Witaj. ja mam podstawę wędzarni wykonaną tak  http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2af9d4af29bf8ccb.html góra z drewna.  Palenisko i rura doprowadzająca dym jest wykonana z szamotu koszt szamotu to było w granicach 75zł + zaprawa no i wykonana glina do murowania oraz woda szklana.  Na pustakach w celu niedopuszczenia przenikania wody zrobiłem wylewkę cienką z dodatkiem szklanej wody i na to położyłem płytki.  Wędzarnia  rewelacja !! Jeżeli chcesz sobie zrobić grilla możesz zawsze go zrobić nad paleniskiem i pomiędzy grillem i komorą wędzarni będziesz miał trochę wolnego miejsca. Po za tym wykonanie komory z poroteksu to nie za dobry chyba pomysł musiał być tynkować lub coś  wy myśleć na ściany ponieważ będzie problem z wygrzaniem komory i dużą wilgotnością, pyzatym pustaki będą pękać i utleniać się z uwagi na temperatury,