Skocz do zawartości

nudziarz

Użytkownicy
  • Postów

    18
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Krosno

Ostatnie wizyty

122 wyświetleń profilu

Osiągnięcia nudziarz

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Ciasto wychodzi dość gęste. Nie rzadkie. Tak jak na foto /uploads/monthly_04_2022/post-111152-0-99034300-1650718366_thumb.jpg
  2. Zawsze warto szukać nowych smaków. Dla mnie chlebek nr1
  3. Przepraszam bardzo, czy na tym forum jest może dostępny przepis na tę roladę?
  4. Brakło chlebka, trzeba było na szybko upiec
  5. Uwielbiam
  6. Panowie spokojnie. Każdy z Was ma po swojemu racje. Ja nie potrzebuje dużej. Dla mnie 5l to jest duża. Dla innego z Was 5l jest w sam raz lub mogła by być większa. Niech tak zostanie. To forum jest dla mnie kopalnią ogromnej wiedzy, jeszcze jakiś czas temu kupiłbym nadziewarkę firmy no name za 150pln i pewnie denerwował się przy każdym nabijaniu kiełbas. Chociaż zapewne są i tacy którzy sobie doskonale radzą z takimi sprzętami. Nadziewarkę kupiłem. Inna niż ta o którą pytałem. Nie wiele droższą, 3L cała ze stali nierdzewnej z kompletem nierdzewnych lejków 16, 22, 32 i 38 Dziękuje wszystkim za pomoc. ​Miłego słonecznego dnia wszystkim życzę.
  7. Dzięki, rozglądne się za całą nierdzewną tylko mniejszą. Kiełbasy sporadycznie raz w mscu 5kg. Częściej wędzę boczuś i rybki. Nie chce za dużej bo zaczyna brakować miejsca by to pomieścić.
  8. Nie będę zakładał nowego tematu a podepnę się tutaj. Jestem na etapie szukania nadziewarki 3l do 600pln. Znalazłem Revolution 3l w cenie około 550pln Czy to dobry wybór, a może ktoś poleci coś lepszego w tej cenie?
  9. nudziarz

    Miki dymi

    Co to za kiełbaska? Podoba mi się
  10. Witaj. Czy robiłeś jeszcze jakieś testy, wędzenie? Chodzi mi o to czy zrębki się wieszają czy nie. Jakiej gradacji materiałem go zasypujesz? Dużo jest popiołu w popielniku?
  11. Następnym razem musze dodać puree ziemniaczane. Do głowy mi nie przyszło by tak zrobić.
  12. Niestety nie znalazłem przez formową wyszukiwarkę
  13. @MuskiChleb bardzo smaczny, praktycznie co tydzień wypiekam. Od czasu do czasu piekę inny ze słonecznikiem i płatkami owsianymi. sverige2 Przepis jest na dwie keksówki. Po wyrośnięciu wychodzi że wkładamy do nich około ¾ wysokości. Na więcej nie wystarczy. Nie pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia w keksówkach. Wkładamy natychmiast do piekarnika. quadro555 Dokładnie tak jak piszesz. Pozdrawiam
  14. Nie znalazłem tutaj na forum tego przepisu wiec się podzielę. Nie jest to mój przepis ale dawno temu znaleziony w Internecie. Chleb wychodzi bardzo dobry i długo utrzymuje świeżość. Ziemniaki są dodawane by chleb utrzymał długo wilgotność, nawet do 2 tygodni. Składniki: ( na dwie formy "keksówki") - 500 g mąki żytniej typ 720 - 500 g mąki pszennej typ 650 - 12 g soli - 2 duże ziemniaki - 1 l maślanki - 25 g drożdży - 1 łyżka cukru - 50 ml letniej wody Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w łupkach (bez soli), które po ugotowaniu i przestygnięciu ścieramy na drobniutkiej tarce. Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy letnią wodę, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużego naczynia wsypujemy obydwie mąki, sól, starte ziemniaki, wyrośnięte drożdże i mieszamy dolewając maślankę. Po długim wyrobieniu ( około 15 min robotem z hakami) nakrywamy naczynie z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Nasze formy do pieczenia smarujemy delikatnie masłem lub olejem i obsypujemy spód i boki mąką. Wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanych form. Jest dość gęste. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika 200°C, grzałka góra dół. Pieczemy około 60 minut.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.