Skocz do zawartości

bimbelek

Użytkownicy
  • Postów

    10
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    powiat Gorlicki

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia bimbelek

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Odpowiedz proszę merytorycznie i podaj skład tej szczepionki.Składniki: Staphylococcus carnosus, Staphylococcus xylosus, Lactobacillus sakei, Pediococcus pentosaceus.
  2. Te z biowin do mięs
  3. Nie chcę zakładać nowego tematu, myślę że ktoś mi tu pomoże. Chcę zrobić kiełbasę długo dojrzewającą z dodatkiem bakterii i wędzić zimnym dymem. Czy mogę użyć bakterii do mięs? Bo wiem że do kiełbas też są jednak nie posiadam takowych na obecną chwilę, a mięso już się kroi
  4. bimbelek

    Słonina wędzona

    Dziękuję
  5. bimbelek

    Słonina wędzona

    Mam zasolone 2 kawałki słoniny(sól kamienna + słodka papryka) już trzy tygodnie. Czy do wędzenia oczyszczać słoninę ze soli? Czy powiesić i wędzić w soli?
  6. Jak w temacie. Jak radzicie sobie z Muchami podczas osuszania? Niestety nie mam zbytnio miejsca gdzie by ich nie było. A ciągłe pilnowanie i odganianie to masakra.
  7. A więc. Przyczyna zlokalizowana. W kanale z paleniska do wędzarni miałem szyber, który się przyblokował i nie otwierał się cały. Zlikwidowałem go i po rozpaleniu w niedługim czasie w wędzarni było ponad 80st. Komin skrócę( z tym nie ma problemu) jeszcze muszę przemyśleć palenisko i ten szamot. Dziękuję za wszelkie uwagi i proszę aby przez moje posty nie było nieporozumień na forum. Uczę się i jak każdy popełniam błędy. Palenisko zrobiłem z szamotem bo też kiedyś tak mi doradzono a ja laik nie wiedziałem czy to dobrze czy źle.
  8. Tak. W palenisku jest szamot i rura też jest szamotowa. Owszem, szamot mógł być wilgotny, jednak już dwa razy przepalałem i powinien obeschnąć. Czyli radzisz ruszt usunąć żeby powstało jedno duże palenisko?
  9. Rura na całej długości wznosi się ok.10cm i ma średnicę 20cm. W palenisku jest ruszt taki jak w piecach kaflowych. Cała wędzarnia wymurowana jest cegłą i obłożona kamieniem.
  10. Witam. W zeszłym roku wymurowałem grillo wędzarnie, jednak ze względu na przychodzące przymrozki i brzydką pogodę została dokończona teraz. Próbowałem pierwszy raz przepalić, odymić, sprawdzić jak działa - i kicha. Podczas rozpalania dym ucieka bokami obok blachy, wogóle nie chce się tam palić. Kanał ma ok 120cm między paleniskiem i wędzarnią. Domurowałem komin i jeszcze wstawiłem rurę żeby cug był lepszy. Niestety nie wiele to dało. Temperatura w wędzarni przekroczyła niewiele ponad 43st. Co mogę zrobić, przerobić, Może jakieś sugestie?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.