Dziś zacząłem: Parametry podaje jak wyszło 1. 0,6 kg łopatki wołowej 2. 2,6 kg karkówki 3. 0,9 kg szynki myszki Do peklowania - sól mieszanka soli peklującej i zwykłej - razem na tą ilość 100 gr (proporcje ok 35/65 - nie chciało mi się liczyć dokładnie) Wywar z przypraw - 3 ząbki czosnku (praska), łyżeczka białej gorczycy, 3 papryczki pepperoni (suszone), kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela, łyżeczka cząbru, malutka łyżeczka kminu rzymskiego (jak kto lubi) - ok 0,5 wywaru (ostudzony, schłodzony w lodówce do 5 stopni). Pozostałe przyprawy - duża łyżka majeranku, tyle samo ziół prowansalskich, mała łyżeczka gorczycy białej, mała łyżeczka kolendry (ziarna), kilka ziaren pieprzu czarnego (zmielone na proszek). Pozostałe przyprawy - pieprz czarny ziarnisty, utłuczony na grubo w moździerzu. Robimy farsz: 1. łopatka mielona 2 razy na sitku 2mm, dodany schłodzony wywar, wymieszane do jednolitej kleistej substancji 2. okrawki z karkówki (kawałki mięsa z błonkami, tłuszczem itp.) mielone 2 razy na sitku 4 mm 3. pozostała część karkówki mielona 1 raz na sitku 8 mm 4. Szynka myszka pokrojona w kostkę ok 2x2 cm Wszystko razem wymieszane przyprawy dodane poza grubym pieprzem. Dodatek zimnej wody w czasie wyrabiania - tyle jak to mówią ile weźmie - do uzyskania kleistości. Chłodzenie w lodówce (5 stopni) 24 h. Jutro dodam grubego pieprzu i będę nadziewał. Potem znowu do lodówki na 24 h. Dam znać jak idzie Pozdrawiam