Skocz do zawartości

jarek79kk

Użytkownicy
  • Postów

    138
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Kędzierzyn-Koźle

Osiągnięcia jarek79kk

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Skrzep jest ladny w smaku nie taki kwasny jak twarogowy. Co sie zrobi jak dalej bede robil tak jak ser twardy?
  2. Witam. Mam w garze 20l mleka ktore wczoraj zaszczepilem kulturami omega i iota i niestety pora mnie zmogla i nie dodawalem juz podpuszczki. Gar znioslem do piwnicy w temp ok 14stC ok godz 22. Teraz wynosze gar zeby podgrzac mleko i dodac podpuszczki a tam juz skrzep. Co dalej robic. Traktowac ten skrzep normalnie jak taki po dodaniu podpuszczki i robic nadal ser twardy czy nadaje sie to juz tylko na twarog??? Pierwszy raz zdazylo mi sie nie dokonczyc roboty i polozyc sie spac
  3. Witam. Mrozil ktos ser plesniowy....za duzo mi sie zrobilo...
  4. jarek79kk

    Biały nalot.

    zeby ktos nie pomyslal ze mam bajzel w lodowce ale znalazlem jeszcze zawiniety w folie spozywcza aluminiowa - ser, kurcze ma okolo 1,5 - 2 lat niecala polowka z calego krazka (nie pamitam nawet jakie kultury do niego dawalem), stwardnial dosc mocno ze trudno ukroic rowny plaster , skruszal, smak intensywnie ostry, dobry, nie smierdzi, kolor lekko zolty, sladowe ilosci wlasnie takiej plesni jak na kielbasie , bedzie idealny do salaty, pomidorow oliwek i oliwy ;-) musze zaopatrzyc sie w lodowke ktora postawie w piwnicy i czesciej niz czesto bede o niej zapominal, a kiedy juz ponownie do niej zajrze, to napotkam takie smaki jak ta kielbasa i ser :-p @Bagno, nie jestem przekonany do konca czy to pedzlaki, ten nalot bardzo latwo schodzi, jakby obsypujaca sie sol, lecz drobniejsza jakby maka, maczka jakas, sprobuje pozniej zrobic bardzo dokladne zblizenie i wkleje miejsce gdzie sie usunie ten nalot, juz tak szybko sie niz z powrotem nie pokrywa
  5. jarek79kk

    Biały nalot.

    chyba sie zrobila dojrzewajaca robilem jak na oko...mieso z szynki, karczek, lopatka, peklosol/sol 50/50, pieprz, cukier, jalowiec, galka muszkatalowa, wedzenie, 2-3- dni podsuszanie i pakowarka proznziowa
  6. jarek79kk

    Biały nalot.

    witam, temat stary ale u mnie aktualny kielbasa robiona listopad 2013 czesc byla od razu do spozycia a czesc zapakowana prozniowo potem byla mala przerwa od wedlin :-) i dzis otwieram ostatni woreczek z kielbasa, wysiagam jedna lub dwie (reszta ponownie pakuje prozniowo) a te do spozycia zawijam w woreczek i zawsze trzymam w 1 miejscu w lodowce....komora z napisem prefect fresh ;-) zagladam a tam w woreczku jeszcze maly kawalek kielbaski lezy zapomniany, i co widze.... cala pokryta bialym nalotem, plesnia? nalot jest suchy, bezwonny, jakby wychodzaca sol ale nie do konca jednak...smakowo kielbasa powala z nog i to w pozytywnym znaczeniu
  7. jarek79kk

    Kiełbasa wiejska

    czlowieku skoro zadajesz ptanie: następne pytanie to: w piątek koło godziny 18 zabieram sie za zrobienie kiełbasy, wędzenie na drugi dzień godz 8 rana, i czy ta kiełbasa morze tyle czekać czy się jej nic nie stanie? a wczesniej piszesz: Po przeczytaniu mnóstwa przepisów i opinii to cos tu jest nie tak w pozycji leżąc? kielbase przetrzymuj w pozucji na stojaco ! sam natomiast mozesz w tym czasie lezec
  8. w temacie nic nie dodam, ale czytajac jak to wyglada od kuchni mam jedno tylko stwierdzenie, ze nie ma to jak samemu uwedzic i zjesc :-) sasiad tylko zza plota moze kontrolnie spojrzec i jak sie dymi to z gasnica leci ;-)
  9. u mnie jest zaklad gdzie po najrozniejszych i najgorszych swinstwach myja pojemniki ibc i roznego rodzaju beczki (zazwyczaj te duze i drogie ale jak sie na fuche zaniesie to umyja co jest na nocce oczywiscie) samo mycie nie polega na plukaniu ciecza tylko na parowaniu wozilem rozne beczki plastikowe i pojemniki po starych olejach po roznego rodzaju zlewkach warsztatowo - produkcyjnych i zawsze tak wyparowali ze bylo jak nowe - pachnace wrecz wozilem bardzo duzo szt i im i mi sie oplacalo ale czy dla 1 balona 30 ltr jest sens? chyba dzis w casto widzialem balony 25ltr w koszu juz nawet w promocji po 60 czy 59 zl za parowanie 1 moga chciec na flaszke wiec nie wiem czy to juz ma ekonomiczne uzasadnienie jak masz gdzies dostep do takiej uslugi i znajomego na stanowsiku parowacza :-) to umyc to na pewno sie da
  10. mam do sprzedania 2 zupelnie nowe drukarki,oryginalnie zapakowane tak jak w sklepie drukarka laserowa SAMSUNG ML-2525 cena 350 zl + ewentualna przesylka (kurer 17zl) Dane i opis ze strony producenta: http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-peripherals-prtinters/printers/archived-printers/ML-2525/SEE
  11. a co tej kielbasy tak malo :-)
  12. brawo Grzegorz za odwage ! bo chyba byles tam jako bardzo nieliczny amator wyrobow domowych (w dobrym znaczeniu) a jednak pokazales ze mozna stanac obok bardziej wyspecjalizowanych producentow gratuluje
  13. żenada
  14. jarek79kk

    Firma przeprowadzkowa

    generalnie za wode juz nie jezdze wiec raczej nie pomoge, a na pewno nie w rozsadnej stawce - tak mi sie wydaje daj ogloszenie w oferia.pl - masz jeszcze duzo czasu wiec sporo ofert powinno wplynac jesli zas byly by to same kartony i mozna byje poukladac na palecie i owinac folia to czasem robilem tak ze bralem palete z polski i dostarczalem do belgii firmie ziegler nv a ta dalej do uk pod adres moj przewoz byl w granicach 100-150e i ich podobnie - wszystko zalezy od wymiarow, wagi i terminow mysle ze oferia bedzie tunajlepsza do znalezienia przewozu
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.