Skocz do zawartości

Jałek

Użytkownicy
  • Postów

    88
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Reda

Osiągnięcia Jałek

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Jałek

    Opłacalność

    Czy sie oplaca owszem ja zawszse mówie ze jestem niewiele droższy od : http://www.blikle.pl/index.php?page=shop.browse&category_id=2022&option=com_virtuemart&Itemid=4 tak że jak dla mnie to się opłaca. A tak po za tym dla mnie to hobby, nie obowiązują mnie prawa popytu i podaży. Kupuje, robie, bo chce odpocząć, a że smakuje to tylko sie ciesze. Przyjmując nawet że robimy tylko "pod przymusem" i liczymy ceny to i tak sie opłaca kupując karkówke na baleron itp. pozdrwaiam jałek
  2. Jałek

    Kiełbasy siekane

    /viewtopic.php?t=4539 Różnica jest bardzo duża bo szarpak tak nie rozdrobni, to tak jakbyś mielił na na różnych rodzajach satek, a po za tym siekanie zastępuje częściowo wyrabianie - bardzo szybko mieso zaczyna sie kleić. pozdrawiam jałek
  3. Jałek

    Test - lodownia ziemna

    Jak lodownia zniosła upały? Ile lodu pozostało, i jakie temperatury są w lodowni. pozdrawiam jałek
  4. Jałek

    Boczek na szybko :)

    A może zamiat parzenia zapiekanie w wędzarni i na gorąco prosto z wędzarni na stół. pozdrawiam jałek
  5. Kiedyś stosowano wędzenie i pozostawienie w płótnie, zasypanie czystym żytem bez kurzu, suchym chmielem mocno ubitym, a nawet wędzonekę w płótnie zasypywano popiołem, (M. Karczewska 192?). Poszepczyński (1985) poleca żyto, chmiel, suche siano. A ja po prostu mroże krojoną na kawałki które zostaną zjedzone przez tydzień. Pozdrawiam
  6. nie było dodatku wody tyko, moim zdaniem, silnie stężony alkohol (ok. 60%) zastąpił wodę znajdującą sie w mięsie, a przy suszeniu bardzo szybko odparował. pozdrawiam
  7. Po tygodniu suszenia w domu kiełbasa schudła o połowę Z zewnątrz stała sie mniej twarda niż po wędzeniu, a w środku bardziej zwięzła. Można ją było kroić an prześwitujące plasterki. Stracila trochę ostrości anyżu, i zyskała fajny smak z lekką nutą anyżową. I cała w sobotę poszła na stół, wg mojej Żonki kiełbaska byla super. Jezeli ktos będzie próbował to jednak 25g soli na 1kg miesa i raczej jelita wołowe no i wędzenie raczej tydzień. Eksperyment został uznany przez komisję degustacyjną za bardzo udany. pozdrawiam i szukam kolejnego wyzwania jałek
  8. Kiełbasa aromatyczna Przepis jest na ostatnim skanie w /viewtopic.php?t=3849 Eksperyment zaczął się 12.02.2010 od nastawienia nalewki arakowej, wykorzystałem do tego 200 ml Wódki Wyborowej – została z robienia pączków (wypić nie ma co, a wylać szkoda). 06.03.2010 zrobiłem kiełbasę siekaną z: 1.0 kg szynki ( klasa I ) 0.3 kg tłustej karkówki ( coś koło kl. II a) 0.3 kg chudej wołowiny zrazowej przyprawy: soli (peklosoli) wychodziło że ma być 25 g/kg mięsa, dałem 20g/kg myśląc ze za słone będzie ale nie wziąłem pod uwagę utratę soli do zalewy. Reszta przypraw zgodna z recepturą i moją fantazją. Jelita jakie miałem nie pozwalały na mocne nabijanie – pękały a innych nie miałem, więc nabiłem luźno (lepiej się układało w naczyniu). Okazało się ze nalewki jest za mało i dodałem 100 ml spirytusu mając nadzieje że takie wysokie stężenie alkoholu zabezpieczy przed psuciem się. I wszystko powędrowało na miesiąc do lodówki. Po miesiącu suszenie w temp pokojowej przez 12 h i wędzenie 3 dni zimnym dymem po 7 godzin (jeszcze sąsiedzi się nie skarżą – aby jak najdłużej). Efekt końcowy jest fajny kiełbasa zaczęła podsychać pachnie dymem a po przekrojeniu wyczuwalny jest lekki zapach araku. Smak na razie nieznany, czeka do Wielkanocnego Śniadania. Po tygodniu zlewa zrobila sie lekko mętna Koniec peklowania Po uwędzeniu pozdrawiam Jałek
  9. mam ksero i jest to moja Biblia Zadymiarska bardzo dobra książka dla kogoś kto zaczyna i nie tylko pozdrawiam jałek
  10. czy surowa polska to to samo co polska wędzona?????? pozdrawiam jałek
  11. Jałek

    Test - lodownia ziemna

    Jak tam lodownia czy juz założona lodem????? pozdrawiam jałek
  12. Drugie podejście do kiełbasy siekanej Użyłem: karkówka ok. 2.3 kg boczek ok. 1.2 kg wołowina zrazowa ok. 0.7 kg Boczek i wołowina krojone w kostkę 1 cm karkówka 2.5 – 3 cm następnie siekane wszystko razem przyprawione (peklosól 22 g/ kg) i przyprawy różne typu pieprz grubo mielony, kolendra, rozmaryn, gałka muszkatałowa, i więcej nie pamiętam (bez czosnku) wędzone w temperaturze 35-45 st. około 3 h parzone i zjadane
  13. Jałek

    Kumpiak

    a zobacz jaki fajny gadżet (ten haczyk) na nóżce )))))))) pozdawiam
  14. Jałek

    inaczej wędzone???

    No i mi się przydał ten temat, bo zamiast śląskiej wyszła pasztetowa. A jak chcesz mieś konkretne kawałki mięsa to spróbuj kiełbasę siekaną lub część mięsa pokrój w malutką kosteczkę. pozdrawiam jałek
  15. Jaki jest przewidywany czas trwania kursu (ile dni) i jaki jest przewidywany koszt kursu? pozdrawiam jałek
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.