Skocz do zawartości

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 22.06.2025 uwzględniając wszystkie działy

  1. 1 punkt
  2. Kiełbasa szynkowa wg. Jack'a Mięso KL I szynka krojona 4x4 cm 80% KL III mięso chude z golonki krojonew kostkę 20 % Mięsa peklujemy osobno dawką 18 gr na 1 kg. przez 48 godz. Rozdrabnianie; KL I zostaje tak jak jest tylko trzeba ją uplastycznić tzn. albo rozbić trochę tłuczkiem do kotletów ,albo przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa bez noża z tym że to musi być maszynka conajmniej nr 10 KL III mielona 2x 4 mm Mieszanie farszu i dodajemy do całości : woda ok 5 % do całości wsadu pieprz biały 2 g. cukier 2 g. kolędra 1 g. gałka muszkatołowa 0.5 g. przyprawy dodane w dawce na 1 kg. farszu dokładnie wyrabiamy farsz Nadziewanie; nadziewamy w osłonki białkowe fi 75 -80 dosyć ściśle ,tworząc batony ok.35 cm . Osadzanie ok 90 min w temp. pokojowej Wędzenie; obsuszanie w temp 45-50 st ok. 30-40 min. wędzenie właściwe w temp 50-55 st ok 120 min. Parzenie; temp.wody 72-75 st,do 68 w środku wędliny
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.