te włączą grzałki. Termometry odczytają temperaturę, a sterownik będzie decydował kiedy wyłączyć/załączyć grzanie. Na dzień dzisiejszy czekam na elementy wykonawcze pisząc sobie apkę. Aplikacja będzie - już jest w postaci strony internetowej - ESP działa jako serwer www, na którym jest wspomniana strona do sterowania (działa na komputerze i na telefonie). Jak jutro przyjdzie SSR, to spróbuję podłączyć grzałkę i zasterować nią.
    1 punkt
  22. Na kolor wędzonek ma wpływ czas wędzenia, im dłużej tym ciemniejsze. Dlatego wędzimy tak długo aż osiągniemy pożądany kolor. Czasem jest to 3 godz a czasem 5 godzin.
    1 punkt
  23. Sposób czyszczenia żołądków wołowych (raczej przedżołądków wołowych-żwacz, czepiec, księgi) sprowadza się do podobnego sposobu jakiego używamy przy usuwaniu szczeciny. 1.usuwamy zawartość treści pokarmowej z elementu , który będziemy czyścili 2.odwracamy na druga stronę i dokładnie płuczemy pod bieżącą zimną wodą w celu usunięcia pozostałości treści pokarmowej 3.wkładamy wypłukany przedżołądek do naczynia z wodą o temp. około 60 C, jeśli naczynie jest niewielkie to musimy pociąć oparzaną cześć na mniejsze kawałki, tak by móc mieszać wodę. 4.przetrzymujemy oparzany kawałek w wodzie przez kilka minut od 5 do 10 min. (w zależności od temp. wody i wieku zwierzęcia, z którego pochodzi przedżołądek) w między czasie wyciągamy kawałek sprawdzając nożem innym narzędziem, czy daje się usunąć wewnętrzną warstwę ( kolor szary a nawet czarny) . W przypadku możliwości usuwania warstwy należy wyjąć oparzaną część i chwilę poczekać do lekkiego przestygnięcia poczym kładziemy całość na płaskiej powierzchni i czyścimy nożem np. dzwonkowym lub innym do całkowitego usunięcia zanieczyszczeń. 5.jeśli na kawałku powierzchni nie można usunąć zanieczyszczeń to należy włożyć z powrotem do wody i chwilę parzyć 6.płuczemy pod bieżącą wodą w celu usunięcia pozostałych zanieczyszczeń 7.usuwamy zewnętrzny i wewnętrzny łój oraz zanieczyszczone krawędzie.
    1 punkt
  24. Cześć! Rewelacyjny patent to jest "wypranie" flaków w starej małej pralce Frani moja mama tak robiła - oczywiście jak ktoś ma jeszcze franie pzdr
    1 punkt
  25. Na pozór wygląda to proste,lecz w praktyce wygląda to inaczej Pozd
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.