Skocz do zawartości

Rafał_Sparrow

Użytkownicy
  • Postów

    33
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Sosnowiec

Ostatnie wizyty

134 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Rafał_Sparrow

Poszukiwacz

Poszukiwacz (4/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam Mam pytanko chcę pospawać ruszta i patyki do szaszłyków wiem że najlepiej z nierdzewki ale może macie doświadczenie np z cynowaniemalbo cynkowaniem chromowaniem czymś co dopuszcza sie do kontaku ze spożywką. Oczuwiście baza wykonana ze zwykłej stali
  2. Witam Mam pytanko co sądzicie o nadziewarce pionowej browin 5 kg https://browin.pl/sklep/produkt/311006/nadziewarka-pionowa-5-kg Czy jest warto kupić czy posłuży jakieś 2 latka ? mam teraz poziomą 2,5 kg ale nie jest za specjalna tłok przepuszcza
  3. Nawet nie wiedziałem że są worki do kiszenia kapusty
  4. Ja pekluję w beczce i raz w garnku peklowałem ale dopiero się uczę wiec może coś będzie znacznie lepsze i zdrowsze
  5. Cześć Mam takie pytanko bo nigdzie nie mogłem znaleźć na forum odnośnie pojemników do peklowania czy ma to jakieś znaczenie smakowe ? Ja pekluje w plastikowej beczce dopuszczonej do kontaktu z żywnością
  6. Coś koło tej temperatury otwarte okno na przestrzał więc -1 na dworze to koło okna będzie może z 5 stopni
  7. Następnym razem spróbuję zmielić i zapeklować. Narazie jeszcze robię po staremu. A czy po nadziewaniu kiełbasy 12 h w chłodnym miejscu przewiewnym to nie za długo przed wędzeniem ?
  8. Cześć Mam pytanie zabieram się zrobić kiełbasę i zastanawiam się bo do tej pory robiłem selekcjonuję mięso kroję na sześciany wielkość około paczki zapałek pekluję każdą grupę osobno (do tej pory saletra + sól wg tabeli peklowania na sucho) i do lodówki na 24h potem mielę przyprawy wyrabianie i nadziewanie. Zastanawia mi taka kwestia bo widziałem gdzieś na yt że sortujemy mięso mieli je z peklowaniem peklosolą i do lodówki oczywiście wszystkie klasy mięsa osobno po 24 h przyprawy i tu w 100 ml wody zimniej mieszamy wszystkie przyprawy i dodajemy w trakcie mieszania potem nadziewanie około 12 h na kijach wiszą i suszą się w przewiewnym chłodnym miejscu i wędzenie ?
  9. .Widze ,ze nauka nie idzie w las ,super poprawa. Jestem pod wrazeniem! Poniewaz w Twojej skrzyni na pewno wejda Ci 3 drązki , to spróbuj te 7 wedzonek umiescic na 2 drązkach (albo tylko 6 jesli sa wieksze) a na trzecim drązku uwędz kiełbasę (3 kg powinno wejsc ) . Dokładnie następnym razem 3 szyneczki więcej a do wędzarni wchodzą mi 4 drążki na zdjęciu poniżej troszkę przeładowana ale to było 5 tygodni temu więc jeszcze były spore braki
  10. Dziękuje wszystkim za pomoc teraz będzie coraz lepiej
  11. A mam pytanie czy da się pozbyć np poprzez ponowne parzenie zbyt intensywnego smaku soli ??
  12. Witam po szkoleniach tak to wyszło myślę że nie najgorzej
  13. Witam pytanie typu czysty laik Czy metoda Szczepana to tylko peklowanie w samej solance czy przyprawy również można zastosować taki jak liść laurowy, ziele angielskie, ziele jałowca, czosnek itp. a jeżeli tak czy mięsa wsadzamy do marynaty z przyprawami czy odcedzamy i wsadzamy do samego wywaru ??
  14. Dzięki wielkie następne wędzenie wypróbuję według Szczepana
  15. W akademi Dziadka jest informacja o nastrzykiwaniu mięsa w procesie peklowania na mokro Czy można albo czy jest to coś daje jak np. w czasie skróconego peklowania 4 dniowego nastrzyknięcie dodatkowe np w 3 dniu ??
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.