Skocz do zawartości

nigra

Użytkownicy
  • Postów

    80
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Żory

Osiągnięcia nigra

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Odnośnie własnych owoców, to wie ktoś jaka jest różnica między owocami różnych gatunków np. pospolity. skalny, pfitzera, płożący itd. A przynajmniej czy owoce wszystkich gatunków są jadalne. Kiedyś się zastanawiałem i w końcu kupiłem paczkowane a w ogrodzie rośnie kilkadziesiąt krzewów różnych gatunków jałowca.
  2. Możesz uzupełnić wodą lub wodą z dodatkiem cukru i nie musi być przegotowana.
  3. Jeżeli Twoim największym zmartwieniem jest kapiący tłuszcz, to pozostaje Ci żeliwna blacha do grilowania.
  4. Kiedyś znajomy kupił taki w czeskim Makro
  5. Mi najlepsze wychodzą lody z tego przepisu http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21395 robione na maszynce która kosztuje ok 50zł.
  6. nigra

    Dopiekanie w wędzarni

    Jak robię do siebie to tylko na surowo, a do rodziców parzę w temp. 720C do 580C wewnątrz wyrobu. Poza temperaturą wewnątrz wyrobu ważna jest również temperatura w jakiej obrabiamy dany produkt. Polędwica jest dosyć delikatnym kawałkiem świnki. Najlepiej najpierw znaleźć przepis, następnie zrobić wyrób według niego a potem wyciągnąć wnioski.
  7. nigra

    Dopiekanie w wędzarni

    A gdzie jak nie tutaj właśnie, powinno się uczyć poprawnego nazewnictwa Ja interesując się rybkami akwariowymi czy krzewami ozdobnymi wolę uczyć się i używać nazw łacińskich niż polskich, regionalnych czy potocznych. Przynajmniej wiem że rozmawiając z kimś, rozmawiamy o tym samym. .
  8. /topic/4394-radek-robi/?p=355425 Najpierw czytaj, potem rób i ucz się od najlepszych. Jeszcze lepsza tutaj /topic/4394-radek-robi/?p=384834
  9. nigra

    Dopiekanie w wędzarni

    Dałem w cudzysłów aby nie pisać polędwica z kościami Mi osobiście najbardziej pasuje polędwica wędzona ala łososiowa bez podpiekania i parzenia.
  10. nigra

    Dopiekanie w wędzarni

    68 st zostaw do szynki lub kiełbasy a ''schab'' obrabiaj do 580C
  11. nigra

    Wątrobianka

    Też miewałem problemy ze smarownością, bo raz za sucha a kiedy indziej za mięka. W moim przypadku doskonale sprawdza się test taki jak przy robieniu dżemów, posmarować cieńką warstwą po talerzyku i na kilka minut do zamrażalki
  12. nigra

    Wyroby Pis67 & Co.

    A jak powstaje chociażby porto Czysty alkohol dodajemy w celu wyrównania zawartości alkoholu po dodaniu cukru który zwiększa objętość wina tym samym zmniejszając moc.
  13. nigra

    Wyroby Pis67 & Co.

    Jak dosłodzisz to trochę poczekasz na przerobienie cukru na maksymalnym stężeniu alkoholu zanim drożdże popadają. Czasami lepiej nie dodawać cukru tylko wyklarować i potem lekko dosłodzić mając pełną kontrolę nad zawartością cukru w winie. Do zabezpieczenia przed refermentacją trochę piro lub wzmocnić destylatem najlepiej z owoców albo czystym spirytusem. Pozostaje jeszcze możliwość dosłodzenia cukrem np. brzozowym lub jakimś słodzikiem, ja stosowałem zazwyczaj cukier plus destylat.
  14. nigra

    Wyroby Pis67 & Co.

    Jeżeli odfermentuje do 0 blg to powinno być 24l wytrawnego wina o mocy ok. 15% i zawartością kwasów 9-11 g/l. Jako wytrawne raczej nie do picia bo zbyt dużo alkoholu i kwasu ale jako słodkie lub jeszcze lepiej deserowe powinno być dobre. Refraktometrem mierz tylko sok, brzeczkę lub nastaw bez zawartości alkoholu a resztę cukromierzem. Zawartość alkoholu też zmienia delikatnie wskazania cukromierza ale jak pokazał 0 blg to można przyjąć, że cukru pozostało 1-3 blg.
  15. nigra

    Wyroby Pis67 & Co.

    Myślałem, że wino robisz na moszczu a nie w miazdze. Ja odławiam czapę odciskając z grubsza i zalewam ją w innym pojemniku ok 1-2 lirami wody, dosypuję trochę cukru i następnego dnia powtarzam czynność. Pozostały moszcz przecedzam i wywalam osiadłe na dnie pestki. Jeżeli czynność powtórzysz dwukrotnie odzyskasz większość ekstraktu z owoców a nie posiadając prasy nie narobisz się przy wyciskaniu wytłoków. Musisz tylko zliczyć ile dodajesz wody i cukru aby na koniec dosypać i ewentualnie dolać wody aby otrzymać założone parametry wina bo wyrób ma być przyjemny do sporzycia a nie tylko sponiewierać. Ale może ktoś inny przedstawi lepszy sposób w każdym razie nie trzymaj zbyt długo na miazdze pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.