Skocz do zawartości

DaArCiO

Użytkownicy
  • Postów

    29
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    P-na

Osiągnięcia DaArCiO

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Rozumiem, że po wędzeniu reszta jak tradycyjnie parzenie do 68-69* w środku wyrobu?Każdy kawałek w osobnym worku czy jeśli się zmieszczą np. 2 to można je razem peklować?Ile gram tej peklo na kg mięsiwa?
  2. 90% tematu tj przekrzykiwanie się "moja racja jest nad Twoją". Można prosić o przepis dla nowatorów, którzy chcą spróbować czegoś nowego mniej tradycyjnego? chcę zrobić polędwicę, karkówkę i boczek w owych woreczkach. Lubię wyroby bardziej słone(do tej pory korzystałem z kalkulatora zamieszczonego na tym forum) Karkówkę pokroić na mniejsze kawałki by lepiej przeszło peklosolą ? Mięso nacieram i do woreczka? Pakowarka w pozycji pionowej i odsysam?Jaki czas peklowania?
  3. Mam taki przepis: Kiełbasa biała JackaW JACEK WIERTEL·28 MARCA 2016 PrzepisMięso -boczek bez skóry 2 kg -łopatka 2 kg -karkówka 2 kg Przyprawy -sól kamienna nie jodowana 18 g/kg -pieprz czarny mielony 3 g/kg -majeranek 1 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę 6 g/kg -woda 250 g i 100 g po 12 godz. Wykonanie Mięso myjemy i mielimy na sitku -boczek fi 4 mm -łopatkę fi 8 mm -karkówkę na szarpaku Następnie dodajemy sól i przyprawy oraz czosnek i mieszamy do kleistości w trakcie mieszania dajemy wodę . Wstawiamy do lodówki na 12 godz.Wyjmujemy dodajemy jeszcze wody chwile mieszamy i nabijamy jelita wieprzowe które formujemy w małe pętka . Parzenie Woda 75-80 stopni i parzymy do momentu uzyskania w środku 68 stopni lub bez termometru 20 min. Gdybym dzisiaj wieczorem ją poczynił, a jutro rano nadział w jelita i sparzył, mogę trzymać ją w lodówce do niedzieli zapakowaną próżniowo czy lepiej zamrozić?
  4. Jeżeli dobrze zrozumiałem jeśli kiełbasy zawisną na kijach w pokoju koło 10 rano to po 3godz można do wędzarni i osuszać?
  5. Mam pytanie chociaż nie wiem czy ten dział. Zapeklowałem mięso na kiełbasę szynkową i "swojską"(łopatka,okrawki z szynki,boczek) we wtorek, była godzina 22 gdy włożyłem mięso do lodówki.Chciałbym jutro mięso w osłonki i jelita nadziewać np rano i moje pytanie czy osadzanie mogę np w temp pokojowej 21' przeprowadzić np 2-3godz i potem do wędzarni?czy zająć się mięsem dopiero jutro wieczorem i osadzanie przeprowadzić w temp do 10' przez całą noc i wędzić w sobotę?poradźcie chociaż przyznam, że wolałbym dymić jutro np koło południa.
  6. Po prostu pytam. Czy te torebki, które rzuciłeś w linku nadają się do gotowania?Oryginalne, które są przy pakowarce widzę, że można gotować i do kuchenki mikrofalowej?!
  7. http://www.gastromix.pl/pakowarka-listwowa-p-16020.htmlw tej ciekawi mnie funkcja marynowania czy w Profi również zamarynuję mięsiwo np na grilla. Druga sprawa nie wiem czy dobrze myślę, może się mylę ale czy np wędzone wyroby przed parzeniem można pakować próżniowo i potem parzyć?
  8. Bardzo proszę o pomoc w wyborze pakowarki oraz worków. http://www.morele.net/profi-cook-zgrzewarka-do-folii-pc-vk-1080-756112/ http://allegro.pl/pakowarka-prozniowa-zgrzewarka-profi-cook-promoc-i5895695899.html http://www.gastromix.pl/pakowarka-prozniowa-fresh-budget-line-listwowa-p-15326.html http://www.gastromix.pl/pakowarka-listwowa-p-16020.html załóżmy, że wybór padłby na ProfiCook czy worki oryginalne są lepsze od tych, które proponujecie ze sklepu Otwarte24h? http://www.proficook.pl/worki-do-zgrzewarki-pc-vk1015-22x30cm.html#!prettyPhoto
  9. Jestem laikiem w tego typu rzeczach dlatego tak pytam, co tzn krotkie przechowywanie? Tydzien miesiac?
  10. Dzięki za odpowiedź, ale załóżmy że gotuję peklowane golonko razem z piersią gęsi(peklować czy wystarczy solanka jak na Weekendowy kurczak Dziadka?) i stopionym tłuszczem z gęsi do miękkości. Następnie mięso rozdrabniam widelcem, a warstwę tłuszczu zbieram z rosołu. Później mięso pakuję do słoika zalewam rosołem, w którym gotowało się mięsiwo i na górę tłuszczyk. Słoiki zakręcam i teraz pytanie mam czy wystarczy pasteryzacja przez godzinkę czy tyndalizować mam słoiczki. Przepraszam za kłopot mam nadzieję, że rozumiecie co autor miał na myśli
  11. Źle się wyraziłem albo niedokładnie przedstawiłem jego przepis on to mięsiwo gotuje aż się rozpada i potem oddziela warstwę tłuszczu od "rosołu" pakuje do słoika alewa rosołem i na górę tłuszczyk, a później do pieca konwekcyjno-parowego na 20min z tym że tj Szef kuchni w renomowanej restauracji więc dysponuje sprzętem powiem szczerze, że lepszego smarowidła nie jadłem
  12. Witam, mam pytanie dostałem od znajomego przepis na rillette z golonki wieprz peklowanej, pierś z gęsi peklowana oraz smalczyk z gęsi. Wszystko gotujemy do rozpadania mięsa potem pasteryzujemy. Teraz mam pytanie czy musi to być mięso peklowane czy wystarczy surowa golonka i piersi gęsie np wieczorem posole i na drugi dzień będę mógł to gotować? Czy ma to być pasteryzacja czy tyndalizacja?
  13. DaArCiO

