Skocz do zawartości

Aguś1

Użytkownicy
  • Postów

    30
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    CYPRUS

Osiągnięcia Aguś1

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. hahah Pis67 bardzo przepraszam i obiecuję poprawę
  2. Dobrze, dziękuję za poradę
  3. Masz rację Eanna, to z podekscytowania "moim pierwszym razem", postaram się bardziej sprecyzować, a zatem: Udka 1kg Watróbka ok. 20dag Szynka 30dag Boczek 30dag Semolina 100ml Jajka 3szt. Wywar od gotowania 700ml Peklosól 5g Sól... Na oko/smak :P Pieprz czarny, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, majeranek... Na oko :P Semolinę sypałam do masy kutrowanej suchą, nie zaparzałam jej wywarem, gdyż wyczytałam że również tak można. Tynidalizowane 3x w piekarniku. Wyszedł pasztet smarowny, domownikom jak i mi smakuje, niemniej jednak mi czegoś w nim brakuje... Zważywszy, że to mój pierwszy raz jestem bardzo zadowolona z owego paszteciku... Jak uda mi się zrobić zdjęcie kamerka internetową, gdyż akumulator w aparacie zaniemógł, to postaram się dzisiaj wkleić... Posmarowany na bagietce własnego wypieku... Zabieram się zatem do pieczenia Napisz mi proszę, czy następnym razem lepiej wyeliminować peklosól czy mogę zostawić te 5g?
  4. Pis26, no przecież napisałam że dodałam boczek i mięsko od szynki, hmmm a może zapomniałam dopisać o boczku... Roztargnienie, bo to mój pierwszy raz z pasztetem w roli głównej :P Niemniej jednak, tynidalizację poczyniłam i dzisiaj trzeci ostatni dzień. A dlaczego piszesz, że taki skład to eksperyment?? W przepisie były jajka, ekperymentalnie dodałam jedynie 5g peklosoli. Dziękuję Maxel, następnym razem tak zrobię o ile nie będę się bała efektów końcowych po dłuższym czasie przechowywania. EAnna, a co myślisz o tych jajkach? Nie powinnam ich zatem dodawać? Teraz mam lekki galimatias w głowie
  5. Dziękuję Halusia za podtrzymywanie na duchu Troszkę zachciało mi się eksperymentów, z racji jednego z postów Dziadka, że można dodać nieco peklosoli. Nie pamiętam już gdzie to było, w każdym razie poczyniłam owy krok, niemniej dodałam na koniec kutrowania/blendowania jedyne 5 g peklosoli na 1,2 kg produktu / bałam się więcej /, razem z gorącym wywarem w którym owo mięsko było gotowane. Właśnie skończyłam pasteryzować w piekarniku i tu pojawia się pytanie, czy w ogóle do produktów pasteryzowanych w piekarniku można dodać nieco peklosoli ? Bo generalnie do wyrobów pieczonych w piekarniku się nie dodaje. Niestety nie udało mi się dostać tutaj kaszy manny, w związku z czym posiłkowałam się semoliną. Jest nieco grubsza od kaszy manny więc troszkę ją zblendowałam by uzyskać mniejszą ziarnistość. Kolejne pytanie... Pasteryzowałam słoiki /standardowe słoiki dżemówki/ w tem. 100st. 45min., po czym zostawiłam w piekarniku do czasu wystygnięcia... Czy również muszę robić ową pasteryzację 3x? Zakładam, że znikną w przeciągu max. 3 tyg., będą przechowywane w temperaturze ok 15stopni.
  6. Ja właśnie "pitraszę"/parzę... Tyle że, z 1kg udek kurczaka, wątróbki drobiowej i 30dag szynki wp. Dodatkowo zamierzam dodać kaszę mannę, jajka wg. przepisu na pasztet drobiowy Wnunia, no i oczywiście przyprawy. Zobaczymy cóż mi wyjdzie z tych lekkich modyfikacji. Proszę trzymać kciuki by wyszedł smakowity
  7. Artur, bardzo przepraszam za "ująłes/ujęłaś", ale to chyba z racji oczopląsu od czytania, bo przeczytałam nie Artur Dor tylko Autor Dor
  8. Bardzo dziękuję... Mam jeszcze 2 tygodnie. Dor, wielka d... jak to ująłeś/ujęłaś, to ja będę miała jak to wszystko opędzluję hahaha Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać :P
  9. Tak, masz rację Chudziak ale niestety jeszcze nie wiem jaka to będzie, albo inaczej... Która część jest lepsza do wędzenia na początek? Właśnie czytam o rozbiorze półtuszy wp. Ale jako, że laik to nie mam pojęcia którą część wybrać. Dodam że cena za kg to 2,70E gdzie w sklepie u nas ceny kształtują się od 4,50E w promocji, a że naczytałam się czym jest zazwyczaj mięso promocyjne, to zdecydowanie wolę zakupić ćwierćtuszę i zacząć w końcu tworzyć i spełniać swoje sny, bo wędzenie zaczyna mnie prześladować już nawet w snach :P Zapewne z racji czytania codziennie do późnych godzin nocnych 2-3... No cóż, muszę i już
  10. Witam Zamierzam zakupić ćwierć wieprzową, z racji że jestem laikiem mam zapytanie... Co mogę zrobić z tej ćwiartki. Do tej pory robiłam jedynie kiełbasy słoikowe i mielonki w a'la osłonkach / z braku dostępu do produktów, w woreczkach spożywczych i dodatkowo owinięte kilka razy w folię spożywczą/, co pozwalało mi na uzyskanie ładnego okrągłego kształtu. I nawet galaretkę uzyskałam dookoła :P Wracając do mojego zapytania, ile i czego mogę wytworzyć z ćwierćtuszy? Wędzić będę w wędzarni z beczki. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie Aguś
  11. No to i ja się pochwalę, co prawda to tylko kurczaczek ale co tam... Marynata: 2 - 3 łyżki miodu Sól, pieprz - wedle uznania Kurczak Tandori - przyprawa rodem z Indii o zabarwieniu czerwonym 1 łyżka mieszanki ziół 3 łyżki oleju 3 łyżki sosu Słodko kwaśnego Chilli Wszystko razem wymieszać i na ok 2h do lodówki. Pieczenie odbywało się w piekarniku nagrzanym do 180st z włączonym termoobiegiem, ok 1h. Dodam jeszcze, że ziemniaczki piekłam razem z kurczakiem, uprzednio polewając je z lekka oliwą i obsypując przyprawą do ziemniaków Kamis, oraz dodałam świeży rozmaryn... Rewelacja Aha, w tym przypadku podawane z sałatką grecką oraz różowym winem:) http://img856.imageshack.us/img856/7246/snt8.jpg Uploaded with ImageShack.us P.s. Pierwszy raz wgrywam zdjęcie, więc nie mam pojęcia czy się uda :blush:
  12. Maxell, czy mogę również prosić o hasło do płyt. Również dopiero początkuję, a co za tym idzie, z chęcią poszerzyłabym swoją wiedzę praktyczną jak również teoretyczną. Mój mail: agabilus@wp.pl Z góry bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam
  13. Aguś1

    Dziadkowe wyroby.

    Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie
  14. Aguś1

    Dziadkowe wyroby.

    Witam... To mój pierwszy post na forum i nie ukrywam, że zanim się zarejestrowałam od jakiegoś czasu studiuje owe wiadomości. Nie mogę znaleźć przepisu na mortadelę, czy mógłbyś Dziadku być tak uprzejmy i posłużyć swoją wiedzą? Z góry dziękuję
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.