Skocz do zawartości

jerycho

Użytkownicy
  • Postów

    26
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    tarnow

Osiągnięcia jerycho

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Po pierwsze brak zdjęć w przekroju,trudno powiedzieć co jest przyczyną.Osuszam wędzonki w nagrzanej wędzarni.Wędzonki przed puszczeniem dymu mam suche i o temperaturze około 30 stopni.Suszy żar który narobił się przy wygrzewaniu wędzarni Dopiero w ten czas puszczam dym.Dym ma być mieszaniną powietrza i dymu,za wielkie stężenie dymu (zamknięty komin lub drzwiczki)może powodować zmianę smaku.Nie wędzę 10 godz. tylko 4 i nanastępny dzień 4godz itd.Drzewo do wędzenia leży co najmniej rok.Wędzenie na zimno jest bardziej pracochłonne,ale od czasu do czasu czego nie.
  2. jak teraz po takich zdjęciach iść na grzyby.
  3. Temat rzeka.Polędwica parzona dla wielu to już nie to.Polędwica dobrze uwędzona nie parzona dla innych rewelacja.A wszystko jest uzależnione od tylu czynników że głowa boli.Kto z nas ma możliwość zrobienia polędwicy ze swojej świnki? Kupujemy w dobrej wierze i robimy.Więc moim zdaniem parzyć, a jak się uda świeżą po ubiciu zdobyć ,to zrobić długo wędzoną w zimnym dymie i delektować.
  4. Daj sobie spokój.Z tego opisu mogę wywnioskować że kominek jest wadliwie wykonany.Przekrój przewodu kominkowego jest za mały.Powinien być min.20 cm średnicy.Kominki z otwartym paleniskiem muszą być wykonane dokładnie ze sztuką budowlaną,bo nie będą działać.Co do szczegółów to jest ich dosyć dużo.Jeżeli Cię interesują to skontaktuj się
  5. Bardzo dziękuje za szybką pomoc
  6. Chciałem zapytać o rydze.Pech chciał że wlazłem dziś do lasu i przyniosłem dwa wiadra.Nigdy nie marynowałem rydzów,może ktoś podpowie jakiś przepis.
  7. Nie maluj niczym.Jeśli już to farbą piecową którą trzeba wypalić.Polega to na rozpaleniu w palenisku suchym drzewem.Chodzi tu o otrzymaniu dużej temperatury przez około 30 min.Oczywiście bez wędzonek.
  8. Cegła szamotowa jest dobra do wysokich temperatur.Do palenisk w wędzarniach nie jest za wygodna tylko z powodu kumulacji ciepła.Nie znaczy to że użycie jej jest błędem.Tylko dokłada się roboty przy regulacji temperatury.
  9. Cegła szamotowa nie jest za dobra na palenisko wędzarni.Jak się rozgrzeje to trudno utrzymać odpowiednią temperaturę do wędzenia.A co do omurowania szamotki kamieniem to można tylko nie bezpośrednio.A to przykład http://images39.fotosik.pl/1780/963ec10678ce0e12m.jpg
  10. Buduję takie piwnice ceglano kamienne.Wysoki poziom wód gruntowych generalnie wyklucza takie loszki.A jeżeli już to należy dobrze ruszyć głową by miało to sens.Na przedstawionym zdjęciu dobudował bym ściany boczne od wejścia.Zabezpiecza to przed wahaniem temperatur i efekt wizualny byłby lepszy
  11. Dzięki, chyba jednak zrobię z czegoś grubszego.
  12. Fajne urządzenie.Opłaca się to kupić czy zrobić.
  13. Nie przypuszczam aby długość kanału na 3 metry rozwiązywała problem dobrego wędzenia.Sprawa jest bardziej złożona.Większe znaczenie ma palenisko"wielkość i rodzaj materiału "Zresztą radze przeczytać już napisane porady doświadczonych zadymiaczy.
  14. jerycho

    Afera z solą

    fatum, Polacy nie różnią się od innych nacji w tym względzie.Tylko w silnych krajach ci" panowie" odpowiadali by z aresztu i długo by niczym nie handlowali.
  15. jerycho

    Afera z solą

    Ja tych "panów" biznesmenów,kontrolerów,itp do wora i na księżyc.Najlepiej Saturna.Instytucji u nas bez liku.Normalnego zjadacza zaszczują bez mrugnięcia oka.Ukraść,kombinować to się zdarzy ale truć na taką skale świadomie dużą część społeczeństwa to już bandyctwo.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.