Skocz do zawartości

Grisza159

Użytkownicy
  • Postów

    40
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O Grisza159

  • Urodziny 13.08.1990

Kontakt

  • strona WWW
    http://grzenia.benia@gmail.com

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Ząbki/Ostrołęka
  • Zainteresowania
    gotowanie, majsterkowanie, babranie sie w glinie i w cemencie ;)

Ostatnie wizyty

141 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Grisza159

Poszukiwacz

Poszukiwacz (4/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Andrzeju życzę dużo zdrowia, spokoju i wytrwałości! Dasz radę, wierzymy w to wszyscy! TRZYMAJ SIĘ!
  2. A coś mnie tknęło by poczekać i przerzucić tyle ile sie da do kamionki i zwolnić choć dwa garnki. To dobrze wiedzieć, dziękuję za szybka odpowiedź. Ale wyparzyć wędliny chyba już w nim mogę?
  3. Tyle informacji, trochę stron, wiele dyskusji ale odpowiedzi która mnie będzie satysfakcjonować, nie ma :/ To odświeżam temat: Czy mogę peklować w garnku z aluminium(dur aluminium)? Stary gar, ponad 20L pojemności, znalazłem u mamy na strychu. Będzie to zdrowe? Kamionke również mam, ale zdecywanie za mała na 18kg wsadu
  4. Po takim czasie to chyba sam własnoręcznie tą siatke zmontował, wraz z wykopaniem ziemi i przerobieniem jej na rude żelaza :P
  5. Grisza159

    Kumpiak

    A kolega Darino zagląda na forum? Przydałoby się tutaj jego kilka cennych rad, bo coraz większe zainteresowanie niesie temat kumpiaka
  6. A może zwyczajne ocieplenie beczki wełną, zniweluje nagłe spadki temperatury i zastosować niewielki kanał dymiacy wraz z paleniskiem?
  7. Grisza159

    Mleko krowie

    Gdybym mieszkał bliżej to z miejsca bym kupił ze 30 litrów :/
  8. A tak. Zgadza się. Odwrotnie
  9. A masz jakieś wymiary komory wędzarniczej? Długość i średnica rury dymnej? Ocieplenie samej komory? Wysokość stojaka i gdzie wędzarnia będzie stać docelowo i jak często będzie używana? Podaj jakieś konkrety, bo tak to nikt Ci nie będzie w stanie jakkolwiek pomóc.
  10. U mnie ojciec zawsze wędził i parzył wedliny i kielbasy. Innych nie jadłem, nie znam smaku swojskiej kielbasy podpiekanej. Czy szynki peklowanej na sucho. Zawsze jedna i ta sama metoda peklowania na mokro. Schab ojciec robił dla siebie tylko wędzony, ale mi taki nie smakował. Z resztą po wielu godzinach spędzonych na forum i edukowania sie co do wyrobu i jakości wędlin, oraz ich wyglądu,CO SIE OKAZUJE?? że ojciec nas nieświadomie "podtruwał", bo wszystkie wyroby był ciemne, okopcone, osmolone. Wędzenie bez termometru, i na oko, nie zawsze smakowały tak samo, i nie zawsze miał dobre, suche, liściaste drewno pod ręką. Stosował metode "na pływające jajko". Po przekroju często było widać zsiniałe mieso na zewnątrz, a w środku czerwonawe. Mojej mamie to nie przeszkadzało jak i najbliższym, uwielbiała takie wyroby, jak jej teraz o tym powiedziałem to odpowiedziała, "że pewnie i tak było zdrowsze niż to ze sklepu" Dlatego też postanowiłem że wybuduje swoją porządną wędzarnie i będę robił wyroby według prawidłowych proporcji, procesów i metod, zwłaszcza że często mam przyjemność brać od wujka mieso ze świniaka, które hoduje tylko dla najbliższej rodziny, aby nie musieć się martwić o zdrowie najbliższych, oraz móc popróbować z pełnym wachlarzem smaków i obróbek termicznych swoich wyrobów i dobrać to co najlepiej smakuje. Ależ sie rozpisałem. Przepraszam za esej
  11. Moim zdaniem pustak to słaby materiał na palenisko, na dłuższą metę. Łatwo pęka pod pływem gorąca i się kruszy przez warunki amtosferyczne. Użyj zwykłej starej cegły piecówki, lub wylej troche betonu.
  12. Na tak małe gabaryty wędzarni i samego paleniska, to najpierw bym skrócił rure dymiącą do komory o jakieś 50cm, a przynajmniej tak bym zrobił ja teraz, po przeczytaniu całej lektury przesłanej od Andyandyego na temat budowy wędzarni, ale mogę sie mylić, proszę poprawić jeśli tak, i wylot spalin z paleniska umiejscowiłbym u góry, na koncu jak podpowiada fizyka
  13. Poradnik ściągnięty na telefon. Teraz będe miał co czytać w drodze do pracy i z powrotem. Choć przyznam że ilość stron troche mnie zdziwiła, bo nie spodziewałem sie tak obszernego materiału
  14. Grisza159

    Przywitanie

    Witam wszystkich zadymiaczy Forum było dla mnie skarbnicą wiedzy od ponad roku co do budowy pieca kaflowego, trzonów kuchennych i grilla ogrodowego, ale dopiero teraz nadeszła decyzja by w końcu dołączyć bo w tym roku zamierzam wybudować swoją pierwszą w życiu wędzarnie wraz z piecem chlebowym. Wieże że dzięki waszej pomocy uda mi sklecić całkiem użyteczne i funkcjonalne cacuszko. Pozdrawiam serdecznie Grzesiek
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.