-
Postów
49 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
Informacje o profilu
-
Płeć
Mężczyzna
-
Miejscowość
Hannover
-
Zainteresowania
Kuchnia, Technika, Komputery, Muzyka
Osiągnięcia Tom&Ala
-
dziekuje arkadiusz za wyjasnienie
-
obok ekologicznie pracuje na ogrodzie ...wedzarnia obok Hochbeet (wysoka grzadka) cieplo trzeba wykorzystywac [Dodano: 17 lis 2019 - 21:59] dostosuje sie do waszych porad i 14.12 nastepne wedzenie [Dodano: 17 lis 2019 - 22:02] a co sie stanie jak dodam do wody kostki lodu ...duzo lodu ,zeby szybciej przerwac proces parzenia wewnatrz szynki ?
-
wrobel75 i wlasnie o te *cenzura*y chodzi [Dodano: 17 lis 2019 - 21:49] i jeszcze ciekawostka w czasie wedzenia w dniu 10.10.2019 to mi zaczelo dojrzewac
-
Parzenie bylo do temp. 68-70°C wewnatrz produktu, tez czesiowo przypuszczalem ze byc moze za dlugo parzylem , bo szynki u gory mialy inna temp. a te na dole inne temp.wewnatrz, mimo, ze przekladalem [Dodano: 17 lis 2019 - 21:40] chyba tak , tez takie bylo moje przemyslenie analizujac
-
temp.byla miedzy 45-60°C wedlug termometrow na drzwiach wedzarki
-
Witam , po pierwszych probach wedzenia w koncu przyszedl czas na powazne wedzenie. Ogolnie jestem zadowolony jest tylko jedno... aleeee . Po koleji : peklowanie dosyc krotkie ok 7 dni ale wedlug tabeli Dziadka, zalewa peklujaca zrobiona wedlug kolegi MIro..( Dziekuje bardzo tym dwom panom za cudowna pomoc w tej postaci) wedzenie jak widac na zdjeciach jest O.K , parzenie dokladnie wedlug tabel z forum .... i tu szynka jest troche za ..powiedzmy ...sucha w srodku nie ma tej soczystosci i "skora " zewnetrzna jest troche za twarda a tak to wyglada: i nastepny problem z kielbasa raczej oczkami tluszczu w niej : w tym przepisie na 5 kg jest 0,5kg podgardla
-
ok. dzieki , tak zrobie , Miro to za nim trafia na kije to mozna je "wyrolowac " na stole, ksztalt nadajac odpowiedni
-
Witam potrzebuje waszej porady bo jak widzicie ja jeszcze zoltodziub w tej dziedzinie. Jest to moje drugie podejscie do wedzenia, tym razem z wieksza iloscia kielbas roznych. Pierwsze wedzenie widac w poscie o moim budowaniu "kibelka". OK, Do rzeczy, kielbasy nabijam we flaki i prawidlowo powinny sie osadzic pare godzin przed wedzeniem wiszac w chlodnym pomieszczeniu. Tu mamy problem!!! nie mam takiego pomieszczenia jeszcze i bede chyba zmuszony nabite kielbasy na lezaco trzymac w pojemnikach w lodowce do nastepnego dnia. Nabijac bede w piatek, wedzenie w sobote. Poradzcie jak z tego wybrnac ? chyba ze kielbasy moga lezec i krotko przed wedzeniem je powiesic do osadzenia i wyschniecia Pozdrawiam Tom
-
Witaj,i przepraszam, ze tak pozno odpisuje, niestety problemy zdrowotne, operacje itd. zmusily mnie do kilkumiesiecznej nieobecnosci na forum. Beton gotowy suchy w workach, tylko wode dolac i wymieszyc poszlo ok. 12 workow 25kg, zaprawa cementowa murarska w workach i z mojej strony dodalem plyn wodoszczelny ktory jest takze w betonie stropu. wyskosc kiji nie pamietam , jutro bede na dzialce to zmierze [Dodano: 04 paź 2019 - 15:58] Huuuuuuuura!!!!, Dzielo zakonczone i sprawdzony . To dziala Dziekuje Wam wszystkim za porady i bank informacji jaki znalazlem na Waszym Forum, zreszta sami popatrzcie: [Dodano: 04 paź 2019 - 16:04] a tutaj zakonczona moja oaza grilowo wedzarnicza:
-
uf .. dzieki za informacje, mieso zapeklowane, jutro wazny dzien - robienie kielbas - tylko ta pogoda ..prawie 22° C ma byc , i pierwsze wedzenie tu nie chodzi o cenne czy wybor drzewa , tu w Hannover jest ciezko o drewno lisciaste , jedynie tylko buku mam pod dostatkiem .. a to nie wiedzialem
-
przypuszczam, ze to jest dab, bo to sa deski z palet a moja wiedza mowi mi, ze palety sa robione z dabu ale moge sie mylic
-
za pozno , juz po peklowaniu ale jest dobrze wymoczona w samej wodzie (tak sadze ze bedzie dobrze) ale nastepnym razem bede pamietal o wymieszaniu z sola kamienna , dzieki
- 767 odpowiedzi
-
no wlasnie to jest byle jakie resztki po roznych pracach drewianych na ogrodzie , na ogol jest to swierk, jodla, dab ale ok bedzie tylko buk do kibelka wkladany
-
Witam , ja w sprawie soli peklowanej Z tego co wyczytalem to tu jest mowione ogolnie o peklosoli 0,4% - 6% , ja tutaj na rynku mam rozne stezenia peklosoli , kupilem o stezeniu 0,85% - 1,0% jaki to ma wplyw na moje peklowane mieso ? czy nie za mocne stezenie nitritu ? tak to wyglada : tak wyglada solanka z tej peklosoli: a tak inna wersja peklowania: czy lepiej uwazac w przyszlosci i kupowac o stezeniu 0,5- 0,6 % jak uwazacie ?
- 767 odpowiedzi