Najpierw kolego napisz jak robisz tego Swojego kurczaka, bo tak z niczego to będzie Ci ciężko pomóc.!? Wędzę połówki kurczaka w wędzarni borniak. Robiłem na kilka sposobów ale żaden nie dał idealnego smaku: 1. Parzenie, peklowanie w solance ze zwykłej soli 8% przez 12-24 h, wędzenie w temp. 55* olchą albo bukiem. 2. Peklowanie w solance ze zwykłej soli 8% przez 12-24 h, Parzenie, wędzenie w temp. 55* olchą albo bukiem. 3. Peklowanie w solance ze zwykłej soli 8% przez 12-24 h, Wędzenie w temp. 55* olchą albo bukiem, Parzenie.4. Peklowanie w solance ze zwykłej soli 8% przez 12-24 h, Wędzenie w temp. 55* olchą albo bukiem, albo jabłonią przez 2h, Wędzenie w temp. 80* olchą albo bukiem, albo jabłonią przez 1-1,5h (zamiast parzenia)5. Peklowanie w solance ze zwykłej soli 8% przez 12-24 h, Wędzenie w temp. 55* olchą albo bukiem, albo jabłonią przez 3h, Pieczenie bez dymu w temp. 80* przez 1-1,5h (zamiast parzenia)6. Pieczenie bez dymu w temp. 80* przez 1-1,5h (zamiast parzenia). Peklowanie w solance ze zwykłej soli 8% przez 12-24 h, Wędzenie w temp. 55* olchą albo bukiem, albo jabłonią przez 3h,7. Wędzenie w temp. 80* olchą albo bukiem, albo jabłonią przez 2-2,5h (bez parzenia). Wędziłem tęż kilkoma podobnymi metodami z niewielkimi różnicami. Metody bez parzenia dają najlepszą soczystość.Najsmaczniejszy i mega soczysty wychodzi robiąc tą metodą:8. Peklowanie w solance ze zwykłej soli 8% przez 12-24 h, Pieczenie bez dymu w temp. 90* przez 0,5-1h. Otwarcie wędzarni na 5 minut (w tym czasie gorący kurczak błyskawicznie się osusza) Wędzenie w temp. 55* jabłonią przez 2h, Wędzenie w temp. 80-85* jabłonią przez 1-1,5h (zamiast parzenia).