    Wybór nadziewarki.

    Myślę, że ta 3l nadziewarka na własne potrzeby. Teraz pytanie co do maszynki jaka optymalna moc jest potrzebna na te parę kg mięsa? Jeżeli jest jakiś model-nr maszynki to po "kropce"cyfra oznacza jakich sitek szukać tak?Czy możecie polecić konkretny model, do którego dokoptuję bez problemu sitka i szarpak?
  14. DaArCiO

    Wybór nadziewarki.

    Rozumiem, w sumie tj tylko 100zł różnicy pomiędzy 3l i 5l więc nie tak duży wydatek.Teraz kwestia maszynki czy nie lepiej kupić Zelmera i sitka dokoptować u Mira?Z tego co czytałem to nadziewanie jelit elektryczną maszynką nie idzie za dobrze dlatego myślałem o nadziewarce. Tak patrzę na ceny tych sitek i dostępność to chyba lepszy byłby ten Zelmer?Co radzicie?
  15. DaArCiO

    Wybór nadziewarki.

    Witam,chciałbym zapytać czy jest sens zakupu nadziewarki i maszynki do mięsa?Jestem na etapie kupna maszynki do mięsa, bo stary zelmerek już mocno się grzeje.Moje pytanie czy owe sprzęty się sprawdzą czy wystarczy mi tylko ta maszynka do mięsa?Linki poniżej http://www.gastromix.pl/maszynka-do-mielenia-miesa-hendi-198-p-15288.html http://www.gastromix.pl/nadziewarka-do-kielbas-pionowa-p-15305.html Bardzo proszę o rzetelną poradę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.